X
CL consiliu local (3)

USR Sibiu cere aleșilor să nu adopte taxa specială la Urbanism: Primăria să găsească soluții concrete, nu intervenții de avarie

Reprezentanții USR Sibiu solicită consilierilor locali ai orașului să respingă proiectul de hotărâre referitor la instituirea unei taxe de urgență pentru cei care doresc să obțină autorizațiile de construire mai repede.

Adoptarea proiectului privind introducerea unei taxe speciale de urgență pentru cei care doresc să primească autorizația de construire în termen de șapte zile ar avantaja doar marii dezvoltatori, sunt de părere reprezentanții USR Sibiu. Reprezentanții partidului consideră că, în afară de avantajarea celor mari, introducerea unei astfel de taxe ar îngreuna și mai mult situația sibienilor care solicită în regim normal prelucrarea unui dosar pentru eliberarea unei autorizații de construire.

”Taxa poate fi o soluție accesibilă marilor dezvoltatori pentru care, raportată la costurile investiției, este acceptabilă. Pentru cererile care urmează traseul standard, introducerea taxei, poate deveni o problemă. Atunci când un aparat și așa subdimensionat va trebui să elibereze autorizații în regim de urgență, va fi incapabil să rezolve cererile pentru care nu s-a achitat taxa specială și care au deja întârzieri nepermise. Autorizația de construcție, în conformitate cu legile în vigoare, este eliberată în maxim 15 de zile, iar prin achitarea acestei taxe speciale, eliberarea autorizației se va face în termen de 7 zile”, se arată într-un comunicat al USR Sibiu, publicat pe pagina acestora de Facebook.

După cum relata Turnul Sfatului zilele trecute, conducerea Primăriei Sibiu cere consilierilor locali să voteze instituirea unei taxe speciale de 1.000 de lei pentru cei care vor să obțină autorizațiile de construire în regim de urgență. Acești bani se vor adăuga cuantumului solicitat în mod normal pentru eliberarea unui astfel de act.

Varianta eliberării autorizațiilor de construire în regim de urgență nu este o soluție pentru problemele din funcționarea Urbanismului din cadrul Primăriei Sibiu, consideră reprezentanții USR. ”Cerem Primăriei să găsească soluții concrete, nu doar intervenții de avarie și să rezolve cu adevărat problema emiterii autorizațiilor de construcții la timp și a numărului mic de angajați ai acestui serviciu, creată prin incapacitatea de a atrage specialiști să ocupe locurile vacante”, se mai arată în comunicatul useriștilor.

Își încalcă propriul regulament

Noua taxă specială din Urbanism ar urma să fie supusă dezbaterii consilierilor locali în ședința de vineri și adoptată în baza unui regulament referitor la taxele speciale care pot fi instituite la Primăria Sibiu, în numeroase sectoare. Acest nou regulament ar urma dezbătut de consilierii locali tot în ședința de vineri.
Turnul Sfatului a atras atenția că, prin adoptarea unei taxe de urgență la Urbanism, consilierii locali vor încălca regulamentul referitor la taxele speciale, deoarece acesta prevede că e nevoie de o dezbatere publică lansată cu cel puțin 30 de zile înainte adoptării unei noi taxe. Or, în cazul taxei de urgență la Urbanism, această dezbatere nu a fost organizată.

Acesta este și motivul pentru care USR Sibiu cere primarului Sibiului, Astrid Fodor, să scoată de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre referitor la noua taxă. ”Cerem Consiliului Local al Primăriei Sibiu scoaterea punctului 34 de pe ordinea de zi și adoptarea proiectului doar după ce este pus în dezbatere publică. Precizăm că în regulamentul aflat pe ordinea de zi este stipulat că orice proiect de hotărâre care face referire la introducere unei noi taxe speciale se va adopta de Consiliul Local după o consultare prealabilă cu beneficiari ai serviciilor pentru care se introduce această taxă specială. Prin votarea următorului punct de pe ordinea de zi care face referire la introducere unei prime taxe speciale, se va face o ilegalitate, pentru că acest proiect nu a fost supus dezbaterii publice”, se mai arată în comunicatul USR Sibiu.

Citește și Primăria Sibiu începe să instituie taxe speciale. Prima e de 1.000 de lei, pentru autorizațiile de construire ”urgente”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mojicie Ceas

  Ar trebui sa isi mareasca programul ala de gravide de 3 ore pe zi sau asa ceva.
  Nu le e putin jena sa lucreze cateva ore pe zi, jumate din saptamana si sa ceri bani in plus pentru aceleasi servicii ? Nu mai au limite la nesimtire, indivizii astia…. oare cat cred ei ca suntem de prosti ?
  Oare vreun functionarel la costumas, care umbla cu suv si lucreaza acum la primarie, ar plati taxa aia ? Sau se gandeste ca n-are cum, taxa aia e pentru fraieri, el doar incaseaza si isi mai taie o ora din programul ala obositor de 3 ore in care oricum nu face mai nimic. Vai de capu lor, la ce s-au putut “gandi”, acesti functionari.
  Dar asta le e “valoarea”, nu sunt mai departe de cocalarii care cereau taxe de protectie chioscarilor, fac si ei acelasi lucru, contra unor hartii, ca “asa vrea muschii lor”.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Kriss

  Se impune obligarea institutiilor publice sa infiinteze toalete separate, pentru persoanele de al treilea sex, pentru a desavarsi occidentalismul Sibiului! Mandru de USR!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetatean

  Va atrag atentia ca termenul de eliberare a autorizatiei este de 30 de zile, doar la anexe este de 15 zile. Iar cu taxa de urgenta sa facem un pic de matematica. O casa normala de 250 mp desfasurati se executa cu 80.000 euro, 10%=8.000 euro. Deci valoarea taxei de urgenta este de 8.000 euro + 1.000 de lei. Nu stiu cine plateste opt mii de euro pentru 21 de zile.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact