Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cine e sibianul care era să rămână fără un milion de euro? Singurul venit declarat: indemnizația de consilier local

Cine e sibianul care era să rămână fără un milion de euro? Singurul venit declarat: indemnizația de consilier local

S-a născut în Cisnădie în 20 ianuarie 1967, este de profesie tehnician silvic, iar acum este om de afaceri. Ion Popica este o persoană extrem de populară în Sadu, iar faima lui a trecut granițele județului în anul 2017, când a cerut în cadrul unei ședințe de consiliu local ca cetățenii din comună să fie protejați de poliție. După două săptămâni i s-a făcut dosar penal pentru că a circulat cu un autoturism neînmatriculat. Popica a ratat la mustață fotoliul de primar al comunei Sadu, după ce a pierdut în fața lui Valentin Ivan la o diferență de doar 15 voturi. A rămas consilier local și activitatea aceasta îi aduce singurul venit constant: indemnizația de ședință. A demonstrat și veleități de poet după ce a compus o poezie celui mai mare porc tăiat de Crăciun, în județ. Animalul avea 489 de kilograme. A fost tăiat. Popica a intrat în conflict cu primarul Cisnădie, după ce a blocat în instanță un PUZ eliberat de administrația orașului. A semnalat atunci că un investitor vrea să construiască blocuri pe un teren ce îi aparține.

Bărbatul care a fost prins de polițiști după ce a încercat să fure 1.000.000 euro din contul lui Ion Popica, consilier local în Sadu, și-a pregătit minuțios lovitura. Potrivit procurorilor, Marcel Mușat a studiat minuțios victima şi a încercat să o imite cât mai bine, a procurat o copie a cărții de identitate a victimei pe care a folosit-o apoi pentru a o falsifica. Mai mult, i-a studiat modul de a se îmbrăca, de a se comporta și felul în care semnează.  Instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele cisnădianului.  
”Comerț” cu terenuri

Consilierul local milionar în euro, nu are niciun venit din salarii în afara indemnizației de ședință, primită în urma activității sale de consilier local în comuna Sadu: 4500 de lei în anul 2017, 5.800 în 2018. Este însă, conform declarației sale de avere, un om înstărit. În declarația de avere semnată în 2018, Ion Popica a consemnat că are două conturi în Banca Transilvania, unul de 6,150 milioane lei și altul de 90.000 de euro. Ambele au fost deschise în anul 2016, scrie în act, însă în declarația de avere asumată cu un an mai devreme nu apare trecut niciun cont. În ultima declarație de avere, semnată în iunie 2018 figurau două conturi de 3,5 milioane de lei și altul de 470 de mii de euro.

În plus, sibianul notează că are ceasuri și tablouri dobândite în 2017, cu o valoare estimată la 10 mii de euro. Un an mai târziu, valoarea lor a crescut cu 5000 de euro. La capitolul autoturisme, Popica a notat patru mărci, cu ani de fabricație între 2001 și 2009, în anul 2018: un Ford Mondeo din 2001, un Audi A4 din 2007, un BMW X6 din 2009, un Nissan Patrol din 1999 . Avea în proprietate și un tractor Deutz din 1990. În ultima declarație de avere, consilierul a mai adăugat o autoutilizată Volkswagen din 2012, un buldoexcavator CAT din 2011 și un autoturism Range Rover din anul 2014. La capitolul înstrăinări apare autoturismul Audi, consemnat în declarația precedentă.

În declarația de avere din 2018, Popica scrie că are, alături de soția sa,  un apartament și două case. Una în Sadu, cumpărată în 2017, de 420 metri pătrați, o alta de 330 mp cumpărată în 2008, în Șelimbăr. Apartamentul are 62 mp, este cumpărat în 1995 și este situat în Cisnădie. În declarația de avere din 2019 a mai apărut o casă de vacanță de 60 mp, în Sadu, satul Sărata, cumpărată anul trecut. Pe lângă acestea, Popica scria în 2018 că mai are în proprietate un teren agricol de 11,5 hectare în Sadu, un altul de 37 de hectare în Cisnădie, dar și două terenuri cu luciu de apă. Unul este situat în Șelimbăr, de 3,2 hectare, iar altul în Tălmaciu, de 3,6 hectare. Față de acea declarație de avere, s-au schimbat dimensiunile: terenul din Cisnădie s-a redus la 22,5 hectare, cel din Șelimbăr s-a ”rotunjit” la 4 hectare, iar cel din Sadu s-a mărit la 13,4 hectare. În plus, familia Popica a mai cumpărat un teren intravilan de 0,61 de hectare în Cisnădie.

Singurele venituri, pe lângă un autotusim vândut în 2018 și indemnizațiile de consilier local, singurele venituri consemnate în declarațiile sale de avere, apar doar în  cea din anul 2016, când a notat o subvenție primită de la APIA în valoare de 45 de mii de lei.

declarațiile de avere ale lui Ion Popica:

2016

ion popica 2016

2017

ion popica 2017

2018

popica ion 2018

2019

Declaratie_de_avere_Popica_Ion2019

Firmele sunt pe minus

Ion Popica este administrator la SC Agrofor SRL Cisnădie și director la Forest Explorer SRL Tălmaciu. Valoarea părților sociale la cele două societăți este de 850 de mii de lei. Societatea Agrofor SRL a avut în 2018 o cifră de afaceri de 19.950 de lei. A terminat anul cu pierderi nete de 617 lei. Forest Explorer a avut în 2018 o cifră de afaceri de 169 de mii de lei și a terminat anul cu pierderi de 323 de mii de lei. Societatea figurează cu datorii de 6,2 milioane de lei.

popica-ion

Eșec la 16 voturi

În 2016, Popica a candidat atât pentru alegerile locale, cât și pentru parlamentare din partea PMP. La locale a candidat pentru funcția de primar al comunei Sadu și a fost la numai 16 voturi să-l și prindă. A fost ales primar liberalul Valentin Ivan, cu 684 de voturi (48%), iar Ion Popica a fost votat de 669 de cetățeni (46,94%). La alegerile pentru Camera Deputaților din 2016, PMP, partidul pe listele căruia făcea parte și Ion Popica, a obținut în județul Sibiu 5.527 de voturi, reprezentând 4,09% din totalul sibienilor din județ, prezenți la vot. Popica avea atunci funcția de vicepreședinte al PMP, însă în timp relațiile sale cu partidul s-au răcit.

Victorie în fața poliției

Popica a cerut în 2017 într-o ședință de consiliu local ca IPJ Sibiu să trimită informări administrației locale cu programul echipajelor de poliție care trec prin localitate. ”Să ne spună de câte ori vine, ce caută, când vine pe raza comunei Sadu. «Băi fraților, joia vine echipajul de poliție de la Cisnădie sau de la Sibiu la ora șapte după masa, atenție caută mașini care nu-s înscrise, caută șoferi care au băut, caută tractoare care nu sunt înmatriculate la primărie». Exact așa cum se spune la radio, radarele de pe raza județului Sibiu le puteți găsi la Boița, DN 1, cutare, cutare, în așa fel încât să nu mai vină ăștia să dea amenzi la oameni”, a spus Ion Popica în ședința de consiliu local. La câteva zile, IPJ Sibiu anunța că lui Popica i s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat. Consilierul a declarat atunci pentru Turnul Sfatului că polițistul care l-a oprit în trafic a fost tendențios. ”A vrut el așa, dar mașina e înmatriculată, vă trimit și fotografii. Are numere scoase, nu văd care e problema”, a spus consilierul și a dat poliția în judecată. Procesul s-a întins pe mai multe luni, însă Popica s-a dovedit că a avut dreptate, dosarul a fost șters, iar amenda anulată.  Într-o decizie a Judecătoriei Sibiu din aprilie 2018 i se dă dreptate lui Ion Popica. ”În baza art. 318 alin. (14) şi (15) Cod procedură penală admite cererea Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu privind confirmarea renunţării la urmărirea penală şi în consecinţă constată ca legală şi temeinică soluţia de renunţare la urmărirea penală cu privire la săvârşirea infracţiunii de conducerea unul vehicul neînmatriculat, prevăzută de art. 334 alin. 1 Cod penal, dată prin ordonanţa din data de 11.04.2018 în dosar nr. 4863/P/2017. În baza art. 111 al. 6 O.U.G. nr. 195/2002, constată rămasă fără obiect cererea de prelungire a dreptului de circulaţie formulată de intimat”, se arată în sentința rămasă definitivă.

I-a pus pe consilierii din Cisnădie la plată

Popica a mai înregistrat o victorie în instanță și împotriva Primăriei Cisnădie și a consilierilor locali ai orașului. Un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul Local Cisnădie în octombrie 2017 a fost blocat de Ion Popica. Motivul: cei care vor să construiască acolo un ansamblu rezidențial și-au făcut șantier pe terenul lui. I-a dat în judecată pe constructor, pe beneficiarii construcțiilor, pe Consiliul Local Cisnădie și pe primarul Gheorghe Huja pentru un PUZ făcut fără măsurători. În 18 decembrie s-a dat prima decizie: a câștigat reușind blocarea PUZ-ului și a celor două autorizații de construcție emise de CL Cisnădie. În plus, consilierii, constructorul și primarul erau obligați să-i plătească 5.150 lei cheltuieli de judecată. Acetia au făcut recurs, iar procesul încă se judecă.

porc sadu popica

Poem pentru porc. Cel mai gras porc

La sfârșitul anului 2017, Popica s-a remarcat în presa locală după ce a anunțat că a compus o poezie pentru porcul Ghiță pe care l-a sacrificat la sfârșitul săptămânii și despre care spune că după el este cel mai mare din județ. ”Astăzi am participat la sacrificarea porcului, care, credem noi, este cel mai mare din județ și poate din țară, cu o greutate de 489 kg”, a anunțat Ion Popica. Animalul are, după spusele consilierului, aproximativ doi ani și jumătate.

Poemul porcului, semnat de Ion Popica:

Porcul

Acesta este porcul Ghiță,

Fiindcă așa l-am botezat.

Așa cum tata m-a învățat,

Pân la Crăciun, de aici încolo,

În curțile de pe la sate,

O să auzi c-o să se vaite

Porcii crescuți un an de zile

De gospodari cu-a lor bucate.

 

Nu-s pretențioși de fel

Și mănâncă tot ce le oferi

Mălai, grâu, orz și secară

Beau apă și se culcă iară.

 

Pe vremuri porcul era garanția

Și siguranța garantat.

Nu depindeai de alimentară,

Creșteau copiii adevărat.

 

Și când dă frigul și zăpada,

Troieni prin curte-și fac cărare

Cu jar și rumeguș țăranii

Pun mare preț pe afumătoare.

 

Iar la cârciumă de le treci pragul,

Îți pun pe masă ce-au mai bun

Cârnați, fasole, caltaboș și cozonacul

C-așa-i datina de Crăciun.

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Un sibian

Acum 4 ani

La fel cum semnalam si in alt comentariu, aici miroase bine provenienta banilor la domnul Popica, intr-o tara normala domnul Popica ar trebui luat la întrebări și analizată proveniența baniilor, cum poti fi tu milionar cand firmele tale sunt datoare de fapt cateva milioane? Asta numai la noi se poate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Ce legătură are averea personala cu banii firmelor?
Raspunde

Eu sibianul de 54 de ani

Acum 4 ani

Ăsta chiar o merita.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Acum faceți un articol la fel de detaliat cu cel care a încercat să-l fure. Mai greu, nu?
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Daca asta are asa avere, imagineaza-ti ce avere au marii politicieni.
Raspunde

Fara

Acum 4 ani

Daca a fost tehnician silvic, nu e clar cum a facut banii?
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Trăim cu bine în țara în care se poate sa ai milioane si absolut nimeni sa nu te întrebe de unde ii ai, mai ales daca ai o așa zisă "functie publică"! Fericirea se măsoară în scule de mașini, iar valoarea este dată de câte drift-uri face,nu?
Raspunde

gramaticus

Acum 4 ani

Alooo, ANAF-ul?????!!
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

Daca il ia cineva la intrebari pe rapsodul porcului de Craciun? sa exoplice de unde are atatia bani? Mai bine il lasa pe finantistul ala sa-i umfle niste bani decat sa-l ia DNA-ul sau ANAF-ul! Hotul care fura de la alt hot nu este absolvit de vina?
Raspunde

Sibianca

Acum 4 ani

Asta este unul din momentele acelea tipic ranesti in care hotul a strigat "hotii!". Pai sa ne spuna el nea' Popica asta de unde are el atata avere ca nu scrie in nicio declaratie de avere ca i-ar fi lasat vreo batranica mostenire tot ce are...
Raspunde

motanul garfield

Acum 4 ani

Si totusi nu-l intreaba nimeni de unde avea un milion de euro? Sau sunt adeptii proverbului american: Sa nu ma intrebi niciodata cum am facut primul milion?!
Raspunde

@dorina negrea

Acum 4 ani

Dorina Negrea, ce-i neadevarat aici? Rima poeziei? Daca finantistul acela a incercat sa scoata 250 de mii de euro din conturile omului, inseamna ca in acele conturi existau bani grei. De unde atatia bani? Nu e invidie, e o intrebare legitima! Nu erau prostii comunistii cu Legea 18, a venitului obtinut ilicit. Toti bogatanii din tara asta si-au obtinut averile ilicit. De ce sa nu recunoastem?
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Alooo, DNA si ANAF! Pe bunica, sau pe cine asteptati???
Raspunde

........

Acum 4 ani

Uite asa am ajuns cea mai saraca tara a Europei... vai de noi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ana

Acum 4 ani

vad foarte multa invidie si rautate in comentarii.parca va bucurati dd necazul omului! nu prea scrie nimeni despre hot? toti vor sa stie de ce are atatia bani...
Raspunde

cetateanul neturmentat

Acum 4 ani

Ana, draga, dar actele familiei nu le ai sa lni le prezinti si noua, daca esti aparatorul lor? Hotul ca hotul, a avut o ideeea strasnica, dar a fost prins. Dar de unde atatia bani? Daca nu erau bani, nici hotul nu actiona. Intrebarea ramane: de und atatia bani? In strainatate, o familie ajunge sa aiba asa o avere in 2-3 generatii... asa ca mai las-o balta...
Raspunde

Andree

Acum 4 ani

Probabil majoritatea banilor i-a facut din terenurile pe care le-a vandut. Dar ia sa vedem cum a cumparat terenurile, cate lemne a furat, de cate ori a fost prins cu masini cu lemne furate in trecut? Verificati cu balastiera cu balstiera daca a extras nisip si sort legal, daca a vandut oare si fara acte? 2 puncte de verificat. Noroc ca toti sunt mana in mana :)
Raspunde

motanul garfield

Acum 4 ani

Exact! Fura toti si se acopera unii pe altii! Altfel de unde fac averi pe care altii in strainatate le fac de-a lungul a 2 - 3 generatii?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus