Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Ciorile Sibiului sunt speriate cu difuzoare speciale VIDEO

Ciorile Sibiului sunt speriate cu difuzoare speciale VIDEO

De aproximativ doi ani, Primăria Sibiu se preocupă de îndepărtarea ciorilor din cele trei mari parcuri ale orașului – Sub Arini, Tineretului și Astra. În acest scop, au fost instalate aparate acustice care emit sunete speciale, iar arborii sunt toaletați în mod constant, pentru a descuraja cuibărirea păsărilor în aceste zone.

Difuzoarele emit sunete preînregistrate, menite să îndepărteze păsările dăunătoare, fără a le vătăma, explică reprezentanții Primăriei Municipiului Sibiu. Sunetele pot fi auzite mai bine în anumite zone ale parcurilor. Spre exemplu, aparatele din parcul Tineretului sunt amplasate pe clădirea de lângă sediul Casei de Cultură a Municipiului, iar în Sub Arini sunt găsite în apropiere de Bazinul Olimpia.

„În plus, pentru a descuraja cuibărirea păsărilor în copacii din zonele verzi, sunt toaletați arborii și desființate cuiburile existente. De asemenea, pe crengile cele mai înalte sunt instalate dispozitive care împiedică păsările să se așeze pe acestea. În 2019 această operațiune a fost realizată de trei ori, iar în 2020 se va realiza începând din primăvară”, explică Mirela Gligore, purtător de cuvânt al municipalității.

Specialiștii care se ocupă de problema ciorilor în teren spun că din păcate păsările se obișnuiesc cu timpul cu aceste difuzoare. Tocmai de aceea este nevoie de aceste măsuri extra.

„S-au obișnuit cu difuzoarele, așa că trebuie să le schimbăm din când în când poziția. Așa că în locurile unde se cuibăresc ele amplasăm și benzi cu țepi, care să le descurajeze să-și mai facă tot acolo cuib”, explică Marian Popa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

matei

Acum 4 ani

frectie la picior de lemn. in parcul tineretului ciorile nu cuibaresc langa toaleta ci in zona statiei de autobuz, la fel in subarini nu stau langa bazin, practic orice sunet, infrasunet sau bubuitura in boxe este cam degeaba; mult mai eficient ar fi ca scara primariei sa distruga periodic si inainte de nasterea puilor, cuiburile pe care aceste inaripate le construiesc fara autorizatie de constructie si in plus alungarea/reducerea numarlui lor prin actiuni programate de vanatoare, pentru ca stationarea lor in oras e o problema de sanatate publica; cred ca ar fi si mai ieftin decat spalarea cu jet de apa zilnic a bancilor si trotuarelor din parcuri.
Raspunde

Sibiul fara poluare!

Acum 4 ani

Masurile luate pina acum s-au dovedit a nu rezolva nici pe de parte poluarea si riscul major de transmitere a bolilor (daca tinem seama ca aceste pasari ocrotite isi petrec mare parte din zi la gropile de gunoi).Numarul ciorilor acrescut de la an la an exponential.Aceste pasari sunt protejate in intreaga UE,dar acolo unde numarul lor pune in pericol viata cetatenilor, s-au luat masuri radicale de reducere a numarului lor.(unele Landuri din Germania au dat liber la reducerea numarului cu ajutorul asociatiilor de vinatori ) Speram ca sanatatea copiilor si a nepotilor nostri .care este pusa realmente in pericol (a se vedea pozele de la locurile de joaca din Parcul sub Arini, transmise la redactie ptr. completarea comentariului) sa motiveze cit mai repede pe cei responsabili ( inclusiv Directia de Sanatate si cea de Protectie a Copiilor)si sa se gaseasca mijloace eficiente de rezolvare a problemelor sesizate.
Raspunde

?????????

Acum 4 ani

Benzi cu tepi ?......nu am mai auzit de asa ceva, eventual pe cladiri dar in copaci ......? Poate cade vreuna de la inaltimea aia, de la vant sau de la vreo zburatoare nervoasa sa vedeti atunci distractie. Poate ne puteti preciza si cheltuiala primariei pentru anul 2019 pentru incercarea de rezolvare a acestei probleme (mutare\montare  aparate si eventual achizitia lor, distrugerea cuiburilor de trei ori pe an, toaletarea arborilor si montarea benzilor), care nu se regaseste pe SEAP
Raspunde

dan

Acum 4 ani

cautati altceva, metoda nu functioneaza de 2 ani
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Indreptati difuzoarele inspre institutiile publice, poate se sperie neamurile angajate pe acolo ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus