Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cei care îl păzesc pe Iohannis primesc acces la camerele de supraveghere ale Sibiului

Cei care îl păzesc pe Iohannis primesc acces la camerele de supraveghere ale Sibiului

Imaginile video înregistrate de cele 123 de camere din noul sistem de supraveghere a străzilor din municipiul Sibiu urmează să fie accesate în timp real și de Serviciul de Pază și Protecție.

Este prima instituție în afara Poliției locale Sibiu ai cărei reprezentanți vor primi atât dreptul de a intra în zona de control a sistemului de supraveghere video, cât și dreptul de a avea acces de la distanță. Acest lucru urmează să se întâmple ca urmare a modificării Regulamentului privind funcționarea și exploatarea sistemului de supraveghere video pe raza municipiului Sibiu, modificare pe care consilierii locali au adoptat-o, în unanimitate, în ședința extraordinară din cursul zilei de vineri. ”În vederea bunei exercitări a atribuțiilor ce-i revin în ceea ce privește asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în Sibiu, a familiilor acestora, în limitele competențelor legale, precum și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Serviciului de Protecție și Pază i se poate acorda, la cerere, accesul la imaginile furnizate de Sistemul de supraveghere video, de pe raza municipiului Sibiu”, se arată în raportul care însoțește proiectul adoptat de aleșii sibienilor.

Iar cererea de acces a fost transmisă de SPP administrației Sibiu pe 31 ianuarie 2020. Solicitarea celor de la SPP se bazează pe legea de funcționare a acestui serviciu, care obligă o serie de instituții, printre care și cele ale administrațiilor locale, să colaboreze cu acest serviciu secret. ”Propunem completarea Regulamentului după cum urmează: La punctul 5, Accesul în centrul de comandă este permis, din Regulament se va introduce un nou subpunct, înainte de ultimul, cu următorul conținut: «Serviciul de Protecție și Pază – pentru asigurarea protecției demnitarilor români și străini pe raza teritorială a municipiului Sibiu, conform legislației în vigoare». La punctul 10, Accesul la datele personale și dezvăluirea acestora, se va introduce un nou aliniat, ce va avea următorul conținut: «Serviciul de Protecție și Pază are acces la datele stocate în sistemul de supraveghere video de la distanță, în baza unei conexiuni securitate, în conformitate cu acordul încheiat cu unitatea administrativ-teritorială Sibiu și cu respectarea prezentului Regulament»”, sunt modificările adoptate de consilierii locali ai orașului.

Cine supraveghează sibienii?

Accesul la camera de comandă a sistemului de supraveghere video a Sibiului este permis unui număr limitat de persoane. ”Drept de acces se acordă utilizatorilor pe baza principiului necesității de a cunoaște doar pentru acele resurse care sunt strict necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Primarul are dreptul de a acorda, modifica sau anula dreptul de acces al utilizatorilor”, se arată în Regulamentul adoptat în luna septembrie a anului trecut, ca urmare a finalizării sistemului de supraveghere video în municipiul Sibiu.

Prin urmare, primarul orașului este cel dintâi care are acces, urmat de personalul Poliției locale care se ocupă de acest sistem. Totodată, regulamentul mai prevede că acces vor avea șefii Poliției locale și șefii structurilor din cadrul Primăriei Sibiu. Toate aceste persoane au acces după ce vor fi semnat un acord de confidențialitate, care – potrivit regulamentului – este conferit doar de către primarul orașului.

În afara acestor categorii, în centrul de comandă al sistemului de supraveghere mai au acces și alte persoane, dar numai însoțite de un polițist local care a semnat acordul de confidențialitate. ”Alte persoane” înseamnă angajații firmei care asigură mentenanța sistemului, dar și ”persoanele care au calitate de polițist judiciar, procuror sau magistrat”. Aceștia pot accesa centrul de comandă arătând legitimația de serviciu.

În fine, mai este permis accesul în camera de comandă angajaților pompierilor, polițiștilor, jandarmilor, polițiștilor vamali, angajaților SRI și STS, Prefecturii, dar și ai altor instituții. Aceste persoane trebuie să fie desemnate de conducătorii instituțiilor mai sus amintite ”să facă parte din colectivul de coordonare a unor acțiuni comune, în cazul unor adunări publice sau manifestații cultural-sportive de amploare, care se desfășoară pe raza municipiului Sibiu sau pentru îndeplinirea unor atribuții de servicii pe timpul misiunilor de asigurare a ordinii publice la adunări publice”. Și aceste persoane vor trebui să fie însoțite de un polițist local care a semnat ordinul de confidențialitate.

”Accesul se realizează exclusiv în interes de serviciu și se va consemna într-un registru de acces existent la centrul de comandă”, se mai arată în regulamentul completat în cursul acestei săptămâni.

Accesul la arhive – cu acordul Poliției locale

Accesul la imaginile stocate este acordat reprezentanților instituțiilor mai sus amintite ca urmare a completării unei adrese în case să se specifice perioada și zona de interes. Aprobarea acestei cereri de acces la înregistrări este atributul Poliției locale Sibiu, iar la primul acces realizează și un instructaj în domeniul protecției datelor cu caracter personal. Termenul în care polițiștii local pot aproba sau respinge o cerere este de 15 zile lucrătoare.

Cât timp sunt păstrate imaginile?

Regulamentul propus spre adoptare consilierilor locali nu prevede un termen clar de stocare a imaginilor filmate de cele 123 de camere video din oraș. ”Se supraveghează și se stochează potrivit normelor legale coroborat cu specificațiile tehnice ale echipamentelor”, este prevederea din regulamentul adoptat pentru Sibiu. Care document prevede că ”în cazul producerii unui eveniment semnalat de persoane sau instituții abilitate, durata de păstrare a materialului filmat relevant poate depăși limitele normale în funcție de timpul necesar investigării acestuia. După comunicarea imaginilor către instituțiile care le solicită acestea vor șterse”.

De altfel, nici Regulamentul European nr. 679/2016, în baza căruia a fost croit regulamentul de la Sibiu nu specifică o perioadă clară în care datele cu caracter personal, deci inclusiv imaginile video, trebuie păstrate într-o formă care să identifice persoanele. ”O perioadă care nu depăşeşte perioada necesară îndeplinirii scopurilor în care sunt prelucrate datele” este formularea din amintitul regulament european.

Puteți cere ștergerea imaginilor cu dumneavoastră

Faptul că în Sibiu sunteți filmat pe stradă sau în mașină va fi semnalizat prin amplasarea mai multor pictograme prin oraș, în zonele supravegheate. Nu este clar (și, oricum, face parte din categoria secretelor de serviciu) dacă noul sistem de supraveghere video are și funcția de recunoaștere facială (deocamdată este clar faptul că sistemul recunoaște și stochează automat datele de înmatriculare a autovehiculelor care intră sau ies din oraș).

Oricum, regulamentul prevede că ”persoana vizată are dreptul de a obține o confirmare că se prelucrează sau nu date cu caracter personal care o privesc și, în caz afirmativ, acces la datele respective”. Totodată, sibienii mai au acces la informații referitoare la legalitatea prelucrării acestor date, eventualii terți care au mai avut acces la acestea, perioada preconizată ca aceste date să fie stocate etc. Accesul la aceste informații va fi limitat dacă afectează vreo cercetare sau anchetă oficială sau juridică sau pentru protejarea securității publice, naționale ori a drepturilor și libertăților celorlalți.

În cazul în care cererile nu intră sub incidența celor mai de sus, sibienii pot cere ca imaginile cu ei să fie șterse, dacă există. ”Orice cerere de a accesa, rectifica, bloca și/sau șterge date cu caracter personal ca urmare a utilizării camerelor video va fi transmisă prin e-mail [email protected], responsabilului cu protecția datelor. Cererea de acces, intervenție sau opoziție se rezolvă în 30 de zile”, se arată în regulament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

////

Acum 4 ani

Securitatea ceausista era un copilas dulce fata de astia!
Raspunde

Urban12

Acum 4 ani

Asta e doar inceputul....incepe controlul populatiei. Comunistii au fost mici copii si foarte probabil ar fi fost toti uzi daca ar fi avut un astfel de sistem.
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

da privacy unde e ?depturile omului?si dreptul la viata normala? si pe vremea lui hitler,stalin,ceasca cind nu erau camere video i pazeau vreo 2 milioane de agenti de fiecare parte acolo am ajun ?sa vada totul organili se sus?
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 4 ani

organili ? salopetili ? ba tu esti oltean !
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Tot mai extinsa supravegherea populației. Atât.
Raspunde

tanti marioara

Acum 4 ani

De parca ar interesa pe cineva ce face Johannis ca sa-l vaneze... Sa fiim seriosi, nu-i asa o persoana importanta. N-a reusit sa plateasca datoriile tarii in timp record ca sa-si atraga mania bancherilor...
Raspunde

SK

Acum 4 ani

De ce pe ai nostri ii numim securisti, ceausisti, si mai stiu eu cum, dar daca mergem la Londra acceptam fara niciun comentariu cele peste un milion de camere de supraveghere. Si alea nu sunt instalate doar de la ultimul Summit, ci de aproape 20 de ani! Vorbim de "privacy"? Unde? In spatiul public? Privacy avem acasa, in cazul in care nu o folosim pe "Alexa" si nu ne spioneaza Google & Co. prin camera Laptop-ului sau a Smartphone-ului. Dar aia nu ne mai deranjeaza! Si nu ne deranjeaza nici cand facem publice o gramada de detalii din viata noastra pe Facebook si alte retele sociale! Dar daca ne gasim dimineata masina zgariata in parcare, ne gandim repede ca ne-ar putea fi de ajutor Big Brother sa aflam cine este "bruta" care ne-a distrus bijuteria!!! Cine nu are intentii criminale nu are de ce sa se ascunda de camerele de supraveghere!
Raspunde

SPP a folosit recunoasterea faciala anul trecut

Acum 4 ani

Cum nu se stie daca se foloseste recunosterea faciala? Ce, au folosit-o la summit si dupa aia si-au luat-o inapoi? https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/spp-va-folosi-sistemul-de-recunoastere-faciala-la-summit-ul-de-la-sibiu-din-2019-premiera-pentru-un-summit-european-1047203
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Va pozati peste tot apoi postati, faceti live-uri peste tot, dati check in de peste tot, aveti locatia activa mereu, acceptati toate cerintele aplicatilor de cacao, gen "cand imbatranesti" si acum va plangeti ca va este invadata intimitatea!?
Raspunde

raspandache

Acum 4 ani

****, în online alege fiecare cât și ce arată, pe stradă nu. Eu dacă vreau pot să nu fiu prezent deloc în online, dar pe stradă trebuie să merg. Camerele alea filmează tot, la orice oră, ori că vrei ori că nu vrei. Eu de exemplu nu vreau să știe iohannis de câteori mă duc și la care curve merg. Nici cu cine ies în oraș și la ce oră și unde mă duc. Pricepi diferența, ****?
Raspunde

pentru Iooo si SK

Acum 4 ani

Conform Wikipedia, in Londra " locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii ". Acestia au nevoie si platesc pentru BIG Brother !!!! , nu oamenii cu masini de cateva zeci de mii de euro zgariate ...... Pentru o corecta informare - Exista si Romani fara Facebook ! "Numărul utilizatorilor din România ai rețelei de socializare Facebook a ajuns, în ianuarie 2019, la 9,8 milioane", conform datelor centralizate de către ZeList. Statistica citată relevă, totodată, că "698.835 de români aveau cont de Instagram, dintre care 359.806 erau utilizatori unici". Putem presupune ca si pe Facebook situatia este asemanatoare.
Raspunde

Leonard

Acum 4 ani

Viața privată pe siturile de socializare este una si încălcarea proprietății alta... Camerele de supraveghere au fost instalate pentru Summit ul UE. După summit ele nu trebuie să mai fie funcționale decât cele din Centrul istoric. Comparația cu LONDRA este absurdă... Păcat că datele noastre ajung pe mâna unor incapabili din Poliția Română. Nu vreau să dezvolt subiectul dar sunt de părere că Ceausescu si comunismul a dezvoltat spionajul . Nu cred că acele camere de luat vederi erau o prioritate pentru gunoaiele din politica mondială...
Raspunde

gogu

Acum 4 ani

Hai sa fim seriosi! Nu cred ca a fost Ceausescu atat de ortoman ca sa dzvolte spionajul. O fi avut si el calitatile lui, dar nici asa..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus