Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Dosarul Revoluției, un proces forțamente amputat și parțial greșit conceput

Trăim zile memorabile. Cei 30 de ani de la revoluție se întâlnesc, în sfârșit, cu tentativa devoalării judiciare a evenimentelor. O sarcină foarte grea pentru judecător căci, spre deosebire de istorici care narează, judecătorul trebuie să decidă, asupra unei sau unor vinovății prezumate, relative la un rău, la o vătămare cauzată printr-o infracțiune. Ce rău, ce vătămare au produs evenimentele incorporate sinergic în sintagma lui „Decembrie 89”?

Esențial, fundamental, răul, prejudiciul, vătămarea, constau în ”obstacolarea” prin forță sau prin manevre dolosive, a dreptului și aspirației poporului român la libertate, independență și o viață mai bună. La acest drept, la acest deziderat trebuie raportat întregul registru de evenimente anterioare, concomitente și survenite care, în complexitatea lor, conturează generic infracțiunea, la rândul ei complexă. Întocmai oricărei infracțiuni supuse judecății, judecătorul trebuie să ia în considerare atât aspectele subiective, adică intenția, inițiativa, conceperea planului infracțional, cât și, pe măsură, actele participative, contributive la înfăptuirea acestuia.

Este neîndoios că Ceaușescu și regimul lui de teroare au afectat profund, cu urmări grave societatea românească. Putem spune că el precum și întreaga pleiadă care i s-a asociat la putere, poartă de asemenea și vina pentru trecerea prin forță și sânge a evenimentelor premergătoare și concomitente revoluției. El voia independență și libertate pentru sine, pentru camarila dictatorială, pe seama lipsirii de libertate, independență și aspirația la o viață mai bună pentru „supușii” săi.

Consecința acestei constatări ar fi aceea că toți cei care i s-au opus, care au încercat și au reușit detronarea lui și a regimului său, ar trebui apreciați la modul superlativ. Nu-i suficient însă. Trebuie văzut și cercetat ce se urmărea prin îndepărtarea lui, ce soartă i se hărăzea României și poporului român după Ceaușescu. Din acest punct de vedere apele se separă ireconciliabil.

Adevărații revoluționari români, cei care au ieșit în stradă și și-au expus viața, sănătatea și libertatea, doreau și urmăreau o Românie real și autentic liberă și independentă, ieșită de sub orice sferă de influență străină, respectiv de sub influența comunismului, fie el și de nuanță gorbaciovistă. În schimb, cei care au urzit scenariul eliminării lui Ceaușescu dar cu menținerea în continuare a României în zona de influență și determinare sovietică, precum și aceia care s-au înrolat și au lucrat efectiv pentru traducerea în viață a acestui plan de perspectivă, n-au făcut altceva decât, să spunem așa, să-și servească pe mai departe stăpânul.

Cine a urzit planul, grotescul scenariu? Judecătorul ar trebui să stabilească în ce a constat acesta, cine l-a conceput, cum, cine și prin ce mijloace urma să fie dus la îndeplinire. Este de presupus că după natura sa, după amploare, după mijloacele materiale, informative și operative la îndemână, scenariul a fost elaborat înafara țării de organe specializate în domeniu. Tot astfel, este de presupus că forțe dinafara țării au acționat, alături și în colaborare cu rețelele interne, la stabilirea direcției de urmat, la asigurarea reușitei acestuia. Nu cred că greșim dacă îl definim ca un colosal scenariu terorist, cu toate urmările cunoscute. Firesc ar fi deci să fie cercetați și judecați, alături de făptașii din țară și cei care l-au inițiat și i-au asigurat succesul. Din păcate, acest lucru este imposibil așa încât, inițiatori, instigatori, complici, care într-un proces normal, firesc, ar sta pe banca acuzării alături de autorii faptici, rămân pe dinafară. În acest sens, procesul nu va fi întreg, ci amputat.

Astfel cum rezultă din rechizitoriu, în centrul cercetării judecătorești vor sta participanții interni la odiosul scenariu. Nu cred că vor fi dificultăți în a stabili contribuția și vinovăția lui Iliescu și Voican Voiculescu, singurii rămași în viață din celebra cupolă , civilă și militară, racordată la agentura străină a scenariului. Deși pe Voican Voiculescu l-a scăpat gura spunând că nu ei au decis în aspectele și momentele fierbinți, totuși, lor - și elucubratei puteri FSN-iste puse de ei la cale prin înșelăciune și prin forță - li se pot imputa atât calarea noii puteri pe flanc gorbaciovist, cât și întreaga tragedie ce a urmat de după amiaza zilei de 22 decembrie.

Deși nu stau pe banca acuzării, ci în mormânt, cred că judecata nu va putea ocoli implicarea capilor armatei și securității în realizarea scenariului. Interesant de urmărit spre exemplu, dacă și cum va fi apreciată participarea la evenimente a gen. Victor Atanase Stănculescu, gen. Iuian Vlad și gen. Ștefan Gușe. Se pare că niciunul dintre aceștia nu făceau parte din nucleul celulei complotiste pro-moscovite. Totuși, din funcțiile deținute ca proaspăt Ministru al Apărării, ca șef al Marelui Stat Major și respectiv Comandant al securității, aceștia au pus, în intervalul orelor 12,30-16, cu o suspectă ușurință, cele două forțe principale ale țării la dispoziția puciștilor, cunoscând orientarea acestora și legăturile lor cu Moscova, pentru ca în final, toți trei să aibă o soartă tragică hărăzită tocmai de puciști.

Problemele puse de acest proces în fața judecătorului sunt deosebit de complexe. Cu toate acestea, cred că se putea opera o sinteză probatorie bazată pe selecția celor mai importante și semnificative probe, evitându-se astfel situația jenantă a citării a 5.000 de martori. De asemenea părțile vătămate puteau fi circumscrise la răniți sau cei a căror sănătate a fost afectată de evenimente precum și cei lipsiți de libertate prin acte de forță. Părțile civile puteau fi îndrumate la eventuale despăgubiri pe calea unui proces civil. În acest fel s-ar fi descongestionat procesul care riscă să dureze ani și poate să fie clasat, prin ieșirea din scenă a inculpaților urmăriți de vârstă. Ar fi o mare rușine pentru statul și justiția română.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

nea caisă ăsta se mai bagă mult în seamă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus