Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

8 mituri despre îngrijirea dinților discutate împreună cu medicii DENT ESTET

8 mituri despre îngrijirea dinților discutate împreună cu medicii DENT ESTET

 

  • Dacă nu mă dor dinții înseamnă că sunt sănătoși
  • Stomatologia laser la DENT ESTET
  • Nu merg la dentist pentru că doare

Unul dintre motivele pentru care apare teama de stomatolog sunt miturile despre îngrijirea dinților și poveștile negative legate de experiența din trecut în cabinetul dentar. Din păcate, expunerea la astfel de informații eronate sau greșit înțelese duc la amânarea vizitei la medicul dentist și  la apariția unor afecțiuni dentare ce pot necesita tratamente mai costisitoare și mai îndelungate. Vă invităm să separăm adevărul de mit!

Mit 1 – Dacă nu mă dor dinții înseamnă că sunt sănătoși

Încă din copilărie, am fost obișnuiți să ne raportăm la sănătate ca la un mecanism care ne alertează atunci când apare o problemă. Cu toate acestea, sunt numeroase afecțiuni dentare al căror debut este insesizabil sau poate fi ușor ignorat. De exemplu, afecțiunile parodontale (gingivita) sau cancerul oral în fază incipientă nu prezintă niciun simptom. De aceea, recomandarea medicilor dentiști la nivel mondial este ca fiecare dintre noi să se prezinte la controlul periodic o dată la șase luni.

Mit 2 – Dacă periez insistent și apăsat dinții, aceștia se curăță mai bine

Periajul dentar este unul dintre cele mai importante ritualuri de igienizare zilnică la domiciliu. De aceea, pentru a curăța dinții corespunzător și a îndepărta eficient placa bacteriană este important să cunoaștem tehnicile corecte de periaj dentar. O primă regulă pe care trebuie să o reținem este că periajul dentar se realizeează de sus în jos, dinspre gingie spre marginea exterioară a dintelui. De asemenea, este indicat să acordăm o atenție crescută alegerii tipului de periuță dentară și să alegem un model cu perii mai moi sau mai duri în funcție de tipul recomandat de medicul dentist. Igienizarea dinților ar trebui să dureze minim 2-3 minute la fiecare periaj, așadar nu intensitatea periajului determină gradul de curățare a plăcii bacteriene, ci realizarea corectă a procedurii și în timpul recomandat de specialiști. De asemenea, puteți opta și pentru o periuță de dinți electrică.  Pentru a completa ritualul de igienizare dentară medicii stomatologi recomandă și utilizarea aței dentare.

Mit 3 – Dacă observ că îmi sângerează gingiile înseamnă că periez dinții prea mult

Periajul dinților în mod apăsat și intens poate cauza răni și poate determina sângerări spontane ale gingiilor, însă principala cauză pentru care observăm acest fenomen în timpul igienizării dinților este necurățarea corespunzătoare a dinților sau absența unui ritual zilnic de periaj dentar, astfel încât placa bacteriană nu este înlăturată, s-a acumulat tartru și s-a instalat gingivita (inflamarea gingiilor). De aceea, toaletarea dinților la domiciliu trebuie dublată, o dată la fiecare șase luni de igienizarea profesională în cabinetul stomatologic. În clinica DENT ESTET ședința periodică de profilaxie durează aproximativ 60 de minute și include periaj profesional, fluorizare și air-flow. Acest procedeu reprezintă prima barieră împotriva pierderii dinților pe termen lung.

Mit 4 – Cariile dentare apar pentru că mănânc multe dulciuri

Atunci când vorbim despre carii le asociem ca un efect negativ al consumuluie excesiv de dulciuri. Dar, la formarea acestora contribuie orice aliment consumat în exces, dintr-o dietă zilnică inadecvată. În general, consumul mare de carbohidrați și alimente lipicioase (dulciuri, chipsuri, popcorn etc.), prin conținutul ridicat de zaharuri se depun și se fixează pe dinți și pot afecta integritatea smalțului dentar deoarece devin mai greu de îndepărtat de pe suprafața dintelui.

Mit 5 – Nu merg la dentist pentru că doare

Mitul pe care îl auzim încă din copilărie. Sunt numeroase afecțiuni dentare și la nivelul întregului organism care pot deteriora starea de sănătate orală și pe cea generală și care nu dor. Pentru a ne asigura că zâmbetul nostru este perfect este important să ne prezentăm la consultul periodic la medicul dentist. Iar în prezent, orice tratament stomatologic poate reprezenta o experiență lipsită de disconfort dacă acesta este realizat într-o clinică dentară tehnologizată și care dispune de metode de tratament fără durere și cu timp redus de executare. În acest sens, tehnologiile moderne care utilizează laserul sunt foarte apreciate și solicitate de pacienți în tratarea cariilor dentare, a procedurilor de albire dentară, de curățare profundă sau în tratamentele de parodontoză (chirurgia laser).

Mit 6 – Tratamentele stomatologice sunt scumpe

Prevenția dentară realizată de două ori pe an te ajută să economisești bani, să îți menții zâmbetul sănătos și să previi apariția cariilor sau a altor afecțiuni dentare care pot duce la pierderea dinților. Costurile unui plan de tratament pot fi influențate de numărul de tratamente necesare, de tipul de proceduri realizate și de tehnologiile utilizate în reconstrucția zâmbetului, în investigațiile și în diagnosticul oferit pacientului. De asemenea, experiența medicului dentist reprezintă întotdeauna un motiv extrem de important de considerat atunci când alegem o clinică dentară.

Mit 7 – Durerile de dinți trec de la sine cu analgezice, nu este necesar să merg la dentist

Dintele doare atunci când deja este afectată pulpa dentară. Dacă durerea poate fi calmată doar cu ajutorul anelgezicelor este recomandat să ne prezentăm la medicul dentist pentru a ne asigura că nu pierdem dintele și pentru că, în cazul unei infecții dentare, aceasta se poate extinde destul de rapid și la dinții vecini. În cazul în care infecția a pătruns în interiorul smalțului, în majoritatea cazurilor, medicul endodont va interveni pentru curățarea canalelor print-un tratament de obturație de canal, care oferă rezultate sigure și durabile prin utilizarea microscopului endodontic.

Mit 8 – Igienizarea dinților trebuie făcută doar dimineața

Sigur că periajul dentar este recomandat a fi realizat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Însă, de regulă, acordăm atenție periajului de dimineață și îl omitem complet pe cel de seară. Medicii stomatologi ne spun că periajul de seară este cel mai important moment de ingienizare a dinților dintr-o zi, întrucât la periajul de seară este eliminată placa bacteriană acumulată în timpul zilei, ceea ce înseamnă că dacă această etapă de igienizare la domiciliu este sărită, permitem resturilor alimentare depuse pe dinți sub forma unei pelicule acide transparentă să rămână în cavitatea orală pe parcursul nopții. Omiterea periajului de seară pe termen lung va duce la instalarea halenei (mirosul neplacut din gură), la formarea mai rapidă a tartrului și la inflamarea accelerată a țesuturilor moi.

Rezoluția zâmbetului din fiecare zi

Pentru că ne apropiem de finalul anului, recomandarea medicilor dentiști din clinica DENT ESTET Sibiu este aceea de a trece și responsabilitatea pentru zâmbetul nostru în fiecare zi. Fiecare alegere pe care o facem ar trebui să ne ajute să facem bine, binele care ne menține sănătoși, binele care ne face fericiți și care ne ajută să le oferim și celorlalți motive de a zâmbi.

Iar pentru că luna aceasta oferim și primim cadouri, DENT ESTET Sibiu vă așteaptă pe www.dentestet.ro/christmas-advent cu numeroase cadouri constând în reduceri și pachete speciale la tratamentele stomatologice din clinica noastră. Haideți să începem noul an cu zâmbete largi și calde!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3006

Comentarii

2 comentarii

pacient amarat

Acum 4 ani

Vrem si niste preturi, nu doar sfaturi!
Raspunde

Zburatorul

Acum 4 ani

Preturile nu le-au pus ca sa nu te sperie. Eu am fost cu fiica cea mare la ei si m-au falimentat. N-am indraznit sa ma duc si cu baietelul, cu toate ca are si el niste probleme, dar nu atat de mari. O sa mai caut sa vad ce clinici mai gasesc in Sibu pentru copilasi. Nu vreau sa ajung sa ma duc din nou la Cluj...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus