Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Comunitatea Vă Vedem, post Dragnea. Și acum ce facem?

Comunitatea Vă Vedem, post Dragnea. Și acum ce facem?

Au trecut ieri fix doi ani de când se pornea protestul ”Vă vedem” în fața sediului PSD din Piața Huet. Premier era Mihai Tudose, iar președinte al PSD – Liviu Dragnea. Tudorel Toader era ministru și modificările la legile justiției intrau pe bandă rulantă în parlament. Un grup de sibieni a ieșit atunci în stradă.  Oamenii s-au postat în fața sediului social-democrat și au stat acolo 72 de ore, în semn de protest pentru atacul la adresa democrației. De atunci au militat în fiecare zi până la căderea ultimului Guvern PSD, cel condus de Viorica Dăncilă.

La doi ani de la prima noapte petrecută în fața sediului PSD o parte din ei s-au reîntors să marcheze momentul, dar și să vadă ce mai e de făcut. Momentul a fost marcat, dar concluzia a întârziat să apară.

radu vancu

Radu Vancu – educație și stand-by pentru apărarea democrației

Comunitatea Vă Vedem nu trebuie să se transforme într-o platformă politică, spune scriitorul Radu Vancu, propunând să se creeze programe sau să se asocieze cu asociații pentru a desfășura activități civice, pentru democrație. Pe lângă asta, spunea el, comunitatea trebuie să fie pregătită, în cazul abuzurilor, să iasă din nou în stradă, indiferent de culoarea guvernului. ”Ce pot face niște anticorpi pentru democrație când democrația, cu caznele ei, cu hibele ei, totuși funcționează. Noi trebuie să lărgim democrația. (...) Nu putem să ne substituim noi politicii democratice. Dacă vrem să facem asta, trebuie să intrăm în partide. Nu putem sta aici și să zicem ce ar trebui să facă liberalii, useriștii, cei de la plus și așa mai departe. Trebuie punctual să spunem că noi am prefera anumite lucruri, dar să nu facem din asta niște mobiluri de luptă, așa cum făceam atunci când luptam pentru restaurarea democrației. Eu cred că asta-i întrebarea noastră. Ce pot face niște anticorpi pentru democrație când democrația e restabilită?”, a spus Radu Vancu în cadrul întâlnirii de miercuri-seară.

Ciprian Ciocan, Director Executiv Fundatia Comunitara Sibiu (4)

Ciprian Ciocan – reacțiune în caz de nevoie, dar și acțiune

Un lider al comunității Vă Vedem, directorul executiv al Fundației Counitare Sibiu, Ciprian Ciocan, a sugerat că acest grup ar trebui să fie în continuare activ în societatea civilă, să aducă noi subiecte în dezbatere și să acționeze pentru corectarea acțiunilor politice, atunci când e cazul. ”Ar fi bine să nu rămânem într-o mișcare încremenită, să povestim în viitorul deceniu ce mișto am fost noi”, spunea Ciocan. În chiar prima sa intervenție, Ciocan a vorbit despre necesitatea ca Vă Vedem să fie în continuare ”o resursă” pentru societate. ”Riscăm într-un fel să arătăm ca niște bătrâni nostalgici, care nu-și pot scoate protestantul din sânge. Sper că nu asta încercăm să facem. Să fim în continuare mai departe o resursă pentru societate, chiar dacă o parte din lucrurile pentru care am protestat atunci s-au rezolvat, cu siguranță mai sunt multe care încă nu s-au rezolvat. Pe de altă parte, încă de la început am știut că misiunea această civică va fi până la finalul anului 2020, atunci când regimul pe care mi-e greu să-l numesc politic, care a generat acest asalt la adresa justiției va putea să fie dat jos democratic”.

teodorescu

Dorin Teodorescu – acțiune!

Fostul redactor șef al cotidianului Rondul, Dorin Teodorescu a vorbit în cadrul ”agorei” de miercuri despre necesitatea ca această comunitate să abordeze subiectele zile, de pildă să insiste pentru alegeri anticipate și pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, ba mai mult, să se implice inclusiv în viața locală a comunității, pentru că și aici sunt multe probleme, dând exemplul urbanismului. ”Viitorul acestei mișcări este luarea de atitudine publică față de orice obiectiv politic dorit. Acum, după părerea mea, obiectivul politic dorit, pe care ar trebui să-l urmărească majoritatea masei electoare, este alegerile anticipate. Suntem într-o situație politică atât de încurcată, unii vor reforme, alții vor să frâneze. Cei care vor să frâneze sunt mai mulți decât cei care vor reforme, în parlament mă refer, singura variantă ieșire din acest nod gordian sunt alegerile anticipate. (...) Trebuie încheiată această improvizație parlamentară în care nimeni nu știe care cu cine e”, a fost tranșant Teodorescu. Punctul său de vedere a fost susținut și de fostul prefect, Cristian Roman, care a plusat cu tușe anti-PSD.

Finalul nu a adus nicio concluzie, participanții la ”agora” plecând la ”o bere rece sau ceva mai cald” pentru a continua discuțiile într-un cadru și mai colocvial decât cel din stradă. În sediul PSD lumina era încă aprinsă. 

”Acum doi ani pe această vreme eram într-un occupy în acest loc pe care l-am denumit Zona liberă de corupție pe care l-am ținut ocupat 72 de ore în șir ca un semnal de avertisment dat guvernului PSD care vă aduceți aminte, atunci începea în parlament măcelărirea justiției. Ne-am propus atunci multe lucruri, în primul rând să oprim acest măcel, să nu lăsăm România să deraieze de la destinul ei European. Ne-am propus apoi pe măsură ce comunitatea creștea și se lega și să devenim un fel de watch dog, pe alte teme, să facem agore, să creăm platforme de comunicare civică, am adunat împreună oameni să creăm speranțe pentru destinul european al României. Astăzi ne-am adunat aici din nou și ca un fel de adunare festivă, pentru acești doi ani de vă vedem, dar să și vedem ce am făcut de atunci, ce ne-am propus să facem, ce am reușit, ce nu am reușit, ce rămâne de făcut, dacă mai rămâne ceva de făcut pe programul vă vedem din Sibiu”, Radu Vancu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Vasile Fometescu

Acum 4 ani

Protestatarul, perdanti al testului PISA, nu protestantul... Incredibil!
Raspunde

CT_ZEN

Acum 4 ani

Luptau pentru restaurarea democratiei? Acest gen de afirmatii sunt cele care de fapt duc la degradarea democratiei. Democratia se face prin vot nu prin proteste si agresarea oamenilor cu care nu sunteti de acord. Faptul ca la guvernare se afla un partid cu care nu erati de acord nu inseamna ca nu mai exista democratie. Cei care au murit la Revolutie au luptat pentru democratie, nu voi. Ei chiar si-au dat viata in fata unui regim criminal. Acest gen de afirmatii sunt o jignire la adresa tuturor care s-au jertfit cu adevarat pentru democratie. PS: intradevar e justificata intrebarea, ce o sa faceti acum cand stapanii vostrii au castigat toata puterea. NU mai e nevoie de voi. Foarte multe ONG-uri si lideri ai "societatii civile" nu o sa isi mai primeasca finantarile. Ca de... nu mai e nevoie de voi... stapanii vostrii au deja puterea. Asa s-a intamplat si cu o parte din basisti, asa se va intampla si cu voi.
Raspunde

Ochila

Acum 4 ani

Nu stiti ce sa faceti in epoca post Dragnea ? Scrieti poezii, spuneti povesti cu mana intinsa pentru niste fonduri sau "sponsorizari", faceti rapoartele de activitate si deconturile. Pentru restul din masa de manevra, mergeti la munca!
Raspunde

Robert

Acum 4 ani

Pai v.am mai spus odată demult. Aștept acum niste demonstrații pt construirea de autostrăzi...spitale ..școli...etc. adică ceea ce contează pt Romania și români. A....sau nu aveți voie sa deranjați "democrația" de acum???
Raspunde

///

Acum 4 ani

Bla-bla-bla... Au ramas fara obiectul muncii? Impotriva cui sa protesteze? a dlui presedinte ales cu 99,99%? Impotriva lui Orban care n-a mai muncit de cand si-a incheiat stagiatura la SF> Gheorghe? Asa ca vorbesc despre democratie... Vorbe goale, fara miez! Radule, vezi-ti de poezie, de cariera universitara, de copil, de prieteni... Restul duca-se la munca daca se plictisesc!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adin

Acum 4 ani

Tendinta asta de a vedea exclusiv interese meschine in orice lucru si like-urile primite de cei care arunca cu noroi de pe margine spun multe despre cum suntem ca natiune. PSD pornind de la vechile sale forme (FSN etc) a fost mereu un partid al coruptiei, al baronilor aroganti, a unui trecut de sorginte comunista in care cetateanul era mereu supus si umil in fata maretului partid si a ilustrilor conducatori. Respect pentru cei care au fost la protestele Vă Vedem. Si pentru cei care in loc sa se complaca in descurcareala, capul plecat la stapanire, indiferenta, ignoranta au iesit uneori in ger patrunzator sa apere justitia independenta si principiile morale de baza.
Raspunde

realistul

Acum 4 ani

Suntem o natiune ca oricare alta, dar nu ne plac cozile de topor si cei care pupa strainii si ii osandesc pe ai lor!
Raspunde

Ion din Gusu

Acum 4 ani

Ce ar fi, dragilor, sa militați pentru desființarea migrației de la un partid la altul??? Nu credeți ca lucrul acesta ar duce la o viata politica mai curata și am înțelege și noi ce înseamnă doctrinele politice. Iar alegerea în 2 tururi tocmai asta face-alianțe nefaste la turul 2.
Raspunde

SilviuP

Acum 4 ani

Si cine te obliga sa ti cont de aliantele partidelor? Alegi pe cine vor partidele sau alegi o persoana pe care o consideri potrivita?
Raspunde

Ceața Din Cap

Acum 4 ani

Aparati democratia.... adica,.. chestia aia care o umplut europa de mohamedani care taie lumea pe strada ? Cred ca habar n-aveti ce aparati, baieti. Demcoratia pute de mult si e doar pentru prostii care mai cred textele alea. Traim de cel putin 20 de ani in dictatura corporatiilor si cotizam la bunastarea "investitorilor", care isi dau mana pe la Davos si se mira cum sa ne mai sclaveasca, sa traiasca ei ca niste zei, iar noi ca niste slugi prinse in excelurile lor. Daca asta aparati, atunci va puteti arunca in Cibin.
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 4 ani

urlati comunistilor, urlati ca altceva nu va ramine
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Mi-e mila de voi, sincer. V-ați zbătut sa pice PSD-ul și acum v-a dispărut obiectul muncii. De unde mai încasați și voi una, alta. Dar aveți acum grave probleme cu urechile și ochii... Nu vedeți și nu auziți marile derapaje la democrație. Și în acest caz, ce sa mai contestați? Ca struțul, capul în nisip și.... ce bine e. Sa va fie rușine cinstitii lu'peste. Hai, pa ca mi-e scârba de voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus