Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Zeci de pensionări la Poliția Sibiu. Liderul sindicaliștilor: „Instabilitatea legislativă i-a convins pe colegii noștri să părăsească sistemul”

Zeci de pensionări la Poliția Sibiu. Liderul sindicaliștilor: „Instabilitatea legislativă i-a convins pe colegii noștri să părăsească sistemul”

Aproximativ 50 de polițiști sibieni și-au depus cerere de pensionare până în prezent, iar numărul lor crește de la o zi la alta, potrivit liderului Sindicatului Național al Polițiștilor din România. Două mari motive i-au determinat să ia această decizie – eliminarea pensiilor speciale și inițiativa de eficientizare a serviciilor – explică liderul.

Mai mulți polițiști angajați în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu și-au anunțat intenția de a se pensiona în viitorul apropiat, iar numărul lor este în creștere. Dacă în urmă cu câteva zile, reprezentanții inspectoratului sibian declarau că 38 de polițiști au formulat cereri de încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie, liderul sindicaliștilor, Gabriel Ivanov, a transmis astăzi că numărul lor a ajuns la 50.

Conducerea Poliției Sibiu își propune ca în decursul anului 2020 să ocupe într-un procent cât mai mare posturile vacante în acest moment în cadrul inspectoratului. Totodată menționează faptul că la finalul anului 2019 erau 128 de posturi vacante, cu 2,14% mai puține decât anul precedent. Cu privire la cererile de pensionare depuse în ultima perioadă, reprezentanții poliției spun că este dreptul angajaților să facă acest pas.

„Facem precizarea că acestea au drept temei Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, act normativ în vigoare din 01.01.2016, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la pensie de serviciu fiind conferit de Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului. În ceea ce privește aprobarea rapoartelor de încetare a raporturilor de serviciu la nivelul unității, menționăm că în virtutea calificării pensiei de serviciu ca fiind un drept statutar al polițistului, cu excepția situațiilor în care nu sunt întrunite condițiile legale, solicitările nu pot fi soluționate negativ”, se arată în răspunsul transmis de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, la solicitarea reporterilor Turnul Sfatului.

Gabriel Ivanov, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor din România, a declarat că există două mari motive pentru care polițiștii au recurs la această măsură, menționând faptul că situația este întâlnită la nivel național.

„Această decizie de a părăsi sistemul prin pensionare a colegilor noștri se datorează instabilității legislative care există la ora actuală și a acestor demersuri din ce în ce mai dese ale decidenților politici, cu privire la pensiile speciale care la noi de fapt sunt pensii de servici. Această instabilitate legislativă i-a convins pe colegii noștri, care îndeplinesc în momentul de față condițiile de pensionare, conform legii 223, să părăsească sistemul. Aceasta este marea problemă. În plus, a apărut situația cu eficientizarea activității poliției, poliției de frontieră și jandarmeriei, deci a ministerului, care a pus o presiune mult mai mare pe oamenii noștri. Dumnealor puteau să rămână în continuare în sistem, până la îndeplinirea vârstei standard de pensionare, numai că fiind vorba de această instabilitate și mai ales eficientizarea de care se vorbește foarte puțin, vă dați seama că oamenii ca o măsură personală de protecție au decis să plece. Numărul lor crește de la o zi la alta. La momentul actual sunt 50 de cereri la Sibiu”, a explicat Gabriel Ivanov, pentru Turnul Sfatului.

La finalul anului 2019, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu înregistra un procent de ocupare a statului de organizare de 87,37%, 128 de posturi fiind vacante. Dinamica de personal a înregistrat în ultimele luni ușoare creșteri, prin încadrarea a patru absolvenți ai Academiei de Poliție și 48 de agenți de poliție din promoțiilor de agenți din școlile postliceale de agenți de poliție, dar și scăderi prin mutări în alte unități sau ieșiri din sistem, arată reprezentanții Poliției Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Proadevăr

Acum 4 ani

Care lider? Individul ăsta nu face nimic în instituția publică, cu complicitatea inspectorului șef. E prea obosit omul, vai și amar de câinele de urmă pe care îl are, o să devină stresat de cât antrenament face cu el iar șeful lui nemijlocit tolerează cu nonșalanță această atitudine. Ar trebui să ne prezinte ce activități a avut cu câinii de urmă ”marele lider” de sindicat, a cărui funcție este de conductor câine și foarte puțin să își dea cu părarea referitor la polițiștii care într-adevăr au muncit ori muncesc și care abia așteaptă să plece din sistem, datorită unor privilegiați cum este acest individ. E momentul să se trezească polițiștii adevărați și să nu se mai lase manipulați de un astfel de personaj. Domnilor ofițeri, chiar nu aveți demnitate și vă lăsați manevrați de un astfel de om? Luați atitudine!
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Problema- i varsta cu care se iese la pensie....si valoare pensiei raportata la cat s-a contribuit. Cea mai mare nesimtire a statului roman!!!! Rusineeeeee
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 4 ani

Lipsa mitei si lenea i-a determinat sa se pensioneze,restul sunt povesti!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gramaticus

Acum 4 ani

Cum nu mai iese "cascavalul", cum ne retragem in gratie la pensie...haha!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 4 ani

Trai pe vatrai.Sa te pensioneze la o varsta inca activa si sa beneficiezi de pensii speciale.Pana cand va continua aceeasta nedreptate?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jojo

Acum 4 ani

Pot iesi toti la pensie din punctul meu de vedere, oricum nu isi fac atributiile prin oras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus