Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Copiii operați de spina bifida la Sibiu au fost celebrați la Polisano. Fetiță din Rășinari, exemplul că „nu trebuie să renunțați. Se poate”

Copiii operați de spina bifida la Sibiu au fost celebrați la Polisano. Fetiță din Rășinari, exemplul că „nu trebuie să renunțați. Se poate”

Neurochirurgul sibian Claudiu Matei a avut bucuria se a se întâlni astăzi la Sibiu cu câteva din familiile ale căror copii s-au născut cu spina bifida și pe care medicul i-a operat cu succes în ultimii cinci ani, la Polisano. Un exemplu că există viață și odată ce crunta veste a fost dată părinților este Daria Maria, o micuță rășinăreancă de un an și nouă luni care a supraviețuit, fiind operată cu succes de Claudiu Matei. Acum fetița este într-o stare foarte bună și curând va merge la grădiniță. 

Daria Maria are acum un an și nouă luni, este o fetiță veselă, energică și mereu pusă pe plimbări. Chiar în timpul evenimentului de astăzi de la Polisano, micuța făcea pași neobosită în jurul mamei ei. Situația nu a fost însă la fel de fericită când avea doar câteva luni de viață. Medicii i-au pus un diagnostic îngrozitor, despre care prea puțin se vorbește - suferea de spina bifida, o afecțiune gravă care îi putea aduce sfârșitul dacă nu era operată. Din fericire, neurochirurgul Claudiu Matei a acceptat să intervină în cazul Dariei, iar operația s-a desfășurat cu succes.

„A fost un caz fericit pentru noi. Nu am știut că are spina bifida decât după naștere, când deja avea patru luni. În timpul sarcinii nu s-a văzut nimic. Acum suntem foarte bucuroși având în vedere că sunt atâtea cazuri mai grave și îi mulțumim lui Dumnezeu în continuare pentru tot ce am primit. Capul sus, pentru că există și a doua șansă. Daria poate să meargă la grădiniță, dar vrem să o mai ținem puțin cu noi, să ne bucurăm de ea”, spune Adela Roșca, imediat completată de soțul ei, Sorin. „A avut o recuperare foarte ușoară, cu un pic de plânsete, într-adevăr, pentru că era scoasă din zona ei de confort în fiecare zi, dar iată că s-a dovedit foarte eficientă. La un an și câteva luni a început să meargă singură și totul a mers din ce în ce mai bine de atunci”, a spus acesta.

Vestea că bebelușa suferea de această afecțiune nu i-a descurajat pe cei doi. Au vorbit cu mai mulți medici, s-au consultat în ceea ce privește modalitățile de tratament și au ajuns într-un final la Claudiu Matei.

„Nu a fost ceva spontan. Am analizat întâi problema, ne-am consultat cu vreo patru medici și deși ni s-a spus că nu are nimic, nu am renunțat, pentru că simțeam că ceva nu era bine cu ea. Atunci când dl. doctor Matei ne-a spus ce are de fapt, eram deja pregătiți să primim o veste rea. Neștiind probleme similare nu am știut la ce să ne așteptăm mai exact, dar am avut încredere în domnul doctor care a reușit să ne dea încrederea că totul va fi bine. Am avut parte de ajutor de la cei dragi, de la fabrica de la care lucrez și am reușit să suportăm costurile intervenției fără probleme”, și-a amintit tăticul.

Neurochirurgul Claudiu Matei Neurochirurgul Claudiu Matei

Cazul Dariei nu este singurul de care neurochirurgul s-a ocupat în ultimii cinci ani. Potrivit lui Claudiu Matei, aproximativ 200 de copii cu spina bifida au trecut prin sala sa de operații, iar desfășurarea de forțe a fost susținută de-a lungul timpului de o adevărată armată - Spitalul Județean Sibiu, Spitalul de Pediatrie Sibiu, Casa de Asigurări de Sănătate, Spitalul de Neuropsihiatrie, cămine și leagăne de copii, dar și numeroși sponsori care au înțeles cât de important este ca și copiii care vin din familii mai puțin înstărite să poată beneficia de această intervenție.

„Vreau să le mulțumesc oamenilor de bine din acest oraș care ne sprijină, pentru că fiind un spital privat este dificil să organizăm singuri aceste operații și sunt sponsori și oameni care au înțeles și sunt alături de noi în demersul nostru de a ajuta familiile și copiii aceștia cu problemele de care vă vorbeam”, explică specialistul.

spina bifida4

Spina bifida este o malformație în care forma cea mai gravă presupune deschiderea măduvei spinării la nivel de cele mai multe ori lombar. Copilul se naște cu aceasta și trebuie operat imediat, pentru că pot apărea complicații potențial fatale. De când a început proiectul au fost operați peste 200 de micuți cu spina bifida, veniți din mai multe zone din țară, dar și din Sibiu, iar câțiva dintre aceștia au fost prezenți astăzi la Polisano, alături de Claudiu Matei, pentru a sărbători cinci ani de neurochirurgie pediatrică și tot atâția de la începerea Programului de responsabilitate socială în tratamentul patologiei Spina Bifida.

Alături de neurochirurgul Claudiu Matei a fost și echipa secției de Neurochirurgie pe care o conduce. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții care susțin în mod constant programul, precum Livia Ognean, șefa secției de neonatologie a Spitalului Județean Sibiu, Cornel Benchea, managerul Spitalului Județean, Vasile Spinean, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, Cătălina Costache, președintele fundației Polisano și Paul-Jurgen Porr, directorul medical al Spitalului Polisano.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Felicitari domnule Doctor

Acum 4 ani

Un mare OM profesionist acest Claudiu Matei. Respectul nostru pentru ce face. Am avut membrii din familie care au fost operati de el si nu pot sa spun decat: RESPECT.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus