Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Ultima fabrică de sticlă din țară se deschide pentru turiști, la Avrig. „Am făcut pahare pentru nunta prințului Charles” VIDEO FOTO

Ultima fabrică de sticlă din țară se deschide pentru turiști, la Avrig. „Am făcut pahare pentru nunta prințului Charles” VIDEO FOTO

Foarte puțini oameni mai știu că fabrica de sticlă de la Avrig există și astăzi și nu doar cu numele. În spatele zidurilor care te-ar putea duce cu gândul la o clădire părăsită, zi de zi lucrează, iarna în frig și vara la 80 de grade Celsius, puțin peste o sută de avrigeni. Pasiunea pentru sticlă modelată manual se regăsește chiar aici, în ultimul loc din România în care se mai produce sticla handmade. Fabrica își deschide porțile celor care vor să îi treacă pragul, iar cei câțiva meșteri rămași le vor dezvălui deosebita artă de a sufla sticla fierbinte în adevărate piese de colecție.

fabrica sticla avrig (51)

Ca într-un episod live al emisiunii „How it’s made” (n.r. Cum se face), Doru Teodorescu, directorul fabricii de sticlă de la Avrig ne poartă prin mai multe încăperi și descoperim astfel pașii pe care sticla, topită într-un cuptor în care temperatura ajunge la 1460 de grade Celsius, îi urmează până să devină un produs finit, în cutie, pregătit pentru transport. Pornim de la cele două bazine – cel cu temperatura de 1460 de grade Celsius, care ține „ingredientele” mereu topite, de unde sticla merge în cel de-al doilea din care își iau material sticlarii sau suflătorii la țeavă și în care temperatura este de 1250 de grade. Aici începe cu adevărat arta. Muncitorii sunt angrenați într-un dans perfect, fiecare știind exact ce are de făcut. Dacă unul din ei greșește, întreg produsul este compromis.

„După ce produsul e gata, totul este pus într-un cuptor de recoacere, pentru a evita ca sticla să crape la final, pentru ca produsul să fie uscat uniform. Urmează primul din cele trei controale de calitate. Paharele sunt sortate, puse deoparte și vor fi trimise la finisare – trebuie șlefuite la gură, imprimate, apoi spălate și împachetate”, explică Doru Teodorescu.

Fabrica rezistă de aproape 400 de ani, din 1625 mai exact, istorisește directorul. Din păcate, spre deosebire chiar de acum câteva zeci de ani, azi meseria nu mai este la fel de căutată. Dacă atunci lucrau 1200 de oameni, acum vom găsi în fabrică de-abia 120 de muncitori.

„Este o meserie pe cale de dispariție. Nu mai reușesc să școlarizez. 80% din angajați sunt pensionari care încă mai pot să lucreze și vor în continuare. Am și sticlar la 65 de ani și mă bazez pe el chiar mai bine decât pe unul mai tânăr, cu mai puțină experiență. E o meserie grea și nici nu e plătită după munca depusă. Tocmai de aceea, mulți avrigeni, cam 90% dintre ei, preferă să facă naveta la Sibiu și să lucreze paznici sau altceva în loc să vină aici la fabrică și să facă sticlă.”

fabrica sticla avrig (10)

La momentul actual, peste 90% din produse sunt create pentru afară. Este o artă ceea ce se petrece la Avrig în această fabrică și e păcat că nu e atât de apreciată în propria țară, arată directorul.

„Vara temperatura unde lucrează ajunge la 80 de grade. Acum când e frig afară e frig și în secție. Oamenii sunt obișnuiți, dar e o meserie grea. De aceea sunt considerați mineri de suprafață. E trist că munca lor nu e apreciată aici, la noi în țară, dar e apreciată în afară. Am făcut sticlărie inclusiv pentru nunta prințului Charles, pentru Tiffany, Versace și multe alte nume mari din afara granițelor”, spune acesta.

fabrica sticla avrig (8)

Tocmai de aceea, Doru își propune să intre și pe piața din România cu mai mult avânt, dar misiunea este grea. „La fel ca la piață, unde omul nu poate deosebi producătorul de un simplu comerciant care nu aduce produse locale, la fel este și aici. Ne luptăm cu cei care fac sticlă cu presa, mai ieftină și care ne scoate pe noi de pe piață, cei care muncim manual. Desigur, tocmai din cauza faptului că la noi se pune accentul pe oameni în detrimentul mașinăriilor, costul produselor este mai mare”, spune el.

În vizită la Fabrica de Sticlă

La fabrică se pot face și vizite, în fiecare zi, de luni până vineri și uneori chiar sâmbăta. Costul unui bilet este de 10 lei, iar vizitatorii vor pleca acasă și cu un mic suvenir, inclus în acest preț.

Curioșii vor avea astfel ocazia să urmărească întregul proces, de la sticla topită până la produsul finit și să descopere această artă chiar din mâinile meșterilor angajați aici. „Ne dorim să le arătăm ceea ce se întâmplă la noi în fabrică, să știe că încă existăm și că luptăm să rămânem pe piață. Oamenii aceștia lucrează constant, neobosiți, pentru ca toate produsele să fie unele de calitate superioară.

Pentru mai multe informații puteți intra pe site-ul fabricii sau puteți să sunați la unul din numerele de telefon 0371 371 241 sau 0269 524 272.

Foto: Silvana Armat

fabrica sticla avrig (2) fabrica sticla avrig (1) fabrica sticla avrig (3) fabrica sticla avrig (5) fabrica sticla avrig (7) fabrica sticla avrig (6) fabrica sticla avrig (9) fabrica sticla avrig (12) fabrica sticla avrig (14) fabrica sticla avrig (15) fabrica sticla avrig (18) fabrica sticla avrig (27) fabrica sticla avrig (32) fabrica sticla avrig (30) fabrica sticla avrig (34) fabrica sticla avrig (28) fabrica sticla avrig (23) fabrica sticla avrig (42) fabrica sticla avrig (46)

fabrica sticla avrig (50) fabrica sticla avrig (48) fabrica sticla avrig (41) fabrica sticla avrig (40) fabrica sticla avrig (39) fabrica sticla avrig (38) fabrica sticla avrig (37) fabrica sticla avrig (36) fabrica sticla avrig (35) fabrica sticla avrig (33) fabrica sticla avrig (26) fabrica sticla avrig (20) fabrica sticla avrig (18) fabrica sticla avrig (17) fabrica sticla avrig (11) fabrica sticla avrig (4)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Corina Koppensteiner

Acum 4 ani

Jos palaria pt muncitori care mai sunt acol !Super sunt lucrurile ce le fac ,si super ca fac vizitez pt turisti cand o sa vin in tara o sa vin si eu ca sunt din apropiere din Carta dar Nu am fost niciodata in Sticla!Succes incontinuare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

///

Acum 4 ani

Pahare pt. nu ta printului Charles... Atunci era Ceausescu, altfel se facea rost de conyracte. important era sa castige Romania, nu clicile, cum se intampla astazi!
Raspunde

erata ///

Acum 4 ani

nunta
Raspunde

Onică Georgeta Mariana

Acum 4 ani

Primul meu loc de muncă după ce am terminat liceul Vitrometan Mediaş,mă emotionez si chiar simt aşa un dor....oni
Raspunde

xyz

Acum 4 ani

Am vizitat fabtica cand eram copil si se faceau excursii de la scoala. Imi aduc si acum aminte unele locuri din fabrica, barbatii care parca dadeau viata sticlei topite, femeile si femeile care finisau produsele. Intr-o zi o sa-mi duc si copilul sa vada cu "lava se transforma in arta". Exact acestea au fost cuvintele folosite de unul dintre muncitorii de acolo.
Raspunde

Lisenchi V

Acum 4 ani

ce vremuri am avut la sticla avrig ... si ce gama mare de produse - IPP - Intreprinderea de Productie - Prestari !
Raspunde

marius

Acum 4 ani

Cunosc si am vizitat fabrica din anii 70 , pe vremea cand unchiul meu era sticlar suflator.Faptul ca inca mai functioneaza, la actualele costuri energetice, este fara indoiala remarcabil pentru fragila industrie avrigeana. PS.Eu personal nu as fi mentionat in titlu referirea la comanda executata pentru Charles, prestigiul acestei fabrici este muuuult peste acele pahare sau ce or fi fost.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciuciu

Acum 4 ani

era-u borcane
Raspunde

Adriana

Acum 4 ani

Cinste lor ca nu isi parasesc orasul si tara si rabda in conditii grele. Toata stima pentru acesti maestrii ai sticlei care au scos Avrigul din anonimat.
Raspunde

Livia

Acum 4 ani

Stie cineva de unde putem achizitiona produse facute la fabrica de sticla Avrig?
Raspunde

Tiberius

Acum 3 ani

Exact Livia. Asta ma întrebam și eu, de unde putem comanda. Au un magazin online?
Raspunde

DORA DR

Acum 1 an

am asteptat sa ma linistesc sa mi treaca ceata lacrimilor dinochi as mi inghit piriiasul izvorit in garinge SI ACUM COMENTARIU;PANII ADOLESCENTEI I...SI TINERETIISI CHIAR IMEDIAT DUPA 90 AU FOST IMBOGATITI CU PRODUSE ALE FAQABRICII DE STICLA DIN AVRIG CHIAR SI DIN MEDIAS ,FIECARE CU UNUCITATEA SI SPECIFICITTEA EI.AM INCA PRODUSE PASTRATE CU SFINTENIE .CIND LE PRIVESC AU O INCARCATURASENTIMENTALA APARTE CU AMINTIRE INDIVIDUALA SI TRAIRI UNICE . SINT UNIC E INCOMARABILE CU ALTE EXPONATE DIN MUZEE ALE LUMMII PENTRU CA AU INCUNUNAREA SUBIECTTIVITATII. CRED CA ACUM INCEP SA INTELEG DE CE FARAONII SI ALTII ISI COMPLETAU CAMERELE MORTUARE ...... PROBLEM ESTE ; CE SE VA INTIMPLA CU ELE DACA URMASII LE VOR ARUNCA IN STRADA /.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus