Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Primăria Sibiu își face o ”comisie de acord unic”, pentru autorizațiile de construire. ”Teoretic, sună bine”

Primăria Sibiu își face o ”comisie de acord unic”, pentru autorizațiile de construire. ”Teoretic, sună bine”

În cadrul Primăriei municipiului Sibiu urmează a fi înființată o Comisie de acord unic, al cărei rol va fi acela de a obține, în numele cetățenilor sau al persoanelor juridice, avizele necesare pentru eliberarea unei autorizații de construire sau de demolare, de exemplu. Deși laudă inițiativa, profesioniștii din domeniu nu se așteaptă ”la mare lucru”.

Comisia de acorduri unice (CAU) urmează a funcționa ”în structura Arhitectului Șef din aparatul de specialitate al primarului municipiului Sibiu”, se arată în proiectul de hotărâre elaborat de administrația locală și care urmează a fi supus dezbaterii și votului în cursul săptămânii viitoare. Posibilitatea de a înființa astfel de comisii face obiectul unei modificări legislative din luna octombrie a acestui an (Legea 193/2019 adoptată pentru modificarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții), modificare legislativă care readuce în discuție posibilitatea ca primăriile să fie cele care să obțină avizele necesare emiterii unei autorizații de construire. Iar pornind de la aceste noi modificări legislative – pentru care deocamdată nu au fost elaborate normele de aplicare -, Primăria Sibiu intenționează să organizeze această comisie pentru ”obținerea facilă de către solicitanți a avizelor și acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire, menționate în certificatul de urbanism”.

Protocoale

Viitoarea comisie va avea în componență specialiști din cadrul Primăriei Sibiu, care asigură și secretariatul acesteia, reprezentanți delegați ai tuturor societăților care administrează și/sau furnizează utilitățile urbane, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate (Inspectoratul pentru situații de urgență, Direcției de sănătate publică, Direcției Sanitar-Veterinare etc.), precum și reprezentanții altor instituții care emit avize sau acorduri necesare obținerii autorizațiilor de construire.

Practic, Primăria Sibiu intenționează să încheie protocoale cu toate societățile și instituțiile care emit avize sau acorduri necesare obținerii autorizațiilor de construire, după cum se arată în proiectul de hotărâre elaborat în acest sens. Pe baza acestor protocoale și ca urmare a eventualelor cereri, Primăria Sibiu va solicita avizele prevăzute în certificatele de urbanism pe care tot ea le emite. Aceste certificate vor fi obținute contracost (acolo unde este cazul), iar după ce vor fi strânse vor fi puse la dispoziția celor care au solicitat acest serviciu.

”Comisia de acord unic are următoarele atribuții principale: - verifică respectarea condițiilor prin certificatul de urbanism; - transmite prin intermediul punctului unic de contact e-direct e-guvernare.ro documentația de avizare fiecărui avizator menționat în certificatul de urbanism; - urmărește emiterea avizelor în termenele prevăzute de lege; - transmite solicitantului avizele obținute prin intermediul CAU, în vederea continuării procedurii.” Sursa: proiect de hotărâre elaborat de Primăria Sibiu
”În vederea simplificării procedurilor administrative și a creșterii operativității în procesul autorizării executării lucrărilor de construcții, precum și în vederea respectării termenelor legale de emitere a autorizației, autoritățile administrației publice de la nivelul municipiilor reședință de județ au obligația de a organiza în cadrul structurilor de specialitate prestarea serviciilor pentru obținerea, contra cost în condițiile legii, la cererea solicitantului, a avizelor și acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcții prin intermediul Comisiei de acord unic. Astfel, propunem constituirea Comisiei de acord unic, care va emite acordul unic, cu valoare de aviz conform, care însumează prevederile avizelor și acordurilor privind utilitățile urbane, precum și cele privind protecția și stingerea incendiilor, apărare civilă, protecția mediului și sănătatea populației, obținute pe plan local prin grija autorității locale”, este modul în care sub semnătura arhitectului șef al Sibiului, Ioana Urdea, este descrisă noua comisie ce urmează a fi înființată. Ulterior aprobării Consiliului Local, în cadrul Primăriei urmează a fi demarate proceduri de reorganizare internă ”în vederea unei funcționări eficiente”. Angajații Primăriei care urmează să facă parte din această nouă comisie vor fi desemnași de primarul Astrid Fodor, prin dispoziție.

Cu repetiție

În 2014, sub numele de ”Ghișeul unic” și președintele Consiliului Județean Sibiu din acea vreme, Ioan Cindrea, lansa o inițiativă similară: prin Ghișeul unic, CJ Sibiu se angaja să obțină, tot contracost, avizele și acordurile solicitate prin certificatele de urbanism pe care tot CJ îl emitea. Și tot la fel ca în cazul actualei inițiative a Primăriei, instituția județeană promitea simplificarea lucrurilor prin implementarea comunicațiilor on-line. După primele două luni de la înființarea acestui Ghișeu unic, CJ anunța faptul că a obținut 120 de avize la solicitarea unor terți, dar – mai ales – la solicitarea Consiliului Județean Sibiu, pentru diferitele proiecte pe care le avea în vedere. În timp, însă, Ghișeul unic a rămas ”doar un link” pe site-ul administrației județene, neactualizat din iunie 2014. La fel, comisii de acord unic au fost înființate – în unele cazuri cu ani mulți în urmă – și de către alte primării din reședințe de județ.

Acesta este contextul în care cei care lucrează în domeniu nu își pun mari speranțe în noua inițiativă a administrației sibiene. ”Este un fapt cunoscut între constructori că pentru a obține actele necesare de la Primăria Sibiu ai nevoie de luni întregi. Acolo au nevoie de luni întregi să decidă dacă ai nevoie de plan urbanistic zonal sau de detaliu, în unele cazuri. Nu cred că va fi mare revoluție cu obținerea acestor avize, mai bine le obținem noi. Ar fi mai bine să își reorganizeze modul de lucru intern, decât modul de lucru al altor autorități”, spune un dezvoltator imobiliar din Sibiu, care a dorit să nu îi fie făcut public numele.

La fel, nici Cristian Șandru, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Sibiu-Vâlcea, nu își pune, deocamdată, mari speranțe în această inițiativă. ”Știu sigur că Primăria Sibiu a trimis cereri către toți avizatorii, pentru a obține relații despre documentele solicitate și costurile aferente, știu asta că și noi am primit un astfel de document. Teoretic, sună foarte bine ideea aceasta, ca beneficiarul să nu mai trebuiască să umble după avize și să le obțină Primăria, pentru ca mai apoi să poată elibera și autorizația. Dar la ce personal are administrația în acest moment, mi-e greu să cred că aceste lucruri vor funcționa bine, cel puțin în primă fază. Dar să sperăm”, spune Cristian Șandru.

Descarcă de aici Proiectul de hotarare pentru infiintarea Comisiei de acord unic

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

K.Samuel

Acum 4 ani

Nu avizele sunt problema, ci insusi primaria... Ai toate avizele si apoi vii la frecat in primarie. Acolo sunt "profesionistii" si abuzatorii de serviciu, care cer lucruri care n-au nicio legatura cu competentele lor...
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Ce ne facem cu “ însuși “ gramatica , Sami ?
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

Ideea e f buna, sa speram ca se poate pune in practica.
Raspunde

Lenroc

Acum 4 ani

Primăria Sibiu e o adunătură de pierde-vară, incapabili să vină cu soluții eficiente pentru trafic și parcări înființează tot felul de comisii de aruncat praf în ochi.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Nu înțeleg negativismul unora ; decât sa anunțe eșecul mai bine ar formula corecțiile care cu siguranța sunt necesare .
Raspunde

Mara

Acum 4 ani

''Dar la ce personal are administrația în acest moment, mi-e greu să cred că aceste lucruri vor funcționa bine, cel puțin în primă fază. Dar să sperăm”, spune Cristian Șandru.'' Asta ar fi cea mai spinoasa problema! Cum se poate rezolva? Stie toata lumea doar ca.....
Raspunde

io

Acum 4 ani

Oare cand va fi infiintata o comisie care sa analizeze marile realizari ale primariei Sibiului, din ultimii ani?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

“ Comisia “ se activează la patru ani : alegătorii sunt chemați la vot ; jumătate vin , jumătate critica duoă aceea .
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

Prima dată să verifice acesti "specialisti" construcțiile si lucrarile făcute fara certificat e urbanism si fara autorizații..apoi să ia măsuri pana la demolare si la revenirea la starea anterioară,, sa nu acopere astfel de nelegiuiri știut fiind că ar fi penal si apoi sa organizeze Comisia unică...cu specialisti adevărați nu cu cei fara pregătire minimă dar ajunsi i n primărie sau in alte instituții ...pe pile...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus