Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Basta!

Băseştii (pentru că nu a existat un singur candidat la preşedinţie, ci un grup numeors strâns unit în jurul PD-L) au mizat în această campanie electorală pe principiul: poporul este încă sub şocul Partidului Comunist şi a fricii de dictatură. Geoniştii şi-au stabilit şi ei cam aceeaşi tactică. Băsescu este un dictator, poporul se teme de dictatori. Competiţia a fost în cine arată cel mai coerent, cine este mai dictator: Geoană şi mogulii sau Băsescu cel din topor.
Am avut parte de şase săptămâni de manipulări mai mari sau mai mici. Mai eficace sau mai stângace. Dintr-o parte sau alta. Iar prezenţa la vot arată că a funcţionat. Funcţioneză încă şi teama noastră faţă de stat. De stat depinde dacă vine pensia, de stat depinde dacă rămânem şomeri, de stat depinde dacă FC Vaslui ia campionatul, de stat depinde dacă convorbirile telefonice sunt sigure, de stat depinde dacă va ninge de Crăciun. Suntem încă dependenţi de stat, deşi nu toţi suntem bugetari, minori sau pensionari. Depindem de stat şi de aici porneşte frica de viitorul preşedinte. În altă parte a lumii civilizate acest proces eletoral este de mii de ori mai relaxat. Luxten, Mitsubishi, Volvo sau Citizen nu se tem că un noul preşedinte sau prim-ministru ar putea duce firma la faliment. Nici că ar putea aduce comunismul.
În şase săptămâni s-a discutat mai mult despre comunism decât s-ar fi dicutat la o plenară a PCR. S-a discutat mai puţin despre viitor şi foarte mult despre trecut. Cine a învins? Vedem peste câţiva ani.
Procentele estimate în această seară arată că Băseştii au fost învinşi. Iar oamenii care au votat anti-Băsescu au adus cel puţin câteva zeci de motive. De la lipsa bunelor maniere, la oamenii care îl înconjoară, până la pumni sau antipatii generae de vreo carenţă fizică.
Majoritatea românilor nu au spus neapărat la vot “votăm Geoană pentru că ne spune ceva”. Majoritatea au spus un sincer “basta!”. Aşa cum au spus după fiecare ciclu electoral. (Fără a pune aici la socoteală scurtul mandat de preşedinte al lui Ion Iliescu, imediat după revoluţie). Niciun preşedinte nu şi-a prelungit mandatul. Şi asta spune multe. Tot aşa cum nici la locale, un primar care nu şi-a făcut treaba nu a fost reales.
După marele tam-tam din turul doi se anunţă ample manifestaţii de stradă care vor arată bucuria supremă. Că ce? Că am mai scăpat de unul? Că vin alţii în locul lor? Că afacerile pornesc acum de la sediul PSD, nu de la sediul PD-L? Am învins! Ultimul stinge lumina.



Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 797

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

un oarecare

Acum 14 ani

Oare cati ani aveai dumneata domnule Alin Bratu in '89 sa ne scri noua despre cat de mult se vorbea despre comunism intr-o plenara a PCR-ului. Intreaba-ti parintii mai bine cat de intoxicati eram; nu sase saptamani, ci sase luni inainte si inca trei dupa, si degeaba aveai televizor ca telecomanda ca nu aveai alta optiune de program. Si despre care revolutie scri stimate domn, caci eu nu cunosc decat una, in '48, si nici de aceea nu sunt pe deplin sigur, caci pe vremea aceea nu eram nici eu. Ce s-a intamplat in '89 n-a fost decat o lovitura de stat pusa la cale de rusi impreuna cu americanii si cu aportul esalonului doi din PCR, care atunci cand s-a trezit poporul si a vrut s-o transforme in revolutie a fost confiscata de nomenclaturisti transformand-o in lupta acerba pentru ciolanul puterii, facand sa moara inca peste 800 de oameni nevinovati doar ca sa se faca ei mai credibili mai legitimi. Iar in aceste conditii, crezi ca-i mai putem considera cu scaun la cap pe toti cei care vor sa mai dea o speranta ciumei rosii?
Raspunde

ciuma rosie

Acum 14 ani

dragu meu tot ciuma rosie este la putere ca acum vine si va zice sa traiti bine este OK mai vorbim daca suntem sanatosi ce veata vom duce cu acestia
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus