Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Dacă mâine intră un urs în Sibiu autoritățile n-au niciun plan de acțiune

Dacă mâine intră un urs în Sibiu autoritățile n-au niciun plan de acțiune

La trei ani și jumătate de la caz ursului alergat și împușcat în centrul Sibiului, autoritățile locale încă încearcă să stabilească un set de reguli după care să acționeze organizat.

Pentru al doilea an consecutiv, autorităţile sibiene şi-au propus să facă o procedură operaţională cu toate instituţiile abilitate, care pot interveni într-o situaţie cu risc pentru populaţie, dacă apare un animal sălbatic într-o zonă cu oameni, cum ar fi un urs, potrivit bilanţului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) dat publicităţii miercuri, citat de Agerpres.

Potrivit documentului prezentat presei, una din "direcţiile de acţiune în 2020" ale jandarmilor sibieni este: "Participarea la elaborarea unei proceduri operaţionale interinstituţionale pentru intervenţia în situaţii de risc generate de prezenta animalelor sălbatice periculoase in zonele publice."

Contactat de corespondentul AGERPRES, comandantul IJJ Sibiu, colonelul Costel Dogaru, afirmă că jandarmii din judeţ nu au tranchilizante pentru a putea imobiliza un urs.

În noiembrie 2019, colonelul Dogaru declara că nu i se pare normal să aibă în dotare o singură armă de tranchilizat urşi, dar să nu aibă tranchilizante.

"Îl gonesc cu semnale acustice şi luminoase, la acest moment. La momentul actual, acum, jandarmul stă şi îl păzeşte. Exact ce au făcut colegii de la Harghita. Avem puşcă, dar nu avem tranchilizant, pentru că se achiziţionează la nivel central", aşa a descris comandantul IJJ Sibiu modul în care în prezent ar acţiona un jandarm din Sibiu, dacă s-ar confrunta cu o situaţie cum a fost cea a ursului care a agonizat 17 ore pe o şosea în judeţul Harghita, anul trecut.

În ultimii ani s-au înmulţit apariţiile urşilor în zone populate în judeţul Sibiu, în cele mai multe cazuri fiind vorba de urşi morţi în accidente rutiere, cum a fost cazul şi puiului de urs lovit mortal de un şofer, în 3 ianuarie, pe un drum din localitatea Micăsasa.

În octombrie 2016, o ştire despre un urs împuşcat în municipiul Sibiu a făcut înconjurul lumii. Un urs a umblat câteva ore pe străzile din Sibiu, chiar şi prin Piaţa Mare din Sibiu, după care a fost omorât de autorităţi, fiind vorba de un animal sănătos, în vârstă de şase ani. După acest incident, comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Tiberiu Ivancea, a fost schimbat din funcţia pe care a revenit după şase luni, au fost declanşate mai multe anchete, inclusiv premierul de atunci, Dacian Cioloş, a cerut rapoarte clare, iar moartea ursului a dus la mai multe proteste în ţară din partea iubitorilor de animale. După aproape patru ani de la acel eveniment, în judeţul Sibiu nu există o procedură de intervenţie în situaţia în care un alt urs ar apărea în oraş.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Ludo Vicorban

Acum 4 ani

Cand va pleca PSD de la guvernare vor veni si aceste dotari! Oh, wait...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Doar nu te așteptai sa facă în 2 luni (una fiind decembrie) ce nu au făcut în 3 ani? Eu sunt rezonabil, le mai las o luna doua.
Raspunde

Un Urs

Acum 4 ani

Autoritatile.... ma scuzati, "autoritatile" sunt acele grupuri de indivizi care in cea mai mare parte a timpului stau degeaba, iar cand ar trebui sa isi faca simtita prezenta sunt complesite si surprinse... parca asa, trezite din somn ? Pai atunci la ce sa ne asteptam ? Platim oameni degeaba care habar nu au ce-ar trebui sa faca si de ce sunt pusi acolo. Mentalitate de sluga lenesa, pe functii de actiune si creeatie, ca asa s-o aruncat neamu'... ca doar nu s-or fi dat examene ori nu s-au pus pe merite, acei indivizi acolo, la dormit pe bani publici. Sunt doar cateva mici exceptii in toata ciorba aia ranceda, numita autoritati.
Raspunde

Bianca

Acum 4 ani

Buna ziua! Și eu sunt iubitoare de animale, dar consider că viața unui om e mai importanta. Autoritățile ar trebui să găsească soluții cat mai rapide in sensul asta, care sa vina in sprijinul populatiei. Multumesc! Bianca - Sibiu
Raspunde

///...

Acum 4 ani

Cum sa n-aiba? Il impusca in cap! Atata stiu si atata pot!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Jandarmii au proceduri de bătut protestatarii pașnici, sa fim serioși.
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 4 ani

No, nu ii bai! Mai important acum este ca ursul sa aiba un plan bine stabilit. Daca oamenii vad ca planul ursului e bun, o sa il urmeze. O foaie cu numele si adresele institutiilor vizate, si aduna ursul destui oameni.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

"Pentru al doilea an consecutiv, autorităţile sibiene şi-au propus să facă o procedură operaţională cu toate instituţiile abilitate" 2 ani pentru o procedura!!? Adevarul este ca doar si-au propus, probabil si la anul propunerea ramane valabila. Cu procedura sau fara, tranchilizante tot ar trebui sa aiba pregatite. Au fost impuscati un tigru si un urs, probabil ca "vanatoarea" va continua in conditiile date.
Raspunde

valentina

Acum 4 ani

Aiurea, vin ONG -urile si rezolva problema.........
Raspunde

[email protected]

Acum 4 ani

Pai cum nu știu.... Tranchilizant cu un kalasnikov 7,62.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus