Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Noul spital județean: autoritățile vor să îl proiecteze de șase ori mai repede decât se proiectează spitalele regionale

Noul spital județean: autoritățile vor să îl proiecteze de șase ori mai repede decât se proiectează spitalele regionale

În contractul de 7,5 milioane de lei, fără TVA, semnat pentru actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pentru noul spital județean, perioada alocată proiectării este de doar două luni. Spre comparație, Ministerul Sănătății a alocat un an pentru proiectarea fiecăruia din cele trei noi spitale regionale gândite să fie ridicate la Iași, Cluj și Craiova.

”Cel mai important proiect pe care Consiliul Județean Sibiu îl are în derulare, nu numai din acest an, este construirea spitalului clinic județean de urgență. S-a încheiat procedura de achiziție pentru actualizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. În aprilie este termenul pentru predarea studiului de fezabilitate, în mai se aprobă indicatorii tehnico-economici, după care putem discuta de finanțare”, a anunțat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean (foto mijloc), în cursul după-amiezii de joi.

Probabil cea mai dificilă parte a acestui proiect, identificarea finanțării, are în vedere câteva direcții, mai arată Daniela Cîmpean. ”Se are vedere la nivel național crearea unui program pe infrastructură spitalicească, pentru că se știe că la nivel național este nevoie de așa ceva. Dar despre nevoia de finanțare vom putea discuta după ce se adoptă indicatorii tehnico-economici, variante există. Atât Banca Europeană pentru Investiții, cât și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, de exemplu, s-au oferit să asigure asistență tehnică gratuită în identificarea soluțiilor de finanțare, inclusiv a unor împrumuturi. Dar aceste chestiuni le putem dezbate când avem finalizat studiul de fezabilitate. Important este că la momentul decembrie 2020 vom avea toate documentele necesare pentru a beneficia de acea finanțare care este pregătită la nivel național”, spune Daniela Cîmpean.

De șase ori mai repede. Cum?

După cum anunța Turnul Sfatului în urmă cu câteva zile, Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) este asocierea căreia CJ Sibiu i-a atribuit contractul pentru întocmirea documentațiilor necesare viitorului spital. 7,59 de milioane de lei este valoarea acestui contract care are termen final luna decembrie a acestui an și care include mai multe activități defalcate pe sume și termene separate.

Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – un termen extrem de strâns, de doar două luni. Termenul este foarte strâns dacă avem în vedere, spre exemplu, că pentru contractul de proiectare a fiecărui spital regional pe care Ministerul Sănătății intenționează să le ridice la Craiova, Iași și Cluj, termenele de proiectare sunt de un an de la semnarea contractului. Iar dimensiunile spitalelor sunt chiar mai mici decât cel pe care Sibiul intenționează să îl construiască: 850 de paturi la Iași, 849 de paturi la Cluj și, respectiv, 807 paturi la Craiova. Spitalul județean Sibiu ar urma să aibă – împreună cu Pediatria – 1.239 de paturi pentru spitalizare continuă și 70 pentru spitalizarea de zi. „Cei care au participat la licitație știau aceste date. Din fericire, contractul a fost câștigat de o echipă care a mai participat la astfel de proiecte, cum ar fi spitalul «Marie Curie» din București sau proiectarea Spitalului Polisano, deci sunt oameni cu experiență. Iar spre diferență de contractul licitat de Ministerul Sănătății, noi am cerut foarte mulți experți”, arată Daniela Cîmpean. În plus, ea susține că, de fapt, în cadrul acestui proiect este nevoie de actualizarea studiului de fezabilitate și actualizarea proiectului tehnic, adică a unor documentații predate la finele lui 2016 de către Ministerul Sănătății autorităților județene. ”În plus, ca bază de pornire mai există și acele studii clinice întocmite anul trecut, prin care s-au stabilit deja necesarul de secții și paturi, deci există o serie de documentații prealabile. Iar o parte din activitățile prevăzute în contract se pot derula și suprapus”, adaugă Daniela Stoica (foto stânga), directorul tehnic al CJ Sibiu. Contractul semnat cu asocierea mai sus amintită prevede și asigurarea de asistență tehnică pe perioada derulării lucrărilor de construire a viitorului nou spital județean. Această perioadă este estimată la cinci ani. ”Fiecare din serviciile contractate va începe în urma emiterii unui ordin de începere a serviciilor de către autoritatea contractantă”, mai precizează reprezentanții CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Boros

Acum 4 ani

Bine ca se incepe cu un studiu de fezabilitate....
Raspunde

Ha ha ha

Acum 4 ani

Nu sunt in stare sa curete spitalul de mizerie, bacterii si corupti. Si daca se face noul spital, cine lucreaza acolo? Tot pilosii care isi cumpara posturi si cine e director? tot personajul ala Grosu, despre care abia am aflat ce invarte, un slugoi sinistru. Faceti curatenie in sistem. La puscarie cu toti care incalca legea
Raspunde

Petre ivan

Acum 4 ani

Pe bune!!! Daniela Câmpean ori nu stie ce vorbeste ( ceea ce e sigur) ori ne crede pe toți prosti ori ne minte cu nerusinare. Cei de la minister au cerut 1 an ptr proiectare ptr ca nu cerut atatia specialiști. Pai si daca voi ati cerut multi specialiști ei au venit și pe mult mai putini bani.Pe bune!?!? Pai drumul din cartierul arhitecților are 5 luni termen de proiectare.Si apropo cât va costa ptr ca am inteles ca totul se reactualizează ca in SF și PT trebuie să existe valoarea .D-na Câmpean esti prea mare pălăria de președinta ptr tine.
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Eu rămân optimist. Dar suta la suta da, e dovedit de prea multe ori, Daniela Campean e depasita de situație. Ca o paranteza, poate era buna si competenta într-un judet mai mic si amarat, fara pretenții, de genu Valcea Olt, Gorj, Vaslui, dar nu aici la noi in Sibiu, unde ne dorim o viata mai buna, cu un Psd sub 8%, fara smecherasi care toate ziua il bodogane pe Iohannis si ii lauda pe nulități ca Ponta, viorica, dracnea, taricean, etc. Dar sa ramanem optimiști si sa speram ca spitalul se va face si repede si bine, ca avem nevoie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus