Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Spitalul Județean Sibiu

Program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, la Spitalul Județean Sibiu

Cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, reprezentanții Spitalului Județean Sibiu le reamintesc doritorilor faptul că la această unitate medicală se pot realiza proceduri de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Consultațiile sunt gratuite în baza trimiterii de la medicul de familie sau cel de specialitate și se fac prin programare la numărul de telefon 0269215050, interior 334 sau online.

Cel mai frecvent factor de risc în ceea ce privește apariția cancerului este fumatul. Tocmai de aceea, specialiștii insistă asupra faptului că „oprirea fumatului (activ și pasiv) este de departe cea mai importantă măsură de prevenție a cancerului pe care o puteți lua. 90% din cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat, multe alte cancere sunt asociate cu fumatul. Renunțarea la fumat duce la scăderea treptată a riscului de a face cancer și are numeroase alte efecte pozitive asupra stării de sănătate (www.stopfumat.eu).”

Alte măsuri pentru scăderea riscului de apariție a cancerului sunt, în ordinea importanței: menținerea unei greutăți corporale normale, evitarea expunerii la radiații ultraviolete (soare, saloane de bronzare), reducerea consumului de alcool, vaccinare anti HPV.

Foarte importante sunt și măsurile de depistare precoce a cancerului (eng: screening). Participarea la screening nu previne apariția bolii, dar oferă șansa depistării ei într-un stadiu mai puțin avansat, deci mai ușor de tratat și cu șanse mai mari de vindecare. Măsurile de depistare precoce recomandate în prezent sunt: pentru femei - examen ginecologic cu testare Babeș - Papanicolau (începând de la 24 de ani) și mamografie (începând de la 50 de ani); iar pentru persoane ambele sexe - colonoscopie (de la 50 de ani).

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7981

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus