Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Proiectul lărgirii drumului din cartierul Arhitecților: ”sperăm să fie gata mai repede de luna decembrie”

Proiectul lărgirii drumului din cartierul Arhitecților: ”sperăm să fie gata mai repede de luna decembrie”

Autoritățile județene speră ca proiectul estimat la nu mai puțin de 15,2 milioane de lei pentru lărgirea drumului județean în zona cartierului Arhitecților să aibă și contractul, și proiectarea și execuția realizate în cursul acestui an.

La nici o lună de la deschiderea ofertelor depuse pentru proiectarea, obținerea avizelor necesare, asistență tehnică și execuția lucrărilor de modernizare a drumului județean dintre Cisnădie și Sibiu - pe porțiunea dintre pârâul Seviș și intrarea în municipiul Sibiu -, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță că și-au propus ca anul acesta să și taie panglica inaugurală. ”Urmează zilele acestea să desemnăm câștigătorul. Pe perioada de iarnă sperăm să fie întocmită proiectarea, astfel încât când vine vremea bună să înceapă lucrările”, a declarat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Pentru contractul a cărui valoare este estimată la 15,2 milioane de lei au fost depuse două oferte: una este a constructorului austriac Strabag, iar cealaltă a asocierii de firme sibiene Total NSA Construct – Terra Building, împreună cu clujenii de la DP Cons. Câștigătoare între cele două oferte va fi aleasă și cea care se angajează să termine cât mai repede lucrările. ”Sperăm ca lucrările să fie finalizate mai repede de luna decembrie a acestui an, deoarece am introdus în caietul de sarcini ca și criteriu de departajare perioada mai scurtă pentru realizarea studiului și a lucrării. Este o lucrare care trebuie realizată în maximă rapiditate”, a adăugat Daniela Cîmpean.

Prin caietul de sarcini al contractului pentru care se bat cele două firme, pentru proiectare a fost alocată o perioadă de maxim două luni, iar pentru execuție – cel mult șase luni.

Ar fi un record

Extinderea celor trei km de drum județean la trei benzi, de la cele două în prezent, refacerea pistei de biciclete, amenajarea de trotuare și construirea unui nou pod mai lat peste Seviș într-un decurs de nici șase luni după proiectare ar reprezenta un record pentru județul Sibiu, având în vedere ritmul în care se derulează majoritatea lucrărilor.

Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI – prealabilă proiectului tehnic) a fost finalizată în toamna anului trecut. DP Cons SRL (din Cluj Napoca, cea care acum participă la licitație alături de cele două firme sibiene de construcții) a realizat respectiva documentație, prin care se propune acoperirea șanțurilor pentru a face loc unui drum lărgit.

Potrivit prezentării realizate în octombrie anul trecut de către reprezentantul firmei care a întocmit DALI-ul de lărgire a drumului județean, acesta va ajunge să aibă trotuar pe partea cartierului Arhitecților, apoi pistă de biciclete de doi metri, separată de carosabil. Prin acoperirea actualelor șanțuri de pe marginea drumului, carosabilul va putea fi extins la trei benzi de circulație, dintre care două pe sensul de mers către Sibiu. Un trotuar tot de 1,5 metri lățime va fi amenajat și pe partea dreaptă a DJ 106C (sensul de mers dinspre Sibiu, partea cu Cimitirul municipal).

”Se va interzice virajul la stânga pe anumite sectoare de drum și vor fi amenajate două sensuri giratorii pentru întoarcere”, a explicat Dan Lazan, din partea proiectanților de la DP Cons. Practic, DJ 106C se intersectează în acest moment cu 27 de străzi pe partea stângă (sensul de mers înspre Cisnădie) și alte 14 drumuri pe partea dreaptă. Cum pentru aceste străzi laterale nu există benzi de stocare sau accelerare, virajul la stânga urmează a fi interzis pentru a nu bloca circulația. Cei care vor dori să intre pe o stradă conectată la sensul opus de mers vor trebui, prin urmare, să folosească două sensuri giratorii, propuse a fi amplasate la intersecțiile cu străzile Nicolae Ghica-Budești și Ion Berindei. Ambele străzi se află în cartierul Arhitecților. Prin intermediul giratoriului propus pentru str. N. Ghica-Budești, autoritățile județene au în vedere o legătură cu DN1: mai precis, pe str. Ghica-Budești să se ajungă în capătul prelungirii bd. Mihai Viteazul (zona Troiței), iar de acolo, mai departe, prin investiții realizate de Primăria Șelimbăr să fie prelungit drumul până în DN1. Referitor la acest plan, unul dintre participanții la discuții a atras atenția asupra faptului că str. Ghica-Budești este prea îngustă pentru a permite două sensuri de mers. În plus, la dezbaterea publică din octombrie anul trecut, participanții din cartierul Arhitecților au propus ca sensul giratoriu de la intersecția cu str. N. Ghica-Budești să fie mutat mai aproape de Sibiu. Printre alte propuneri care au rămas a fi discutate și în faza de proiectare a fost și aceea ca benzile să fie reversibile, în funcție de ora zilei.

Transport public extins

Odată cu amenajarea unor sensuri unice, Tursib-ul își va extinde o parte din linii, astfel încât să întoarcă la cel mai îndepărtat de Sibiu sens giratoriu, care urmează a fi amenajat. ”Până când va fi gata drumul lărgit, până atunci noi ne vom reglementa problemele juridice între administrații, astfel încât Tursib-ul – sau vedem ce soluții găsim – să deservească acest traseu”, declara primarul Sibiului, Astrid Fodor, în toamna anului trecut.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

mai cititi odata ce-ati scris

Acum 4 ani

"...contractul a cărui valoare este estimată la 15,2 km..."
Raspunde

Cetatean sibian

Acum 4 ani

Nu va e rusine? Pina acum la campania electorala nu s-a gindit nimeni! Pai cine i-a lasat sa construiasca fara noima?
Raspunde

fara coruptie

Acum 4 ani

Primaria Cisnadie a emis autorizatiile pentru toate constructiile - blocuri cu multe apartamente- in zona reglementata prin PUZ ca zona rezidentiala cu locuinte individuale.Acest cartier- dormitor - fara gradinita, fara scoala , fara transport in comun, cu strazi inguste neasfaltate si fara trotuare,a ajuns doar o importanta sursa de venit la bugetul local pentru statui, spa, concerte etc. Desi au fost facute numeroare sesizari , publicate si in presa locala, miting in fata primariei Cisnadie,institutiile statului au asistat pasive la abuzurile in emiterea autorizatiilor care au dus la un cosmar urbanistic si la alterarea profunda a calitatii vietii locuitorilor.
Raspunde

lavinia

Acum 4 ani

Fablos: Poza cu intrarea in Municipul Sibiu... Ce treaba are Municipiul Sibiu cu cartierul arhitectilor? Implicarea consiliului judetean in largirea unei soele? strazi! "aproape" urbane. consiliul orasului cisnadie nu? "Tursib-ul își va extinde o parte din linii", dar Turcisul, nu? Cand impozitele de pe imobilele din arhitectilor vor trece la Municipiul Sibiu?
Raspunde

PamPam

Acum 4 ani

@lavinia : Stai jos 4. O parte din Cart Arhitectilor apartine de Sibiu ......vb prostii si dezinformezi. Majoritatea oamenilor din Cartierul Arhitetilor plateste deja impozite la Sibiu ....ca si angajati la firme Sibiene !
Raspunde

!!??

Acum 4 ani

Oare femria asta ne crede pe toti prosti? La studiile ptr noul spital, termene f scurte, la acest drum,termene f scurte, Nu cumva totul e foarte scurt ptr ca in iunie sunt alegeri și madam Câmpean candidează din nou????Dar ce se intampla cand nu de încadrează in termene după iunie??? --Se va face act adițional de prelungire a termenelor f scurte și tot la termene de România ajungem.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

...penalul Huja cu ce suma contribuie?Va legati de toti in afara de persoana ce mai indreptatita sa fie de tras la raspundere de cisnadieni(Arhitectiilor).
Raspunde

Prea tarziu!

Acum 4 ani

S-a trezit cam tarziu d-na Campean. Huja este o fosila de mafiot comunist de cea mai joasa speta. Ar fi trebuit d-na Campean mai bine sa il ia de maneca si sa il faca sa isi dea demisia si sa gaseasca unul mai tanar si mai putin aplecat spre borcanul cu miere care sa faca treaba in Cartierul Arhitectilor: sa umble la urbanismul absolut revoltator de acolo, sa faca gradinite si scoli, spatii verzi si asa mai departe. In loc de asta interesele politico-mafiote ale conducerii PNL Sibiu primeaza. Fosila de Huja va ramane in functie, in schimb cu banii de la CJ incearca sa se spele matraprazlacurile imobiliare care duc banii dezvoltatorilor in cei ai partidului.
Raspunde

Www

Acum 4 ani

Sunt localitati in judet care nu au apa , canalizare sau gaz metan si mai mult sunt lucrari de drum judetene incepute si nefinalizate. Si CJ ce face ? Ajuta la rezolvatea problemei directe a lui Huja !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus