Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

VIDEO. „Și dacă...”, de Mihai Eminescu, proiectată pe clădirea Bibliotecii Astra

VIDEO. „Și dacă...”, de Mihai Eminescu, proiectată pe clădirea Bibliotecii Astra

Singurul manuscris aparținând lui Mihai Eminescu pe care îl deține Biblioteca Astra, Și dacă..., a fost proiectat, în această seară, pe clădirea din Parcul Astra, de Ziua Culturii Naționale, la 170 de ani de la naşterea poetului.

Organizatorii evenimentului au ales, pe langă  expoziții, recitaluri camerale, poezie și proiecții video și de film, să realizeze și o inedită proiecție video pe clădirea veche a bibliotecii.

„Este vorba de un manuscris original pe care îl deține biblioteca, singurul de fapt, care va fi proiectat pe clădirea veche. Va fi un montaj al cărui proiecție va dura câteva zeci de minute”, a declarat Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra din Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

biblioteca astra proiectie eminescu (1)

biblioteca astra proiectie eminescu (3)

Manuscrisul original al poemului „Și dacă...” poate fi citit și în sistem de hologramă, după ce Biblioteca Astra a achiziționat anul trecut un astfel de dispozitiv.

„Dispozitivul achiziționat de bibliotecă oferă o experiență inedită. Imaginea de dimensiuni reduse atrage privirea prin modul ingenios de expunere. Holograma poate fi privită din trei unghiuri diferite. De pildă, pagina unei cărți este reprezentată într-un sistem video de tip 3D”, declara Silviu Borș, manager al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în octombrie 2019. Efectele grafice provoacă utilizatorii să reflecteze asupra modurilor de transmitere a mesajelor în mediul virtual, căci pagina de carte, în calitate de obiect fizic, este reproiectată, prin intermediul unui sistem inovator de reprezentare.

WhatsApp Image 2020-01-15 at 18.35.29

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Voltaire

Acum 4 ani

Și dacă... de Mihai Eminescu Și dacă ramuri bat în geam Și se cutremur plopii, E ca în minte să te am Și-ncet să te apropii. Și dacă stele bat în lac Adâncu-i luminându-l, E ca durerea mea s-o-mpac Înseninându-mi gândul. Și dacă norii deși se duc De iese-n luciu luna, E ca aminte să-mi aduc De tine-ntotdeauna.
Raspunde

Voltaire

Acum 4 ani

Trebuiau să poarte un nume de Marin Sorescu Eminescu n-a existat. A existat numai o tara frumoasa La o margine de mare Unde valurile fac noduri albe. Ca o barba nepieptanata de crai. Si niste ape ca niste copaci curgatori În care luna îsi avea cuibar rotit. Si, mai ales, au existat niste oameni simpli Pe care-i chema : Mircea cel Batrîn, Stefan cel Mare, Sau mai simplu : ciobani si plugari, Carora le placea să spuna Seara în jurul focului poezii - "Miorita" si "Luceafarul" si "Scrisoarea a III-a". Dar fiindca auzeau mereu Latrînd la stîna lor cîinii, Plecau să se bata cu tatarii Si cu avarii si cu hunii si cu lesii Si cu turcii. În timpul care le ramînea liber Între doua primejdii, Acesti oameni faceau din fluierele lor Jgheaburi Pentru lacrimile pietrelor înduiosate, De curgeau doinele la vale Pe toti muntii Moldovei si ai Munteniei Si ai Tarii Bîrsei si ai Tariii Vrancei Si ai altor tari românesti. Au mai existat si niste codri adînci Si un tînar care vorbea cu ei, Întrebîndu-i ce se tot leagana fără vînt ? Acest tînar cu ochi mari, Cît istoria noastra, Trecea batut de gînduri Din cartea cirilica în cartea vietii, Tot numarînd plopii luminii, ai dreptatii, ai iubirii, Care îi ieseau mereu fără sot. Au mai existat si niste tei, Si cei doi îndragostiti Care stiau să le troieneasca toata floarea Într-un sarut. Si niste pasari ori niste nouri Care tot colindau pe deasupra lor Ca lungi si miscatoare sesuri. Si pentru ca toate acestea Trebuiau să poarte un nume, Un singur nume, Li s-a spus Eminescu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus