Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ciobanii din Mărginime și lâna de aur. Afacere de 28 de milioane de lei

Ciobanii din Mărginime și lâna de aur. Afacere de 28 de milioane de lei

Pe de-o parte, ciobanii se plâng că nu au ce să facă cu lâna oilor. ”Costă mai mult tunsul, decât lâna”, spun ciobanii într-un glas, plângându-se că mieii nu mai ajung la arabi pentru că se opun ONG-iștii, că românii nu mai mănâncă oaie, că subvențiile sunt mici, că brânza e ieftină, iar lâna? ”Mai bine îi dai foc, decât să te apuci să cauți pe cineva să o cumpere”.

O altă afirmație pe care o auzi din gura fiecărui oier. Cu toate acestea, județul Sibiu conduce detașat la numărul de centre de colectare a lânii. Împreună, cele 14 societăți și o întreprindere individuală, care au acest obiect de activitate, fac afaceri de peste 28 de milioane de lei pe an.

”Dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna”

Centrul de colectare a lânii Tolga SRL funcționează de mulți ani și este condus de un cetățean turc, Erdogan Ergun Akavci. ”Ciobanii primesc minim 3 lei pe kilogramul de lână. Dar dacă ai subvenție pentru oaie, e și normal că nu te interesează lâna. Până acum am avut obiect de activitate doar colectarea și vinderea lânii, dar acum încep să mai fac și altceva. Ne pregătim să facem activități de logistică, să transportăm oi în străinătate, pentru că doar cu centrul de colectare lucrurile nu funcționează. Trebuie să fac și altceva, dacă vreau să rămân în picioare”, a declarat Erdogan pentru Turnul Sfatului.

Cetățeanul turc dezvoltă prin societatea Tolga SRL afaceri de 4,2 milioane de lei în 2018. A investit în 1999 200 de mii de euro și a înființat atunci cel mai modern centru de colectare al lânii din zona Ardealului, după cum anunța agrointel.ro. Capacitatea de preluare a ajuns la 10.000 de tone pe sezon, iar întreaga cantitate este selecționată și exportă cu precădere în Turcia. Prețul oferit oierilor diferă în funcție de calitatea lânii. Se pornește de la 1 leu pe kilogram și se poate ajunge până la 5-6 lei pe kilogram pentru lâna oilor din rasa Merinos.

”Au promis spălătorii, dar n-au făcut nimic”

Ciobanii susțin că plătesc între 4 şi 5 lei pentru tunsul unei oi, iar pe lâna obţinută primesc 3 lei. În acest moment, în România se produc anual 23 de mii de tone de lână care este vândută unor centre de colectare. Centrele de colectare se plâng la rândul lor că lâna trebuie exportată, pentru că nu mai există nicio fabrică în România care să o prelucreze. Iar la export se bat cu țări mult mai puternice la acest capitol. ”PSD-ul zicea că va face două centre de spălare a lânii. N-a făcut nimic”, se plânge un om de afaceri sibian, care administrează un centru de colectare a lânii. ”Pe noi nu ne ajută nimeni. Ciobanul primește subvenție și pe oaie și pe lână, noi nu primim nimic. Au promis spălătorii, dar n-au făcut nimic”, se plânge sibianul. O bună parte din cele 23 de mii de tone se colectează din Sibiu.

13,7 milioane de oi

Potrivit datelor oficiale, numărul de ovine pe care România le deţine este de 13,7 milioane de capete. Astfel, cantitatea de carne produsă în ţara nostră este de peste 4 mii de tone. Românii însă, ca de fapt mai toţi europenii, nu sunt mari consumatori de astfel de carne. În medie, un român mănâncă 2,6 kg de carne de miel sau oaie pe an. Stăm însă ceva mai bine la consumul de brânză care ajunge la 5 kilograme, în medie pentru fiecare român. Producătorii se plâng însă că sunt nevoiţi să îşi vândă brânza prin intermediari care, de cele mai multe ori, le oferă preţuri mici. ”Le ia brânza şi de la mine şi de la alţii pe un 13, 14 lei acum, anul trecut s-a luat pe 12 cel mai mult. Toţi cumpărătorii care au cumpărat brânzeturi de la ei le-au cumpărat pe 24, 25 de lei kilogramul şi de la producător a plecat pe un 12 lei. Închipuiţi-vă ce ar însemna ca un crescător de ovine să vândă brânzeturile în piaţă, preţul nu ar fi mai mult de 15, 16 lei pe kilogram, maxim ”, declara la mijlocul anului trecut ciobanul Mihai Lazăr.

Centrele de colectare a lânii din județ și cifra de afaceri pe 2018

Wollsib Poiana Sibiului. Cifră de afaceri - 4,2 milioane de lei

Eurobusiness 83. Cifră de afaceri - 2,7 milioane de lei

Euro Akel Apoldu de Sus. Cifră de afaceri - 3,4 milioane de lei

Euro Gaye Impex Apoldu de Sus. Cifră de afaceri - 4 milioane de lei

Toma Plus STS Tilișca. Cifră de afaceri - 485 mii lei

Lar Sib este Apoldu de sus

Atos Com din Apoldu de Sus. Cifră de afaceri - 1,5 milioane de lei

El paso Apoldu de Sus. Cifră de afaceri - 734 mii lei

Bancom Grup. Cifră de afaceri - 1,87 milioane lei

Ayntap Dobârca – 3,8 milioane de lei

Bancom Grup – 1,8 milioane de lei

Total TDC – 4,9 milioane de lei

Wooltext 2000. Cifră de afaceri - 320 mii lei

Ortex Grup – 9.000 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Yohan

Acum 4 ani

Ar trebui ca autoritatile locale sa se intereseze de lana acestor oameni !!! De ce ?! Pentru ca e o resursa aruncata si irosita, o resursa scumpa si eficienta ce ar putea fi folosita inclusiv la izolarea locuintelor, asfel nu s-ar mai produce atata polistiren, care este toxic. Lana ar putea fi folosita, chiar si redistribuita gratis la producatorii de materiale izolante sau materiale pentru haine, etc etc, ar ajuta catusi de putin la scaderea consumului altor produse industriale mult mai poluante.
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

sa se adune si sa-si faca asociatie. 1-2 centre de colectare. Astfel se eficientizeaza si cresc productivitatea. lana se poate folosi ca produs de izolatie sau absorbant fonic. La atatea mii de tone poate sa acceseze bani europeni si sa puna de-o fabrica care sa produca fie acele placi sau doar lana in saci de 25 de L care sa fie folosita la izolatia acoperiselor/fatadelor. De lamentat se tot lamenteaza, insa sa se gandeasca se s-ar putea face....ioc
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

lana este de proasta calitate pentru ca, spre deosebire de alte tari (unde se cresc oi intr-un un singur scop), la noi ciobanii vor sa creasca 3 oi intr-una...si de carne, si lana si de lapte si din fiecare sa faca super bani. cam greu aka imposibil
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Nu se pot organiza in asociatie ptr ca este prea mare concurenta intre ei, inclusiv intre turci. Asa ca "Marginenii, oile si Ardelenii", jos psd!
Raspunde

Oierii

Acum 4 ani

Carabulea ... tot mai dormi ?
Raspunde

Cioban Wannabe

Acum 4 ani

Pai sa o arunce in rauri sau la marginea padurii, ca asta e modul traditional de milioane de ani de cand sunt ciobanii ciobani in Marginimea Sibiului (centrum mundi).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus