Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

USR la Sibiu. ”Decât” un alt calcul politic

La Primăria Sibiu din partea USR ar fi trebuit să candideze Dan Barna. Adică acel politician sibian ajuns în fruntea unui partid național, care dacă nu a reușit să dovedească mare lucru în campania pentru prezidențiale, ar trebui să facă dovada că măcar s-ar pricepe la un proiect mai mic. Un proiect cam cât pentru o reședință de județ, dar o reședință cu o extrem de bună vizibilitate europeană, care – până la urmă – și-a dat primarul pe postul de președinte al țării. Dan Barna ar fi trebuit, prin urmare, să vină cu un proiect care să îi dovedească capacitățile de administrator, veleitățile de ”alternativă” la clasa politică națională și locală.

Dar, nu. La Sibiu, nici președintele organizației județene, nici măcar cel al organizației municipale nu s-au înscris în cursa pentru Primăria Sibiu. Prin comunicatul lansat cu nici șase luni înainte de debutul campaniei electorale, au lansat pe piață niște nume fără absolut nicio rezonanță electorală.

Doamnă Diana Mureșan, președintă a organzației municipale, domnilor Dan Barna, președinte al organizației naționale, și Adrian Echert, președinte al organizației județene: intrați în joc! Intrați în bătaia electorală. Asumați-vă rolul de lideri implicați politic în demersuri administrative constructive.

Nu va fi deloc ușor. Și nu va fi ușor din cauza prefiguratei alianțe electorale dintre PNL și FDGR la Sibiu. Una în care PNL să o sprijine pe Astrid Fodor pentru Primăria Sibiu, iar FDGR să o sprijine pe Daniela Cîmpean pentru președinția Consiliului Județean. Adică să rămânem cu ce avem și acum în fruntea principalelor administrații din județ.

Evident, o astfel alianță PNL – FDGR va fi extrem dificil de învins la Sibiu. Chiar imposibil de depășit cu candidați ”no-name”, care acum intră în nu știu ce competiții interne, bla-bla-uri și promisiuni care sunt deja înscrise în strategiile de dezvoltare ale orașului. USR Sibiu pierde și a pierdut timpul din punct de vedere politic, în timp ce problemele locale au fost tratate cu câteva comunicate de presă prin care erau ”ceva luări de poziții”. Critici meșteșugite, căci din gură suntem toți buni la a da.

Evident, pentru Dan Barna, înfrângerea de la prezidențiale urmată de un eventual eșec la Primăria Sibiu ar însemna sfârșitul carierei politice. Așa, și? Poate că Dan Barna chiar nu este un politician bun. Poate că Dan Barna trebuie să plece. La fel ca și Adrian Echert, Diana Mureșan și ceilalți lideri USR (de PLUS nu prea zic nimic căci îmi par ascunși, speriați de bombe) care promit alternativa, dar nu se încumetă să o și poarte pe brațe în fața celorlalți.

Lista de candidați ai USR pentru Primăria Sibiu, prin urmare, nu este altceva decât rezultatul unui calcul politic. Unul în care liderii de organizații și chiar și ditamai liderul de partid la nivel național au estimat că mai bine așteaptă tura asta și nu ies acum ”la bătaie”. Poate mai văd ei peste patru ani.

Pentru un partid așezat, care de mulți ani participă la o oarecare ”alternanță la putere”, un astfel de calcul politic nu ar fi o problemă. Dar pentru unii precum cei de la USR, care de la început s-au prezentat drept alternativa de mulți așteptată, alternativa la tot ceea ce ”ne ține în urmă”, o astfel de strategie este pur și simplu dezamăgitoare. Cam ca și momentul de după căderea guvernului controlat de PSD, când cei de la USR și PLUS au făcut pasul în spate când a fost vorba de a intra la guvernare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibiureal

Acum 4 ani

Ultimul lucru care mai trebuie Sibiului e un primar neo marxist
Raspunde

LaFlemme

Acum 4 ani

Nino! Nino! Nino!
Raspunde

rotariu

Acum 4 ani

Va fi greu. La atâția bani va fi bătălie mare. Și promisiuni...
Raspunde

Canaris

Acum 4 ani

Bun și pertinent articol! Șefii au trimis niște fazani la înaintare si ei merg pe burtă...Jalnică atitudine și spectaculoasă prăbușire după europene....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Sunt cetățeni ai orașului. De ce sa ne trebuiască unul care își petrece atât de mult timp la București? Și Iohannis a fost tot fazan la înaintare în 2000, nu?
Raspunde

Canaris

Acum 4 ani

Johannis avea o "poveste", a sasului gospodar de sute de ani, poveste care pentru noi din fericire s-a și întâmplat....Eu votant Usr mă așteptam la altceva... Toți prietenii mei, simpatatizanti ai altor partide râd de mine.... Carne de tun....Senzația mea e că au fost puși pe lista ca să fie.... Ca ala care a candidat la primarie de la PSD.. Florea parcă... În fine.. O sa vedem la vot...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Ce prieteni cocalari ai? Ăștia sunt niște oameni respectabili. Și fiind usr, e normal sa candideze oameni noi, nu deputați care vor sa fie primari. Cu ce sunt mai de ras decât fodor? Si oricum, în momentul asta, dacă câștiga fodor, e vina oamilor care nu au vrut schimbare, nu a candidaților usr. A, dacă o sa zică tâmpenii în campanie și va părea ca fodor e peste ei, e altceva Dar pana atunci, sunt niște candidați foarte buni. Nu știu ce vedete ați vrea sau ce vedete ar putea fi la usr, având în vedere ca partidul primește oameni obișnuiți, nu politruci. Efectiv, e ca și cand ați râde de voi înșivă.
Raspunde

Zinco

Acum 4 ani

Draga votantule, de ce n-ai fi chiar tu candidat USR? Sigur ca e mai usor sa fii votant, dar mult mai greu sa faci pasul in fata. Acesti oameni sunt in primul rand curajosi pentru ca isi asuma aceste candidaturi. Apoi, in al doilea rand, un votant USR, care stie cum sta treaba cu acest partid, isi da seama ca inca nu e vorba de o lista de candidati. E o lista de aspiranti la a fi candidati, aspiranti care mai trebuie sa treaca testul votului intern. Abia apoi, cei mai buni dintre ei ajung pe o lista. La USR nu vine nimeni de undeva "de sus" ca sa puna lista. Cine vrea sa se inscrie pentru a candida, o face, cine nu, nu. Puteau fi chiar mult mai multi candidati, dar, dupa cum vezi, nu foarte multi sunt in USR pentru a vana functii publice. Ca votant USR, ma astept sa nu razi tu de tine, ci sa urmaresti dezbaterile interne - cele care ii vor prezenta pe acesti oameni si apoi sa analizezi lista finala a candidatilor.
Raspunde

fost user.ist

Acum 4 ani

Barna, Echert (taietorul de paduri) si Muresean care se crede vedeta asteapta parlamantarele ca acolo e ciolanul gros si fara miros.Unde e Nicusor Dan? l.au inlaturat dar uitati.va la el nu se lasa si are curaj si un super proiect pt Bucuresti! La Sibiu ce avem un Echert Moldovean-evreu taietor de paduri, un Barna opoetunist care l.a " facut" impreuna cu prietenul Ghinea pe Nicusor Dan si duamna Muresan care se crede mare " farmacista" de restul ce sa mai vorbim....semnat un fost USR.ist, sibian adevart si roman.
Raspunde

Zinco

Acum 4 ani

Dupa limbajul sovin, singura mare greseala in privinta ta este ca ai fost USR-ist. Sunt curios cum ai trecut matale de filtrele interne de admitere in partid. Si pot sa ma gandesc de ce oare esti "fost USR-ist"? Probabil fiindca n-ai fost votat in alegerile interne? Ai fost tot pe ultimele locuri, de fiecare data cand ai candidat, asa-i? Uite ca mai stim si noi. :)
Raspunde

Mihai B.

Acum 4 ani

Buna ziua, Interesant articol ... mă tot întreb care ar fi motivația unui profesionist "om integru" în a intra într-o competiție pentru administrația publică locală?! Cu ce se alege "omul" respectiv în afară de critici, injurii, scenarii de domeniu sf etc. ?! Tind să cred că toate acestea sunt realizate tocmai pentru a-i tăia oricui dorința de implicare ... De fapt cam asta se întâmplă în politica românească ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus