X
foto arhiva TS

Fred Nuss, decorat de Iohannis: “Eu sunt un om liniștit care stă deoparte, observă și își face treaba”

Fotograful sibian Fred Nuss a fost decorat, în acestă săptămână, de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”. Fotograful spune că se bucură de distincție, îi mulțumește președintelui, dar rămâne același om liniștit, care stă deoparte, observă și își face treaba.

Distincția pe care Fred Nuss a primit-o a fost acordată  cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în semn de apreciere pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă, timp de decenii, în arta fotografică. Decretul său de decorare a fost semnat de președintele Klaus Iohannis, miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, alături de alte decrete pentru mai multe personalități din cultura românească.

Fred Nuss „un tip modest”

Fred Nuss nu este un fotograf obișnuit. O spune și el, o știu și sibienii. După zeci de ani de carieră în fotografie și artă fotografică și după tot atâtea zeci de distincții se poate spune despre Fred Nuss că este o emblemă a acestei tagme însă, Fred Nuss spune despre el că este „un tip modest”.

Vorbește cu o patimă aparte despre fotografie și fotografi, fie ei începători, amatori, profesioniști sau artiști fotografi. Îl poți asculta ore în șir cum explică fiecare pas în parte pe care fotografii îl parcurg, unde renunță sau unde se încăpățânează să meargă mai departe. Cei care au ajuns la un nivel înalt sunt cei mai căpoși, spune Fred Nuss.

„Din fotografii amatori se naște câte unul care e al dracului de încăpățânat și vrea neapărat să facă poze fie pentru afișe, fie pentru albume, fie că l-a rugat medicul lui de familie să-i pozeze copilul. În acest punct, fotografii ori abandonează, ori ajung să fie serioși. Din această categorie se nasc uneori oameni care tremură pur și simplu când fac o fotografie și nu din motive medicale, ci de dragul de a face ceva frumos. Din acel moment, omul nu mai lasă aparatul de fotografiat din mână și face o ușoară trecere la profesionalism. Nu ca să câștige bani. Să știți că fotografii mor de foame”, spune Fred Nuss.

Talentul adevărat este muncă

Fred Nuss spune despre fotografii profesioniști că nu sunt talentați, evită acest cuvânt, ci mai degrabă sunt oameni care muncesc mult.

„Talentul adevărat este muncă și fac paranteză aici. Eu fac 58 de ani la ziarul Tribuna, în poziție de fotograf de presă. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă o muncă imensă. Câte drumuri, câte poze. Știți, m-a întrebat cineva odată, un ziarist, câte poze am făcut la viața mea. Hai, dom’le, să fim serioși! Du-te la un brutar cu părul alb și întreabă-l câte pâini a făcut în viața lui. Nu se poate spune asta”, mai spune artistul fotograf.

Membru în juriul Internațional al Saloanelor de Artă Fotografică

Fred Nuss nu se află la prima distincție și, cel mai probail, nu este nici la ultima. Palmaresul și CV-ul fotografului sunt impresionante. Chiar el vorbește despre cele mai reprezentative.

fred nuss

„În anul 1978 am primit titlul FIAF, asta înseamnă Federația Internațională de Artă Fotografică, iar A este de la artist. Nu a fost ușor să-l primesc. Ani de zile am trimis poze la fel de fel de concursuri internaționale și pe baza acestor imagini am primit această distincție. Cunoscând de acum tot jocul, cum trebuie să arate o imagine de artă, fac parte din juriul Internațional al Saloanelor de Artă Fotografică, ceea ce este pentru mine o onoare. Știi ce înseamnă să judeci 4 000 de imagini trimise de pe tot globul și să zici că asta e bună, asta e mai puțin bună, iar asta iese? Este o responsabilitate extraordinară, pentru că fotografia nu este o jucărie.”

A aflat de la oameni că a primit Ordinul „Meritul Cultural”

Cu privire la Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler primit de la Klaus Iohannis spune că aici este o poveste ce poate părea, cel puțin curioasă.

„Am fost anunțat de cineva de la București, de la președinție dacă pot să vin la București să mă prezint acolo și am spus: Nu vă supărați, am și eu o vârstă și pe frigul ăsta, doamne mulțam sunt sănătos, dar nu cunosc nici Bucureștiul, nu am cu ce merge, nu pot să vin. Mi-au spus că au înțeles și au închis ca să mă pomenesc de la oameni că mă felicită că am ajuns Cavaler. Inițial am crezut că e o glumă, după care am aflat că am primit cu adevărat această distincție”, povestește amuzat Fred Nuss.

Se bucură de primirea ei, dar rămâne același om liniștit, așa cum îl știe toată lumea.

„Eu am foarte multe distincții acasă. Acum câțiva ani am fost făcut cetățean de onoare al Sibiului, apoi au fost tot felul de alte distincții. Mă bucur sincer de aceasta din urmă, dar nu cât să ies din matca mea. Eu sunt un om liniștit care stă deoparte, observă și își face treaba”, spune Fred Nuss.

foto Primăria Sibiu

foto Primăria Sibiu

În curând va lansa albumul „Regal de portrete”

Fred Nuss își continuă activitatea de fotograf la cei 85 de ani ai săi, ceea ce-l face să fie unic în România și le pregătește iubitorilor de artă fotografică o surpriză de care este extrem de mândru. În luna februarie va lansa albumul „Regal de Portrete”.

O incursiune într-o lume fascinată de chipuri, de expresii, de lumini și umbre realizate doar din aparat, de persoane cunoscute și necunoscute, de personalități, artiști și oameni simpli aduși împreună de un o singură persoană, un singur fotograf, un singur artist, Fred Nuss.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact