X
va vedem PNL protest rosia montana (1)

Protest Vă Vedem la PNL Sibiu, pentru Roșia Montană. Ministrul Culturii: „Nu amânăm demersul”

Activiștii sibieni din mișcarea Vă Vedem au protestat astăzi timp de 15 minute în fața sediului PNL. Aceștia au cerut ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul Unesco, iar ca acest lucru să fie posibil, o notificare trebuie depusă de Ministerul Culturii până cel târziu în această după-amiază, la ora 19. Tot astăzi, la scurt timp după încheierea protestului, ministrul culturii a anunțat că demersul va fi făcut.

Aproximativ 20 de persoane au protestat astăzi tacit, în fața sediului PNL din cartierul Terezian. Cu mici pancarte și foi xeroxate ilustrând mesaje despre Roșia Montană și dorința ca aceasta să fie inclusă în patrimoniul Unesco, sibienii au privit spre sediul liberalilor timp de 15 minute.

„Din păcate am ajuns din nou să protestăm pentru că data de 31 ianuarie reprezintă termenul limită până la care Guvernul României, prin ministrul culturii, putea să trimită o scrisoare la Unesco pentru a reîncepe procesul de a introduce Roșia Montană în patrimoniul universal Unesco, iar partidul de guvernământ, deși mulți dintre liderii PNL în trecut au spus că vor susține această introducere, pare că nu au făcut niciun pas sau dimpotrivă chiar ignoră cerințele societății. Mi se pare destul de trist că nu a fost nicio declarație publică prin care Guvernul să spună că dorește acest lucru. Sperăm că partidul PNL o să audă mesajul nostru”, spune Ciprian Ciocan, directorul Fundației Comunitare Sibiu.

va vedem PNL protest rosia montana (10)

„Nu-mi amintesc exact când au început protestele pentru Roșia Montană, dar din păcate e cert că prea mult timp a trecut și nu s-a făcut nimic. Nu contează culoarea politică aici, eu sunt votant PNL, dar sunt aici pentru că e inadmisibil ca după atâția amar de ani să nu se fi făcut mai nimic. S-a pus în stand by. Acum e important să se facă ce trebuie pentru Roșia Montană și pentru noi toți. Mi-am adus și tricoul pe care l-am avut la alte proteste pentru Roșia Montană. Dacă va fi nevoie, o să mai fie plimbat. Nu ne face plăcere să fim aici, la ora asta, pe frigul ăsta, dar facem tot ceea ce trebuie”, a mai spus și sibianul Dani Troancă.

va vedem PNL protest rosia montana (11)

În timpul protestului, două reprezentante ale sediului sibian al PNL le-au oferit protestatarilor pahare cu ceai fierbinte.

va vedem PNL protest rosia montana (9)

La scurt timp după încheierea protestului, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis un mesaj în care anunță întocmai faptul că astăzi procedura de a înscrie situl Roșia Montană în Unesco va fi reluată.

„Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în China. Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național. Țin să precizez că decizia a fost luată printr-o strânsă comunicare și consultare cu premierul României, domnul Ludovic Orban. Prin înscrierea în lista UNESCO, nu se modifică regimul juridic de protecție deja instituit”, a transmis Bogdan Gheorghiu.

Foto: Silvana Armat

va vedem PNL protest rosia montana (7) va vedem PNL protest rosia montana (6) va vedem PNL protest rosia montana (5) va vedem PNL protest rosia montana (4) va vedem PNL protest rosia montana (3) va vedem PNL protest rosia montana (2)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Republica Teleormăneană România

  Bravo!
  Bravo pentru dăruire, bravo pentru inițiativă, bravo pentru că nu v-ați rezumat doar la acțiuni împotriva organizației infractionale organizate cunoscută sub numele de pesede și astfel începeți să demonstrați că nu sunteți oamenii președintelui „nazist” „neromân” etc. asmuțiți împotriva unor victime neprihănite!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vladimir

  Mi se pare extrem de incorect din punct de vedere al egalității de gen – bărbaților li se iau interviuri iar femeile servesc ceai participanților…

  În plus, oamenii de-acolo nu prea sînt încîntați de idee: primarul Eugen Furdui este la al treilea mandat de primar în Roșia Montană și un susțintător al proiectului minier: „Ar fi singura soluție viabilă pentru a aduce înapoi parte din oamenii din zonă, din munții Apuseni, acasă. Ar crea locuri de muncă, bunăstare și zona nu s-ar mai depopula. Alternativa turismului am văzut-o, chiar din 2016, de când nu s-a mai mișcat nimic în Roșia Montană”, spune Eugen Furdui.

  În concluzie:
  Tipică adunare de hipsteri cu ochii-n zare și cu converșii-n rahat.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SA NU VA MAI VEDEM!

  Da Da “bravo”…ce inseamna sa fi hipster si sa nu te duc capul mai mult de 5 minute. Acolo este aur si argint cat in tot restul Europei. Acolo este un zacamant strategic ce poate permite Romaniei sa o duca bine zeci de ani, cu conditia sa poata fi exploatat de Romania. Daca este inscris in Unesco (imense interese straine ale unor corporatii ce exploateaza aur in alte locuri din lume si care ar avea un concurent serios in zacamantul din Romania, se opun), zacamantul din Rosia Montana este pierdut pt ca nu mai poate fi exploatat. Si uite asa niste hipsteri fara minte fac jocul unor mari grupuri de interese!
  “BRAVO bai astia de la VA VEDEM”

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   kokos

   Mie mi se rupe de cat aur si argint este acolo(apropo , nimeni nu stie cat) .Atata timp cat exploatarea se face cu cianuri , cu afectarea grava a mediului pe sute de hectare , si pe zeci de ani de aici inainte , mai bine lipsa , mai bine sa protejam mediul inconjurator.Oricum doar o foarte mica parte di acel aur ar fi revenit statului roman, restul ar fI fost al canadienilor , asa ca nu merita nici pe de parte sa distrugi o zona intreaga pt. cateva tone de aur.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  Au viata grea protestatarii. Sediul PNL nu e in centru ca al pesedeului. Nu mai sunt asa vizibili. si presa trebuie sa parcurga ceva drum ca sa discute cu ei. iar turistii nu-i mai pot vedea ca atunci cand stateau in fata la Bruk…

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact