X
Catedrala-Nationala-1

Întrebarea la care Dăncilă n-a mai răspuns: Câți bani s-au dat pentru Catedrala Mântuirii Neamului?

Deputatul liberal Constantin Șovăială a întrebat-o încă din luna aprilie pe Viorica Dăncilă, fostul premier, detalii legate de plățile făcute pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și modul în care s-au cheltuit acești bani. La opt luni de la momentul înregistrării, nimeni nu a răspuns, deși legal trebuia să primească răspunsul în 30 de zile. ”Patriarhia a cheltuit până acum peste 150 de milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului, care poate găzdui 5000 de persoane, un număr destul de mic pentru banii care s-au alocat acestei construcții. Mulți cetățeni m-au întrebat care au fost sursele de finanțare, cu câți bani au contribuit firmele provate și cetățenii, respectiv alte donații și sponsorizări din străinătate. Nu am avtu acces la astfel de informații până acum, nici nu au fost făcute publice rapoartele cu privire la acest aspect, astfel încât nu am putut să le răspund”, s-a plâns Șovăială.

Concret, liberalul a cerut să i se pună la dispoziție lista cu toate sursele de finanțare, cu indicarea sumelor pentru construirea edificiului și lista plăților efectuate pentru Catedrală, cu indicarea sumei și a destinației exacte pentru fiecare plată în parte. ”Am rugămintea să colaborați cu Secretariatul de Stat pentru Culte care este în subordinea dumneavoastră pentru a-mi oferi cât mai multe detalii și mai corect cu putință”, a cerut Șovăială. Niciun răspuns.

Estimare: 121 de milioane de euro doar de la stat

Biserica Ortodoxă susţine, într-un răspuns pentru Mediafax, că s-au cheltuit la Catedrala Neamului, până în noiembrie 2018, 110 milioane de euro cu TVA şi că 75% sunt bani publici. Asta înseamnă că, după numărătoarea Bisericii, banii publici sunt vreo 83 de milioane de euro. Calculele realizate de site-ul Să fie lumină, realizate pe filiera banilor publici daţi de Guvern, Primăria Capitalei şi primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6, arată că suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu depăşeşte pragul de 121 de milioane de euro. Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 şi 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

Foto: Basilica.ro

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Vasile Fometescu

    S-o deie jos! Noi suntem un neam rezistent, nu religios! Pentru cei in varsta care vor sa mai creada pana la finalul vietii de poate crea o aplcatie religioasa pentru Android care sa coste mult mai putin!

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Politica
  • Contact