Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Fostele microintreprinderi, legate lunar de ghiseul Fiscului

Impozit de 16 la sută pe profit, declaraţii lunare de obligaţii de plată la ghişeele administraţiilor financiare şi o întrebare: închid firma şi devin Persoană Fizică Autorizată sau merg mai departe ca un SRL? Urmează o perioadă de confuzie generală pentru patronii microîntreprinderilor, entităţi care dispar o dată cu facilitatea oferită de stat care le permitea să opteze între impozitul pe profit de 16 la sută şi un impozit pe venit de 3 la sută. În judeţul Sibiu, peste 3.500 de firme erau catalogate ca microîntreprinderi la începutul acestui an, conform datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu. 

Dacă eliminarea opţiunii pentru impozitarea de 3 la sută pe venit era aproape sigură la debutul lui 2010, nu la fel de sigură era şi modalitatea în care ar fi urmat să se facă trecerea între cele două sisteme de impozitare. Printre patronii firmelor mici, confuzia şi-a făcut loc devreme, o parte din ei neştiind dacă sunt obligaţi să treacă pe la administraţiile financiare pentru a completa formularul 010. 
Unii au fost aduşi la ghişeu de zvonurile unor amenzi care ar fi trecut de 1.000 de euro, dacă nu depuneau declaraţia 010 până la finele acestei luni.
Clarificarea a venit în 28 ianuarie, cu doar trei zile înainte de finele lunii, după ce o parte din întreprinzători au stat la coadă, speriaţi de posibile amenzi. Şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a emis un ordin, nr. 101, prin care a stabilit ca trecerea de la sistemul de impozitare de 3 la sută pe venit, la cel de 16 la sută pe profit să se facă din oficiu pentru toate firmele afectate. O măsură menită să taie din probabilele cozi de la ghişee.

"Vectorul fiscal al contribuabililor care, la 31.12 .2009 erau înregistraţi în evidenţele fiscale ca plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor se modifică, din oficiu, începând cu 01.02.2010", scrie în ordinul şefului ANAF.
Şi totuşi, plătitorii de impozit pe venit trebuie să facă ceva, pentru a uşura trecerea la noul sistem de impozitare. Au nevoie de un registru de evidenţă fiscală pentru a fi impozitaţi pe profit, pe care trebuie să îl cumpere în termen de circa o lună.
În plus, conform ordinului nr. 101, firmele mici vor trebui să plătească impozitele şi contribuţiile aferente veniturilor din salarii lunar, după ce, în sistemul vechi de impozitare pe venit, aveau obligaţia să facă declaraţiile de plată o dată la trei luni.
Fiscul vede această măsură ca una pozitivă nu în sensul în care se va trezi cu mai multe cozi la ghişee ci în sensul în care, nevoiţi de circumstanţe, contribuabilii se vor autoconvinge că apeleze la sistemul de depunere online a declaraţiilor fiscale.

PFA?

Cei care nu se văd compatibili cu noua modalitate prin care vor fi impozitaţi, se gândesc la o soluţie clasică: PFA-ul. Mod în care vor putea opta din nou pentru a nu fi impozitaţi pe profit ci să plătească o sumă fixă pe an, dacă fac venituri până în anumite praguri, care variază de la domeniu la domeniu.
"Eu am mai multe firme mici. Pentru unele am optat deja pentru impozitul pe profit, pentru că era mai avantajos, însă, pentru altele, adecvat a fost sistemul de impozitare cu 3 la sută pe venit. Nu sunt încă decisă dacă trec la Persoană Fizică Autorizată sau merg mai departe cu impozitul de 16 la sută din câştig", spune un patron de firme din domeniul serviciilor profesionale.

Alţii, au făcut pasul spre PFA, de anul trecut. Forţaţi oarecum şi de contextul economic nefavorbil. Este vorba de agenţii imobiliari, care, din cauza reducerii dramatice a activităţii, au fost forţaţi practic să renunţe la angajaţi, să îşi închidă firmele şi să se autorizeze ca persoane fizice, pe domeniul lor de activitate, pentru a reduce din obligaţiile la stat. "Agenţiile imobiliare nu vor fi afectate de măsura eliminării impozitării de 3 la sută pe venit pentru microîntreprinderi. Mulţi din patronii de agenţii imobiliare au trecut la PFA, iar agenţiile care au rămas au de anul trecut opţiunea pentru impozit pe profit", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

Acelaşi fenomen, al trecerii de la SRL-urile mici, la persoane fizice autorizate s-a petrecut în mai toate domeniile. De altfel, potrivit datelor Direcţiei de Finanţe Sibiu, numărul PFA-urilor înregistrate la nivelul judeţului este în creştere, acestea fiind mai numeroase decât numărul total al societăţilor cu răspundere limitată. La începutul acestui an, existau în Sibiu puţin peste 21.600 de PFA-uri şi doar 18.900 de SLR-uri. Numărul societăţilor pe acţiuni (SA), era de puţin peste 500.


Pentru a fi catalogată drept microîntreprindere, o firmă trebuia să îndeplinească mai mult condiţii, printre care, să aibă înscrisă în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comertul, să aibă de la unu până la nouă angajaţi şi să fi realizat venituri care să nu depăşească echivalentul în lei a 100.000 euro.

Potrivit datelor din ianuarie ale Direcţiei Finanţelor Publice Sibiu, numărul microîntreprinderilor înregistrate în judeţ depăşea cu puţin 3.500.


Microîntreprinderile au plătit 2% impozit pe venit în anul 2007, 2,5% în anul 2008 şi 3% în anul 2009.




Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus