Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Facultatea de Teologie din Sibiu și-a sărbătorit hramul. De ce tinerii aleg să studieze teologia

Facultatea de Teologie din Sibiu și-a sărbătorit hramul. De ce tinerii aleg să studieze teologia

Sfânta Liturghie, o sesiune de comunicări științifice, înmânarea unei distincții de către ÎPS Laurențiu Streza și o agapă frățească la cantina Arhiepiscopiei Sibiului au fost evenimentele prin care s-a marcat Hramul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, care activează în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Hramul instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume este marcat cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. În acest an, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi-a cinstit ocrotitorii prin Sfânta Liturghie şi o sesiune de comunicări ştiinţifice. La slujba oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, au participat cadrele didactice şi studenţii facultăţii sibiene. Alături de ÎPS Laurențiu au fost Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicarul al Arhiepiscopiei Sibiului şi un sobor slujitor. Printre numeroşii oaspeţi şi reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezent și actualul rector al instituției, Ioan Bondrea.

La Sfânta Liturghie arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. a vorbit despre activitatea misionară, teologică, pastoral-duhovnicească şi filantropică a celor trei mari Părinţi ai Bisericii prăznuiţi în 30 ianuarie.

„Aceşti trei Sfinţi Ierarhi au fost prietenii oamenilor, nu numai prietenii lui Dumnezeu prin rugăciune, cu fapta au împlinit dragostea de sărmani, de bolnavi, de săraci. Ei au fost lumina lumii, au fost puşi în sfeşnicul Bisericii pentru a lumina prin cuvânt şi prin faptă. Toată istoria creştinismului şi toată istoria Europei şi a culturii europene stau pe gândirea, pe exemplul şi pe fapta lor plină de har, de Dumnezeu şi de înţelepciune”, a subliniat părintele profesor.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a transmis felicitări şi calde urări cadrelor didactice şi studenţilor teologi cu ocazia hramului instituţiei de învăţământ teologic de la Sibiu.

„Cei trei Sfinţi Ierarhi sunt ocrotitori şi modele pentru toţi cei care sunt chemaţi, aleşi şi apoi hirotoniţi pentru a fi slujitori ai sfintelor altare în Biserica noastră. De aceea, ziua de astăzi este în mod special o sărbătoare a instituţiei noastre de învăţământ teologic, care astăzi îşi desfăşoară acum activitatea în cadrul universităţii sibiene. Sărbătoarea aceasta este şi a studenţilor din universitatea sibiană”, a spus ierarhul.
Părintele Mitropolit i-a înmânat apoi arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. distincţia „Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” oferită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate de traducere în limba română a surselor de teologie răsăriteană.

Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu”, unde prodecanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel a susţinut prelegerea intitulată „Sfântul Vasile cel Mare, model al filantropilor creştini”. Apoi, asist. univ. dr. Dragoş Boicu a susţinut o prelegere despre contribuţia celor trei mari ierarhi ai Bisericii la dezvoltarea teologiei răsăritene, a cultului ortodox şi a doctrinei ortodoxe.

Hramul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu s-a încheiat cu agapa frăţească de la Cantina „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Sibiului.

În cadrul unui interviu pentru Turnul Sfatului decanul Facultății de Teologie din SIbiu, pr. Nicolae Chifăr, ne-a spus de ce aleg tinerii astăzi să studieze acest domeniu.

„Avem două categorii de studenți. Sunt cei tineri care vin la Teologie după ce termină liceul sau un seminar teologic și mai avem o categorie de studenți între 30-40 de ani, poate peste 40 de ani, care vin la Teologie ca și a doua facultate. Și aici apar diferențele. În general, cei tineri spun că au venit la Teologie pentru a deveni preoți; ceilalți motivează alegerea facultății pentru simplul motiv că vor să cunoască mai mult din acest domeniu, nu că țintesc neapărat să devină preoți, întrucât ei au un serviciu, sunt angajați”, ne-a explicat decanul.

La ora actuală Facultatea de Teologie din Sibiu are două specializări – Teologie pastorală și Muzică religioasă. Majoritatea studenților sunt la specializarea Teologia pastorală. Programul Muzică religioasă a fost demarat acum 2 ani. În total, la programul de licență a celor două specializări sunt înmatriculați aproximativ 380 de studenți, iar la cele trei programe de Master – Teologie Istorică, Teologie sistematică și Teologie practică –sunt peste 120 de studenți. De asemenea, la Școala doctorală sunt aproximativ 100 de doctoranzi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

După agapa frăţească aţi băgat şi o horă călugărească ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus