X
foto TVR

Mariana Anghel, despre Sergiu Cipariu: „Cum să plece așa repede un om atât de bun, valoros, talentat?”

Trecerea în neființă a unuia din cei mai apreciați cântăreți de muzică populară, Sergiu Cipariu, a îndoliat atât comunitatea sibiană cât și numeroși artiști din restul țării care au avut plăcerea de a interpreta alături de regretatul artist. Aceștia și-au exprimat tristețea pe rețelele de socializare, prin scurte mesaje care adesea au fost însoțite de fotografii și filmări cu artistul din Orlat.

Tânărul interpret sibian de muzică populară, Traian Stoiță, l-a numit pe Sergiu Cipariu un „vrăjitor al cuvintelor frumoase”, în postarea de aseară de pe pagina sa de Facebook. „În seara asta a plecat dintre noi, să recite-n ceruri, cel care pentru mine, dintre toți cei mari, a fost cel mai mare artist pe care l-am cunoscut. Vrăjitor al cuvintelor frumoase, Sergiu Cipariu reușea să transforme orice într-o poveste frumoasă! Dumnezeu să-i facă parte de veșnicie luminoasă, precum el, a oferit lumină! Drum bun, Babule!”, a spus artistul.

Cântărețul de muzică populară Sebastian Stan a amintit de faptul că poetul Adrian Păunescu, „admirându-i talentul extraordinar” al lui Sergiu Cipariu, i-a dedicat chiar un poem.

„Inegalabilul Sergiu Cipariu 🇷🇴

Admirându-i talentul extraordinar poetul Adrian Păunescu i-a dedicat și un scurt un poem

Și iarăși e greu și avem ghinion

Și iarăși speranța ne învăluie sfântă Și iarăși în noaptea de Sfântul Ion

E pace, iar Sergiu Cipariu ne cântă

Și în doinele lui urca Vodă pe cal

Iar firul de iarbă iși mână curajul Românii prin Sergiu Cipariu când vin în Ardeal

Pot ca sa afle unde-i Orlatul și Blajul Și cât pe lume nu-i încă târziu

Și-n dulcea lumina Ardealul se întoarce și el la Sibiu

Și-n cântecul Marii Uniri se închină Astfel precum doar taragoatele știu”, a notat artistul.

Mărginimea Sibiului îl plânge pe artistul originar din Orlat. Contactat de reporterul Turnul Sfatului, primarul comunei, Aurel Gîță, a transmis că „ar fi prea multe de spus despre un artist atât de mare”.

Valentin Ivan, primarul din Sadu, a postat de asemenea un mesaj, pe pagina sa de Facebook. „Sergiu Cipariu de acum la trecut, dar mereu prezent în inimile noastre! Drum lin spre Cer, Maestre!!! Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a notat edilul.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și-a exprimat regretul asupra tristei vești, urându-i lui Sergiu Cipariu „drum lin spre stele”. „Mulțumim pentru momentele speciale pe care ni le-ai oferit, pentru tot ceea ce ai făcut pentru folclorul românesc, dar și pentru renumele pe care l-ai adus Sibiului!”, a spus aceasta.

Vicepremierul Raluca Turcan și europarlamentarul Nicu Ștefănuță au ales și ei internetul pentru a-și exprima regretul la aflarea veștii. „O veste din Sibiu ne întristează pe toți. Sergiu Cipariu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari din țară, s-a stins din viață, acasă, în Orlat. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a spus Raluca Turcan.

Un „gigant al folclorului” a fost Sergiu Cipariu pentru europarlamentarul din Sibiu. „Aflu cu mare tristețe despre trecerea în neființă a sibianului, a artistului, a omului care a fost Sergiu Cipariu. Sibiul și Mărginimea Sibiului sunt în doliu pentru acest gigant al folclorului și pentru un om iubit de toți. Dumnezeu să-l odihnească. Sincere condoleanțe familiei”, a spus Nicu Ștefănuță.

Vestea că iubitul artist a murit a venit de la Silvia Macrea, managerul Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul Junii Sibiului. ”Suntem mâhniți de aflarea unei vești triste… A plecat dintre noi un mare artist, prieten al Junilor Sibiului, prieten al familiei Macrea și al multor oameni care l-au aplaudat și l-au iubit… SERGIU CIPARIU. Dumnezeu să îl ierte! Sincere condoleanțe familiei! Ni-l vom aminti mereu prin talentul și jovialitatea sa, prin cântecele nepieritoare”, a anunțat aceasta aseară.

Condoleanțe din întreaga țară

Artiști de peste tot din România au transmis condoleanțe familiei îndoliate. Mariana Anghel a distribuit pe pagina oficială de Facebook un mesaj însoțit de un video în care aceasta cânta alături de regretatul artist. „Folclorul românesc în doliu. Cum să plece așa repede un om atât de bun, valoros, talentat? Sf. Ioan să te aibă în grijă Sergiu, om minunat!”, a transmis Mariana Anghel.

Alexandru Brădățan și-a amintit de onoarea de a-i fi fost înmânat un premiu chiar de regretatul artist. „Ce trist… La una din edițiile Festivalului de la Jidvei – Strugurele de Aur premiul mi-a fost înmânat de domnul Sergiu cu cele mai frumoase cuvinte pe care și acum parcă le aud: „TALENT NU POȚI SĂ DAI ORICUI, DAR NICI NU POȚI CA SĂ-I RĂPUI TALENTUL CELUI CARE-L ARE!” Dumnezeu să-l odihnească! Îmi pare rău”, a transmis cântărețul sucevean.

Creatorii emisiunii Tezaur Folcloric l-au numit pe Sergiu Cipariu „om de cultură cu multă vigoare și esență pur românească.

Totodată, TVR1 a anunțat pe pagina de Facebook trecerea în neființă a artistului sibian.

Fosta vedetă Realitatea TV, Rareș Bogdan, povestește cum, cu doar câteva zile înainte de moartea sa, artistul era „într-o formă de zile mari”. Europarlamentarul a vorbit despre „spiritul său uriaș de român frumos, liber și demn”, spunând că era un român „viu, profund și complex”.

A murit în patul său, la Orlat

Artistul Sergiu Cipariu a decedat ieri, la vârsta de 70 de ani, în locuința sa din Orlat. La solicitarea soției sale, un echipaj al Ambulanței Sibiu a ajuns la fața locului, din păcate însă prea târziu.

„Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu a trimis un echipaj medicalizat ieri în localitatea Orlat pentru un pacient aflat în stare de inconștiență. Apelul a venit la ora 18:23. La sosirea echipajului pacientul prezenta semne clare de deces (rigor mortis, midriaza fixa). Din păcate, cazul era depășit din punct de vedere terapeutic și a fost declarat decesul”, transmite Genu Scridon, purtător de cuvânt al instituției.

Înmormântarea artistului va avea loc mâine, de la ora 14, la Orlat.

Conducerea primăriei Orlat își exprimă de asemenea regretele pentru moartea artistului și transmite un omagiu pe care îl redăm mai jos:

Din 1973 a venit la Orlat și a rămas pentru totdeauna

Sergiu Cipariu împlinise 70 de ani pe 16 decembrie 2019, la Orlat unde în anul 2009 i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare. Originar de lângă Blaj, mai precis de la Pănade, s-a stabilit la Orlat acum mai bine de 40 de ani activând la început ca profesor de muzica la Casa de Copii din Orlat. De-a lungul vieții colaborează cu nenumărate ansambluri folclorice din țară, cu artiști și interpreți consacrați și îndrăgiți de public.

Trecerea în neființă a artistului este o pierdere imensă pentru folclorul românesc și pentru toți cei care au reușit să îl asculte cântând sau recitând versuri culese de el însuși. A iubit poezia și cântecul românesc, dar mai presus de orice a iubit viața.  Aducea bucurie oriunde se ducea și era cunoscut pentru glumele sale și pentru veselia care îl caracteriza. Sibiul a pierdut un instrumentist excepțional, un interpret fără pereche și un mare om.

În urma îndrăgitului artist sibian rămâne un repertoriu folcloric uriaș și numeroasele recitaluri pe care le-a susținut pe scene din lumea întreagă. Era iubit și acasă dar și în străinătate, unde cânta ori de câte ori era invitat să cânte pentru românii de peste hotare. Cu un repertoriu admirabil de cântece populare, rapsodul îmbrăcat în straie românești a dus frumusețea muzicii tradiționale pe scenele României și ale Europei, în numeroasele concerte pe care le-a susținut de-a lungul anilor.

Mare parte din creaţia sa a fost inspirată din cântecul popular din Mărginimea Sibiului. Una dintre cele mai emoţionate scrieri referitoare la talentul lui Sergiu Cipariu a fost publicată de jurnalistul Sebastian Stanca, în scrisoarea intitulată „Dragă Sergiu Cipariu, publicată în anul 2017:   „Babule, te ştim ca pe unul dintre cei care apar arar cu taragotul, acompaniindu-l pe Ioan Bocşa. Alţii, cântând la ţambal. Instrument pe care-l iubeşti. .. Deşi dinainte de a te naşte cred, erai scăldat în muzica ardelenească. Cânţi la mai toate instrumentele posibile de pe lume. Eşti fabulos. Nu prea vrei publicitate şi nu prea părăseşti ca repertoriu folcloric zona Mărginimii Sibiului. La atâtea disponibilităţi native nu te interesează publicitatea. Rămâi sub ştampila cântecelor oierilor sibieni.” 

Admirându-i talentul extraordinar undeva prin 1994 poetul Adrian Păunescu i-a dedicat și un scurt un poem „Și iarăși e greu și avem ghinion/ Și iarăși speranța ne învăluie sfântă/ Și iarăși în noaptea de Sfântul Ion/ E pace, iar Sergiu Cipariu ne cântă/ Și în doinele lui urca Vodă pe cal/ Iar firul de iarbă iși mână curajul/ Românii prin Sergiu Cipariu când vin în Ardeal/ Pot ca sa afle unde-i Orlatul și Blajul/ și cât pe lume nu-i încă târziu/ Și-n dulcea lumina Ardealul se întoarce și el la Sibiu/ și-n cântecul Marii Uniri se închină/ Astfel precum doar taragoatele știu”.

 

Citește și A murit Sergiu Cipariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact