Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Oficial: Compania Abu Dhabi Airports e interesată de concesionarea Aeroportului Sibiu. ”Cred că am început bine”

Oficial: Compania Abu Dhabi Airports e interesată de concesionarea Aeroportului Sibiu. ”Cred că am început bine”

Compania care operează Aeroportul din Abu Dhabi a semnat în urmă cu două săptămâni un parteneriat cu societatea românească South Development Group SA pentru gestionarea şi dezvoltarea de aeroporturi în România. South Development Group SA este compania care construiește în sudul Bucureștiului primul aeroport privat din România. Project director în cadrul companiei este Dorin Catană, cel care este și administrator al Sky Capital, societatea care a depus oferta de concesionare a Aeroportului Sibiu.

Catană a vorbit într-un interviu acordat Turnul Sfatului despre ce înseamnă acest parteneriat și despre planurile de preluare în concesiune a Aeroportului Sibiu.

Foto: Business Magazin Foto: Business Magazin

Ce legătură are Sky Capital cu grupul South Development Group SA care a semnat recent parteneriatul cu Abu Dhabi Airports?

Sky Capital face parte din același grup.

Asta nu ar fi trebuit spus de la bun început consilierilor județeni? Mulți s-au gândit că e ceva ciudat, erau zvonuri că altcineva este în spatele afacerii: ruși, chinezi, arabi...

În ultima întâlnire pe care am avut-o atât cu doamna primar, cât și cu doamna președintă a Consiliului Județean, am spus că suntem în discuții cu diverși parteneri strategici, dar neavând încă un acord semnat, nu puteam spune nimic concret. Acesta a fost motivul pentru care nu am dat nume.

Unde sunt în acest moment discuțiile cu privire la concesionarea Aeroportului Sibiu?

E un proces care a demarat. În această fază suntem în faza de evaluare a oportunităților și în funcție de rezultate și de diligence-ul pe care le facem împreună cu partenerii noștri o să se decidă. Am văzut că ați avut mai multe discuții cu Consiliul Județean Cluj. Nu au funcționat lucrurile. De ce?

Nu sunt în măsură să comentez.

Mai sunt și alte negocieri sau intenții de investiții și la alte aeroporturi?

Mai sunt, mai sunt câteva.

Îmi puteți spune și care?

Nu. Oricum, în momentul în care este ceva oficial și semnat cu siguranță vom informa. Deocamdată suntem la nivel de discuție.

Cum i-ați găsit pe sibieni în discuțiile pe care le-ați avut cu ei? Reticenți, dornici de colaborare?

Sincer, sincer, întâlnirile pe care le-am avut au fost foarte profesioniste, întrebările și interesul a fost clar. Sigur, procesul este unul mai lung, dar eu cred că am început bine.

Ce șanse credeți că sunt pentru preluarea aeroportului?

E greu de estimat în această fază.

Peste 30%?

Nu aș putea să vă dau un procent. Sunt mulți factori implicați, atât din punct de vedere administrației publice din Sibiu, Consiliul Județean, respectiv Primăria Sibiu, cât și din partea noastră și a partenerilor noștri strategici.

De ce e important Sibiul din punctul dvs. de vedere?

Din punctul nostru de vedere, Sibiul are o poziție geografică strategică în mijlocul țării și este conectat pe autostradă de vestul Europei. De asemenea, există un potențial industrial și turistic important.

Anul viitor vor fi alegeri locale. Credeți că asta va fi un impediment în desfășurarea demersurilor viitoare?

Noi sperăm că nu, pentru că proiectul este unul pe termen lung, de importanță strategică regională și nu văd în ce măsură alegerile ar putea interfera pe acest subiect.

Un alt primar sau un alt președinte de consiliu județean ar putea schimba opta de dezvoltare.

Cu siguranță noi vom prezenta toate argumentele noastre și dânsa sau dânsul va putea decide.

Foto: www.paddleyourownkanoo.com Foto: www.paddleyourownkanoo.com

Emiratele Arabe Unite, interesate de Sibiu

Abu Dhabi Airports este companie deţinută în întregime de Guvernul din Abu Dhabi și operează alte patru aeroporturi din Emiratele Arabe Unite, inclusiv principalul aeroport internaţional din capitala emiratului, Abu Dhabi. „Analizăm oportunităţi de parteneriat pentru managementul şi dezvoltarea de aeroporturi în România", a declarat directorul general de la Abu Dhabi Airports, Bryan Thompson, citat de Agerpres. Acesta a precizat că memorandumul de înţelegere va acoperi aeroportul din Bucureşti şi cinci aeroporturi regionale din România.

Bryan Thompson a mai spus că Abu Dhabi Airports, companie înfiinţată în anul 2006 pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din Emiratele Arabe Unite, analizează de asemenea proiecte cu alte patru-cinci ţări sau companii din domeniul aeroportuar. „Suntem orientaţi preponderent spre Africa, Europa de Est şi Indonezia. Acolo sunt multe oportunităţi", a apreciat directorul general de la Abu Dhabi Airports.

Prin Aeroportul din Abu Dhabi trec anual peste 40 de milioane de călători, în timp ce traficul total de pasageri, pe toate aeroporturile din România, a fost în 2018 de 21,8 milioane de pasageri.

aeroport3

Care e propunerea pentru Aeroportul Sibiu

O investiție de 385 milioane de euro în următorii 10 ani, venituri la Consiliul Județean de 70 de milioane de euro în cei 50 de ani de concesiune, 4000 de locuri de muncă, peste 3 milioane de pasageri pe an și peste 1300 de zboruri cargo pe an. Acestea sunt cifrele și cuvintele cu care reprezentanții Sky Capital au încercat să-i convingă ieri pe consilierii locali și pe cei județeni că merită să le cedeze Aeroportul Sibiu pentru o perioadă de 50 de ani.

Conform planurile prezentate consilierilor locali și județeni, ar urma să fie create 4.000 de locuri noi de muncă, să se construiască un pasaj subteran care să facă legătura între oraș și aeroport, să se construiască o gară și o cale ferată până la aeroport, drumuri noi, să se construiască un terminal nou, iar cel vechi să fie mărit, să se realizeze facilități pentru Cargo, un centru comercial, o nouă pistă, locuri de parcare și hoteluri.

Prezentarea proiectului poate fi văzută aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2019/11/19/oferta-pentru-preluarea-aeroportului-investitii-de-385-milioane-de-euro/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Sergiu

Acum 4 ani

În acest articol se menționează exact construirea unui terminal nou, iar cel vechi mărit, pe cand in articolul precedent nu se menționa asta. Dau votul meu favorabil. Se modernizeze această parte a Sibiului fără nici un ban public,iar Sibiul primește peste un milion de euro in fiecare an
Raspunde

Astrida Fodora

Acum 4 ani

Yeeey! Un milion pe care sa il pun la ciorap!
Raspunde

Alexia

Acum 4 ani

Care e propunerea acestor firme si indivizi pentru protejarea populatiei si a orasului Sibiu,de poluarea adusa peste acest oras?Cred ca se stie foarte clar ce inseamna un aeroport in centrul Sibiului si efectele asupra pupulatiei peste care decoleaza si aterizeaza avioane de toate dimensiunile si la intervale tot mai scurte. Se doreste cumva depopularea orasului?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ultimii 50 de ani Sibiu

Acum 4 ani

In 50 de ani, daca se implementeaza acest …plan, vom fi arabizati complet. Urmatorul pas va fi construirea unui cartier arab, vreo cateva moschei, cimitire arabe si cam asta va fi viitorul Sibiului. Dar daca avem o primarita care sufera de Alzheimer si e sustinuta artificial de papusarii din spate, la ce sa ne asteptam. Orasul nostru e de vanzare, iar cei cu planuri globaliste, pregatesc grabirea arabizarii Romaniei, exact in centrul ei. Exceptional plan…. adio Romania.
Raspunde

ion

Acum 4 ani

poate asa scapam de dl girdea, care este un manager foarte slab...
Raspunde

raspandache

Acum 4 ani

Adevăratul manager este Consiliul Județean, prin Consiliul de Administrație al Aeroportului. Ei dau ordinele, ceilalți execută. Ca să știi pe cine să blamezi trebuie să fii informat.
Raspunde

un cetatean

Acum 4 ani

PREVAD O MEGA TEAPA!!! OARE DE CE NU VOR OAMENII SA-SI ASUME FISA POSTULUI (pentru care sunt platiti boiereste!) SI SA PUNA MANA PE MUNCA!!!
Raspunde

Teapa Noastra

Acum 4 ani

Pentru ca sunt niste incompetenti, cu nivel de inteligenta foarte scazut si fite pe masura, ca astea merg mana in mana. Prostia cu fitele, adica...plimba hartii dintr-un birou in altul pe la primarie si sunt gata gata sa vanda aeroportul si tot orasul, pe niste spagi, unor arabi. O sleahta de inconstienti... ar trebui sa se faca referendum pentru chestia asta, nu sa semneze din pix, niste pile semidocte cu creiere de rame, viitorul pe 50 de ani al Sibiului si al Romaniei, prin rasfrangere. Acum 5 ani, Ponta facea moschei in Bucuresti, acum noi vindem aeroportul la arabi, ca asa s-au gandit niste neica nimeni de tarani parveniti care lucreaza prin primarie. Desteptele care semneaza asa ceva, sa nu se mire cand ne vom umple de arabi, iar ele vor fi obligate sa poarte burci, daca nu ele, fiicele lor si vor manca bataie din zori pana in seara. Daca asta vor, asta sa semneze si ala le va fi viitorul... sau mai bine sa se mute ele la arabi si sa ne lase aeroportul in pace... daca asta vor.
Raspunde

Salman

Acum 4 ani

la Dumbrava Sibiu vom tine camilele arabilor ! la pasa vine un arab ....
Raspunde

El Dorabo

Acum 4 ani

Muzeul Satului va fi populat de lumea a 3-a, ca si tot orasul dealtfel. Vom ajunge ca in Berlin... Amsterdam sau Nice.. localnici refugiati in apartamente, iar strazile populate de puradeii lumii a 3-a. Dar noi vom fi prea ocupati sa mergem la job, ca sa le platim traiul si ar trebui sa fim multumiti cu asta.... asta e fericirea, in acceptiunea stangii mondiale care ruineaza vestul.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

astept ca in sibiu a doua limba vorbitasa nu fie tziganeasca ci araba macar astia vin cu bani,cu de toate masina sibanului va fi dacia camila,ecologica si autobuzul 11 abu dhabissib la poplaca se va merge cu camila pe senile,iar la rasinari cu tramvai pe perne de aer! nu sintem in stare sa ne rezolvam mini- aeroportul noi?
Raspunde

Mamelucul Mistret

Acum 4 ani

Nu cred ca suntem in stare noi sa dam atatea spagi cat dau arabii sa ne cumpere cu totul ca pe gaini..... vanduti de "administratia locala". Probabil spagile vor fi mai grase ca investitia, iar cei ce planuiesc sa ne vanda, se gandesc sa se mute, apoi... ca doar nu vor sta ei in Sibiustan dupa aia... Suntem de toata jena.... sa vina niste arabi sa ne cumpere.... de toata jena e putin spus.
Raspunde

Simona

Acum 4 ani

Trist!!! Ceea ce munti nu vad este ca arabi sunt ca o pesta, care omoara tot ce este in jur prin impunerea dogmelor si obiceiurilor lor, in timp ce o familie normala are 1 -2-3 copii ei vor face o armata pe timp scurt nu este o problema dar in urmatarorii 100 de ani nu va mai exista nici o alta tara ci va fi o mare "muzulmania" sunt un pericol pentru obiceiulire si cultura Romaniei si a altor tari!!! Trebuie facuta mare atentie pe cine primim in "casa"!!!Islam este un mare pericol!!!
Raspunde

Aviator

Acum 4 ani

In interviu era intrebat ce alte aeoporturi sunt in vizorul Emiratelor. In link ul de aici se poate vedea care sunt aeroporturile vizate de acestia. https://newstrack.ro/abu-dhabi-airports-vrea-sa-construiasca-cinci-aeroporturi-regionale-si-unul-in-bucuresti/ Din punctul meu de vedere este un interes brusc si mult prea mare pentru aeroporturile din Romania.
Raspunde

Rorabia

Acum 4 ani

Romania e depopulata, iar arabii vor sa colonizeze Europa... a se intelege sa o invadeze. Romania e numa buna de baza pentru asa ceva...corputie este, prostie cat cuprinde, deci e ieftin si eficient. La previziunile climatice si la politicile auto distructive ale vestului, care au dus la prabusirea demografiei, simt ca acum e momentul sa ne termine cu totul. Aerpoprturile sunt cea mai usoara cale sa faci asta.. controlezi transportul si dictezi rutele de comert. Asta au facut arabii de cand lumea, n-au fost altceva decat o populatie de nomazi comercianti si cam vedem si acum de ce sunt capabili.
Raspunde

Iemiratul Ieuropean

Acum 4 ani

Cat timp pana vor ridica niste moschei ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus