Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Directorul Filarmonicii de Stat a vorbit despre concertul de Crăciun și planurile de viitor ale orchestrei

Directorul Filarmonicii de Stat a vorbit despre concertul de Crăciun și planurile de viitor ale orchestrei

Filarmonica de Stat din Sibiu s-a bucurat de un real succes, până în acest moment, fiecare concert având casa închisă. Directorul artistic, Adina Zaharia-Dombi, compară viitoarea stagiune cu „o friptură asezonată cu lucruri scumpe”, datorită spectacolelor inedite deja pregătite. Cristian Lupeș, împreună cu echipa lui, au mai multe surprize pentru sibienii pentru anul 2020, de la concerte dedicate copiilor la deschiderea Festivalului Internațional de Teatru.

Stagiunea „Beethovenescu” a debutat cu un concert cu sala plină și a continuat să fie așa, până în acest moment, pentru concertul de Crăciun din Sibiu biletele fiind deja epuizate. „Această stagiune a debutat și a continuat cu toate concertele sold out. Suntem singura Filarmonică de Stat din România care cred că se bucură de un public atât de numeros. Acum, ne putem problema dublării concertelor cum o să facem de Crăciun și cu primele concertele din noul an, care se vor tripla. Unul dintre aceste concerte din noul an va fi dedicat Inspectoratului pentru  Situații de Urgență Sibiu (ISU). Acest tip de parteneriat ne dorim să îl dezvoltăm și cu alte instituții din Sibiu. Din acest motiv, luni (23 decembrie) vom pori într-un «turneu» de colindat la mai multe instituții din oraș cu partidele de alamă”, a declarat Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Concertul de Crăciun

Virgil Popa, dirijorul „Concertului Extraordinar de Crăciun”, se bucură de o intensă activitate artistică internațională. Ȋn anul 2005 a înființat Orchestra Internațională din Madrid cu care a concertat la importante festivaluri din Spania. Tot aici a fost la pupitrul dirijoral al Orchestrelor Academica din Madrid și Joaquin Turina din Valencia. A fost profesor de contrabas, muzică de cameră și orchestră la Conservatorul Montserrat Caballe din Arganda del Rey și la Academia de Muzica Antón García Abril din Torrelodones. Ȋn prezent este dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice Stradivari din Madrid. „Este o ocazie fantastică pentru mine să revin la Sibiu pentru că am fost și în 2014, când am dirijat primul concert din România. Acesta este și primul concert de Crăciun pe care îl dirijez, tot în Sibiu. Cred că publicul se va bucura foarte mult de programul pe care l-am ales, fiind un program gândit pentru un public cât mai larg pe care ne dorim să îl facem să simtă căldura sărbătorilor”, spune Virgil Popa.

fotoVirgilPopa

Melinda Samson, solista concertului, este specializată în domeniul liedului şi al oratoriului, urmând  masterclassuri în Arta liedului şi Canto baroc. În prezent, Melinda Samson este lector universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.

Primul concert din noul an va aduce un spectacol inedit pe scena Sălii Thalia, care va fi completat de doi dansatori. Concertul va avea loc pe datele de 9, 10 și 11 ianuarie 2020. Biletele au fost puse în vânzare.

Viitorul – „Ne dorim să atragem publicul tânăr

Programul pentru prima parte a stagiunii 2020 – 2021 este complet, iar echipa Filarmonicii de Stat din Sibiu a pregătit și o parte din evenimentele care vor avea loc în 2023. „Încercăm să fim cât mai contemporani și sperăm să vă placă noile noastre direcții. Stagiunea aceasta este gata, prima parte a stagiuni 2020 – 2021 este deja completă, avem programări care se întind până în 2023. Am început să funcționăm ca o instituție culturală europeană, ceea ce ne dorim în Sibiu”, spune Cristian Lupeș.

Anul viitor Filarmonica de Stat a pregătit mai multe surprize, deja fiind confirmată colaborarea cu Teatrul de Balet din Sibiu și deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. „Partenerii noștri au înțeles dorința noastră de a ne dezvolta și vor veni la noi în niște condiții financiare pe care noi ni le putem permite. Sperăm să îi împrietenim cu Sibiul și sperăm să îi facem să înțeleagă că orașul face mai mult decât un business cultural. Deocamdată profit de toate relațiile pe care mi le-am făcut”, adaugă dirijorul Cristian Lupeș.

Unul dintre cele mai ambițioase planuri pe care Filarmonica de Stat le-a anunțat încă de la începutul acestei stagiuni este dedicarea unor programe pentru copii. Concertele vor avea loc într-un spațiu special amenajat care le va oferi libertatea de mișcare de care vor avea nevoie, dar fără a uita că se află într-o instituție de cultură. „Ne dorim să atragem publicul tânăr, iar acest loc (foto) să devină un spațiu dedicat lor. Să îi obișnuim încet, încet cu muzica simfonică ca mai apoi să îi putem duce la etaj”, încheie Cristian Lupeș.

filarmonica de stat Locul care va fi dedicat copiilor din Sala Thalia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

3 comentarii

io

Acum 4 ani

Foarte fain!
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

De ce nu va gândiți la "concert lecție" cum s-a desfășurat ani de zile la filarmonica în colaborare cu școlile sibiene? Era o zi din săptămâna dedicata elevilor, iar concertul începea prin prezentarea verbala a compozitorului și a bucăți muzicale ce urma. Printre primele concerte a fost prezentarea instrumentelor.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Asteptam de la un noul manager câteva măsuri de bun simț cum ar fi: impunerea unei ținute decente, accesul copiilor sub o anumită vârstă interzis, repararea scaunelor din sala, strangerea microfoanelor suspendate deasupra muzicienilor, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus