X
asfalt murdar ud

De ce ”alunecă șoselele Sibiului” în această perioadă? Două variante: sarea și praful

A devenit sesizabil pentru mulți dintre șoferii sibieni faptul că, în ciuda temperaturilor exterioare pozitive, asfaltul multor străzi din oraș este alunecos. Am cerut o părere, pe acest subiect, atât drumarilor, cât și profesorilor de chimie.

”De vină este sarea aruncată pentru prevenirea înghețului. Sarea aceasta a rămas încă pe carosabil și reține apa. Iar acum, mai ales în pante și în zonele sensurilor giratorii unde s-a aruncat mai multă sare cu nisip în trecut, asfaltul este mai alunecos”, este explicația primită de Turnul Sfatului de la un inginer specializat în întreținerea drumurilor.

Am cerut completări acestei explicații pentru care străzile orașului sunt alunecoase în ciuda temperaturilor de peste 5 grade Celsius și unor profesori de chimie. ”Nu neapărat doar sarea poate să fie de vină. Și asta deoarece nisipul aruncat în combinație cu sarea creează acum toate condițiile pentru ca forța de frecare dintre cauciucuri și asfalt să fie mult mai mică. Da, sarea are proprietăți higroscopice, adică absoarbe umezeala din atmosferă”, explică o profesoară de chimie pentru Turnul Sfatului.

Cel mai sigur răspuns ar fi cel dat pe baza unei analize a compoziției care acoperă străzile Sibiului. ”Un test la un laborator specializat ar indica cât calciu, cât sodiu sau alte substanțe se găsesc în pelicula de deasupra asfaltului”, răspunde un cadru universitar specializat în chimie. Părerea lui este că sarea nu rezistă foarte mult timp pe asfalt, iar ceea ce creează acum o peliculă alunecoasă pe străzile orașului se datorează prafului. ”Acum, în ultimele zile a plouat, dar foarte puțin. Iar în Sibiu este foarte mult praf, de la șantiere, camioane și așa mai departe. Cu aceste ploi, acest praf este doar ușor înmuiat și nu spălat, de unde rezultă această pojghiță alunecoasă”, mai arată profesorul universitar.

Toți cei trei specialiști cu care a discutat Turnul Sfatului au preferat să nu își facă publice numele.

Potrivit comunicatelor emise de administrația locală, ultima intervenție pentru prevenirea poleiului pe străzile din oraș a avut loc în 29 decembrie 2019, dar cantitățile de materiale antiderapante nu au fost comunicate.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  El Dorado

  Geme orasul de profesionisti, unul mai bun ca altul incepand cu institutile publice si cu cei care fac intretinerea orasului. Asfaltul este valurit, probabil sau inspirat din Europa, gropile se inmultesc, iar reparatile asa putine cum sint , sint facute de mantuiala. Deh, organizare ca la sasi!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Un sibian vero

  Da de calitatea asfaltului si de tipul de asfalt de ce nu zice nimeni nimic( autoritățile publice contractante sau firmele europene de asfaltare)? Problema nu-i numa la un Sibiu, uitati-va care accidente care au că și cauza alunecarea sunt pe dn14!!!dece s-a recurs credeți la frezarea in curbe periculoase a asfaltului(ex curba la Ruși sub pădure) …pt aderenta și datorită asfaltului folosit!!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alzara 1918

  Orice om ( îi este frică !) vede măzga de pe asfalt , îndeosebi pe pistele rezervate bicicliștilor ; simplu : străzi nespălate !

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  o părere

  In ultima perioada au fost multe zile si nopti cu temperaturi pozitive. Daca era vointa, se puteau spala de aceasta mazga macar arterele principale!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  io de la tara

  de jeg aluneca…desi a fost o saptamana doar cu temperaturi pozitive nici macar nu s-au maturat strazile….ce pretentii sa avem sa se spele…e jeg de-o palma pe marginea drumului…pe DN zona sin dreptul localitatii Selimbar in curand o sa fie mai inalt stratul de jeg decat separatoarele dintre benzi…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Goangamare

  De la faptul că nimeni nu se ocupă să spele străzile alunecă fraților. In alte țări nu sunt așa de mizerabile străzile cum sunt în Sibiu.

  .

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Iooo

  Cauza este Pamant building care se ocupa de dezapezire. Indiferent ca a fost temperaturi sub sau peste 0 grade “sararitele” nu au fost scoase pe strazi.
  “ultima intervenție pentru prevenirea poleiului pe străzile din oraș a avut loc în 29 decembrie 2019” Daca ne amintim, in Ianuarie au fost aproximativ 2 saptamani cu ceata densa si temperaturi sub 0 grade, conditii ideale pentru producerea poleiului. Cand ajungeai in zona industriala vest aveai impresia ca a nins peste noapte, dar nici urma de utilaje de dezapezire in tot orasul. Oricum zona industriala vest, nici cand ninge nu este dezapezita.
  Pamant building = Teldrum! Poate vine DNA-ul!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cetatean

  De ce aluneca doar pe unele drumuri din Sibiu si pe altele nu? Desi pe toate este acelasi praf si pe toate se deszapezeste la fel.

  Nu cred ca este vorba nici de praf nespalat nici de solutiile folosite pentru deszapezire. Eu cred ca ar trebui luate probe din asfalt si verificata compozitia acestuia. Sunt 99% ca au folosit ceva uleiuri reciclate care la anumite temperaturi (0-10 grade) ies la suprafata. Se si pot observa mici stropi uleiosi.
  Primaria sunt convins ca stie cauza dar incearca sa o musamalizeze. Intrebati-i si pe ei si eventual si pe asiguratori, care pierd sume mari de bani la Sibiu din cauza aceasta.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2cents

  Tind sa cred ca e vorba de o combinatie de asfalt problematic si jeg. Mie mi se pare ca problema este mult mai vizibila pe zonele asfaltate (mai) recent. De exemplu in Piata Sadu imi pare ca aluneca mai serios pe zonele peticite.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  baba maris

  Deci expertul de la drumuri e paralel. Chimistul a mai reparat situația. Pentru zoaia de pe drumuri nu trebuia sa mergeți la experti. E la mintea cocoșului ca e jeg, praf, zoaie, cum vreti voi sa spuneți. Primaria ce pazeste? Unde sunt masinile care spala? Nu ma refer la maturatoate care nu fac decat sa consume motorina degeaba. Dar nu trebuie să va mire nimic ,defapt. Zoaie nu este doar pe drumuri si piste de biciclete, este si in primarie si administratia locală.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cu siguranță nu este sare .au folosit altceva clorură de calciu se mai folosește dar nu ar trebui nici cu aceasta sa alunece ptr ca pe autostrăzile din vest o transforma în stare lichida și stropesc cu ea și este Ok. Poate fi o peliculă de gudron de la poluare. Eșapamente. Etc.și mai este și lipsa zăpezii și a ploilor

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nick

  Soluția este spălarea carosabilului cu presiune de apa si perii profesionale(Asa cum se face si in tarile civilizate).Exista chiar in Sibiu o firmă specializată pentru asa ceva.INDUSTRIAL AGRAR TEHNIK

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact