X
santier termocentrala iernut sursa zi de zi

268 mil. euro. Cea mai mare investiție Romgaz în producția de energie electrică, cu avocații ”la picior”

În cursul acestui an, Romgaz ar trebui să inaugureze cea mai mare investiție proprie în producția de energie electrică. Dimensiunile termocentralei în care Romgaz investește 268 de milioane de euro o fac relevantă pentru Sistemul energetic național, însă întârzierile în lucrările de construire ridică riscul pierderii unei cofinanțări nerambursabile de 68 de milioane de euro. Romgaz și-a angajat firmă de avocatură, dar speră să nu ajungă la litigii pe acest subiect.

Peste doi ani, România va consuma cu aproximativ 1.800 de MW mai multă energie electrică decât produce, este concluzia unei analize a Transelectrica publicată la finele anului trecut. Acesta este contextul în care Romgaz pregătește în 2020 punerea în funcțiune a unei noi termocentrale performante, cu ciclu combinat gaze-abur și o putere electrică brută de 430 de MW.

Pentru construirea acestei centrale, Romgaz a semnat în 2016, în urma unei proceduri de achiziție publică, un contract de 268 de milioane de euro, cu asocierea formată din companiile Duro Felguera (Spania) și Romelectro (România). Obiectul contractului este de livrarea ”la cheie” a termocentralei amplasată la Iernut (județul Mureș), cu termen de punere în funcțiune luna ianuarie 2020. Termen care nu a putut fi respectat ca urmare a unui cumul de motive: de la lucrările suplimentare de consolidare a terenului, la modificările legislative adoptate pe parcursul derulării contractului (cum ar fi majorarea salariului minim din construcții la 3.000 de lei), dar și din cauza intrării în insolvență a liderului de asociere, compania spaniolă Duro Felguera. În decembrie 2019, conducerea Romgaz anunța că noul termen negociat este luna mai 2020. Un termen strâns, dacă este raportat la data de 30 iunie 2020. Dată importantă deoarece, dacă până atunci termocentrala nu va fi pusă în funcțiune, Romgaz va putea pierde cele 68 de milioane de euro care i-au fost alocate, nerambursabil, pentru finanțarea acestui proiect prin Planul național de investiții.

Pregătiți cu avocați

Zamfirescu, Racoți și Asociații – una din cele mai cunoscute societăți românești de avocatură în domeniul soluționării litigiilor și arbitrajului – este firma pe care Romgaz tocmai a angajat-o pentru a-i oferi consultanță juridică referitor la proiectul noii termocentrale. Cei de la Romgaz speră să nu fie nevoiți să folosească serviciile acestei societăți într-un proces cu asocierea constructoare. ”În acest moment, avansul fizic și financiar al contractului de modernizare a CTE Iernut este de circa 80%. Atât Romgaz, cât și partenerii de proiect nu își doresc rezilierea contractului. Se caută soluții privind reconsiderarea termenelor de finalizare a proiectului și se poartă în acest sens discuții cu toate părțile interesate”, răspunde conducerea Romgaz, la solicitarea Turnul Sfatului.

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere pe acest subiect și părții române a asocierii constructoare, adică Romelectro, cu sediul în București, din cele mai mari companii românești în domeniul proiectelor energetice. Deși au anunțat că vor da curs solicitărilor scrise, până la publicarea acestui material răspunsurile nu au fost transmise. Ca un detaliu, cei de la Romelectro sunt, din 2005 acționarii majoritari ai Electromontaj Carpați Sibiu. Potrivit discuțiilor publice de până acum, responsabilitatea îndeplinirii contractului la termen revine în întregime celor două companii angajate în 2016.

Soluții eficiente

Centrala termoelectrică de la Iernut a intrat în patrimoniul Romgaz în 2010, pentru a compensa datoriile pe care societatea de stat Termoelectrica le avea la compania sibiană, cu sediul în Mediaș. Centrala avea o eficiență în producția de energie electrică de cel mult 35% – 39%, iar emisiile poluante depășeau limitele maxime prevăzute în directivele europene.

Termocentrala de la Iernut ar fi a doua investiție ”greenfield” pe piața energiei electrice din România în ultimii 30 de ani

Termocentrala de la Iernut ar fi a doua investiție ”greenfield” pe piața energiei electrice din România în ultimii 30 de ani. Sursa machetei: Romgaz

Proiectul de construire a unei noi termocentrale la Iernut aduce, însă, îmbunătățiri semnificative producției de energie electrică pentru Romgaz. ”Noua Centrală va fi o componentă importantă pentru Romgaz, în lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficiența producerii energiei electrice va crește la 56,42 %, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și, implicit, emisiile. Se vor reduce costurile de producere a energiei electrice și va crește siguranța în exploatare”, arată cei de la Romgaz în prezentarea proiectului care devine a doua cea mai mare investiție ”greenfield” din România ultimilor 30 de ani în producția de energie electrică.

Noua termocentrală va funcționa cu patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producerea aburului, cu trei niveluri de presiune, și două turbine cu abur. ”Toate cele patru cazane recuperatoare vor funcționa în paralel și vor putea alimenta cu abur oricare dintre cele două turbine cu abur. Cele trei grupuri Diesel vor asigura oprirea în condiții de siguranță a instalațiilor în situația lipsei totale de energie electrică din exterior și repornirea de la zero a primei turbine pe gaz”, descriu cei de la Romgaz câteva detalii din procesul tehnologic al noii investiții.

Alternativa pentru resursele alternative

Investiția în noua termocentrală are relevanță pozitivă pentru întreg Sistemul energetic național, arată inițiatorii proiectului, potrivit cărora CTE Iernut va juca un rol important în asigurarea unei rezerve importante de putere pentru reglajul de tensiune. Practic, energia electrică produsă de Romgaz va asigura alimentarea cu energie electrică a României ”în perioadele în care există deficit din acest punct de vedere în alte tipuri de centrale (energie hidroelectrică redusă în perioadele de secetă, energie fotovoltaică redusă în perioadele cu nebulozitate ridicată, energie eoliană redusă, în perioadele cu viteze mici ale vântului)”.

Din punct de vedere al mediului, o centrală precum cea ridicată de Romgaz produce mai puțin de jumătate din volumul de dioxid de carbon generat de o centrală pe cărbune, de dimensiuni echivalente.

Sursa foto principală: Zi de Zi

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact