Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Un elev și-a mușcat profesorul. Raport al Inspectoratului școlar: la oraș, violența în școli este peste cea din mediul rural

Un elev și-a mușcat profesorul. Raport al Inspectoratului școlar: la oraș, violența în școli este peste cea din mediul rural

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare din țară o situație a violenței fizice și a bullying-ului din școli pe perioada ultimilor doi ani. În urma acestei solicitări un raport a fost făcut și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Potrivit acestuia, în anii școlari 2017 – 2018 și 2018 – 2019 au fost raportate 151 de cazuri de violență fizică și violență psihologică (bullying) în cele 146 de unități școlare din județul Sibiu. Dintre acestea, 84 au fost la școlile din oraș, iar 67 la școlile din sat.

Rapoartele primite de conducerea IȘJ arată că în anul școlar 2017 – 2018 au fost 52 de cazuri de violență fizică în școlile din județ. Dintre acestea, 33 de cazuri au fost raportate în școlile de la oraș și 19 cazuri în școlile de la sat. Patru dintre aceste cazuri au fost de violență gravă care au necesitat asistență medicală. În ceea ce privește bullying-ul au fost raportate 19 cazuri, dintre care din care 11 la oraș și 8 la sat. În acest an școlar a fost raportat un singur caz în care un profesor a agresat din punct de vedere psihologic un elev și șapte cazuri în care elevii și-au agresat psihologic profesorii. Toate aceste șapte cazuri au fost în școli din mediul urban. În anul școlar 2018 – 2019 cazurile de violență fizică au ajuns la 55, dintre care 31 au fost raportate de școlile de la oraș și 24 de cazuri de cele de la sat. În șase dintre cazuri a fost nevoie de asistență medicală. Anul școlar trecut au fost raportate mai multe cazuri de bullying, acestea ajungând la 25 dintre care 9 la oraș și 16 la sate. Patru profesori au fost agresați verbal de către elevi, unul dintre acestea fiind la oraș, iar trei la sat.

csei 1Cele mai multe cazuri de violență fizică au fost raportate de CSEI nr.1 din Sibiu

Pe perioada celor doi ani școlari, cele mai multe cazuri de violență au fost raportate de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Sibiu. Aici s-au înregistrat 31 de cazuri de violență fizică și bullying. Dacă în primul an de raportare au fost înregistrate zece cazuri de violență fizică și șapte cazuri de bullying elev – elev și șase cazuri elev – profesor, în cel de-al doilea an, numărul violențelor fizice s-au înjumătățit, iar bullying-ul a ajuns la două cazuri elev – elev și la un caz elev – profesor. Directorul unității de învățământ spune că marea problemă sunt elevii cu deficiențe de comportament. „Prima problemă este că noi suntem o școală pentru deficienți intelectuali, dar la noi în școală nu sunt doar copiii aceștia, ci vin și cei cu deficiențe de comportament. Tot ce este respins în școala de masă pe diferite motive, dar de obicei pe probleme de disciplină și de frecvență, vin la noi. Ei rămân, de fapt, repetenți acolo, că nu se duc sau că sunt în conflict permanent cu profesorii și atunci dacă tot au pierdut un an, doi de școală, ultima lor șansă este să termine la școala specială. Așa se întâmplă să amestecăm copii cu deficiențe reale intelectuale chiar grave, cu acești copii cu probleme de comportament, care ar trebui să fie într-o școală de corecție. Vă dați seama că aici au cine să facă bullying și au cu cine să se manifeste”, spune Rodica Fățegan, directorul instituției.

De asemenea, conducerea școlii spune toți profesorii de la CSEI Nr. 1 sunt absolvenți de psihologie, fiind toți de specialitate. „Conflictele există de obicei între elevi. Sunt peste 100 de angajați în școală și toți sunt cu facultate de psihologie. Nu avem cazuri care au ajuns la poliție, sunt cazuri minore. Eu spun că în școală facem față, dar noi raportăm totul la inspectorat, pentru că trebuie să fie și ei (n.r. elevii cu probleme) conștienți că nu sunt de capul lor și că îi urmărește cineva. Că suntem tot timpul cu ochii pe ei”, mai spune directoarea.

Profesorul psiholog al unității de învățământ spune că situația s-a îmbunătățit anul trecut, cazurile de violență sunt mai puține, iar în școală se desfășoară proiecte pentru prevenire și consiliere. „Nu avem cazuri ieșite din comun. Noi facem raportările la inspectorat, iar cazurile de violență au scăzut în timp. Noi avem foarte multe programe care se desfășoară în școală, pe parte de consiliere și pe parte de terapie și de exprimare a emoțiilor, de art terapie. În școală avem copii cu tulburări de comportament, dar nu seamănă o generație cu alta. Cresc cazurile de violență în anii în care acești copii sunt mai mulți. Sunt violențe ușoare, unele sunt doar intimidări, altele sunt violențe fizice, dar fără obiecte, fără arme, fără urme, doar că noi le monitorizăm pe toate și le raportăm la inspectorat pentru că așa ni se cere. Lunar facem această raportare, iar acum ni s-a cerut pe doi ani. Ele au scăzut, anul trecut, după cum se vede în raport. Din punctul meu de vedere este mai multă grijă aici de copii decât în alte părți, dar noi raportăm aceste cazuri pentru că ei și părinții lor trebui să știe că ceea ce fac este raportat undeva și să-i facă mai atenți și trebuie să-i protejăm și pe ceilalți care sunt victime. Ei trebuie să se simtă protejați în școală, să se simtă bine venind la școală, nu invers”, spune profesor psiholog școlar Silvana Șerb.

De la niciun caz de violență raportat la maxim 18 cazuri în doi ani

Cazuri de violență fizică mai apar la Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” ( două cazuri în 2017 – 2018 care au necesitat asistență medicală și cinci cazuri în 2018 – 2019, din care două au necesitat asistență medicală) și bullying (două cazuri elev – elev, un caz profesor – elev și un caz elev - profesor în 2017 – 2018 și șapte cazuri elev – elev în 2018 - 2019), la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Șelimbăr (un caz de violență fizică în 2017 – 2018 și șapte în 2018 - 2019) și bullying (trei cazuri în 208 – 2019 elev - elev), la Școala Gimnazială Bazna (patru cazuri de violență fizică în 2017 – 2018 și alte patru în 2018 - 2019) și bullying (patru cazuri elev – elev în 2017 – 2018 și cinci cazuri elev – elev și trei cazuri elev – profesor în 2018 - 2019). În restul școlilor din județ au fost raportate câte unul, maxim două astfel de cazuri în fiecare an, pe fiecare formă de violență sau chiar niciun caz. Liceul Tehnologic „Independența” din Sibiu are raportat un singur caz de violență fizică pe fiecare dintre cei doi ani. „În cazul în care apare un caz de violență gravă suntem obligați să anunțăm Inspectoratul Școlar și apoi facem niște raportări lunare pe cazurile de violență. Doar dacă sunt cazuri grave de violență. Ei se mai hârjonesc, se mai împing, dar nu le putem considera cazuri de violență. Acum ei se ceartă și într-un minut, două se împacă. La noi la școală a fost un caz de violență în care a trebuit să chemăm poliția. Acestea sunt grave și pe acestea le raportăm, ce putem rezolva în școală, nu. Asta este situația reală din școala noastră. Nu ne jucăm. Vă dați seama că dacă un părinte face o plângere la poliție și se merge mai departe în proces, în instanță, chiar nu riscăm”, spune prof Mirela Hanea, director al Colegiului „Independența”.

Scoala_Bazna2O situație mai gravă este la Bazna

Cu toate că, în cei doi ani de zile nu sunt raportate decât opt cazuri de violență fizică și 12 cazuri de bullying la Școala Gimnazială Bazna situația este destul de gravă, iar conducerea școlii se simte depășită. „Avem situații pe care le-am tot sesizat și la IȘJ și la Primărie să ne ajute să angajăm aici un jandarm sau pe cineva care să ne asigure paza. Noi avem o curte neîmprejmuită unde numai cine nu vrea nu intră în curtea școlii sau în școală. Acești copii problemă sunt din Velț și vin la Bazna. Sunt copii scăpați de sub mâna părinților. Adică situația lor este grea, au părinții în pușcărie, stau la o bunică și sunt deosebit de violenți. Am chemat și protecția copilului, dar nu avem ce să le facem. Au amenințat profesorii. Unul dintre ei a ridicat chiar și la mine scaunul. L-a prins un coleg de mână și prin haină l-a mușcat de mână până i-a lăsat semne. Copilul acesta a fost internat și la Spitalul nr. 3. Sunt doi frați care fac astfel de probleme. L-au amenințat și pe șoferul nostru de pe microbuz c-o sa-i ia gâtul, iar șoferul a spus că-și va da demisia dacă se mai întâmplă astfel de lucruri”, spune Ionel Șerban director adjunct al școlii din Bazna. La această unitate școlară au fost raportate trei cazuri de bullying elev – profesor.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

LaFlemme

Acum 4 ani

Primaria, Protectia Copilului, Politia, nimeni nu are ce sa le faca unor minori care ameninta, sunt violenti, fura, jignesc, adica pe scurt incalca legea. Dar apoi tot acestia care se plang ca statul nu-si face treaba voteaza pe acelasi primar, de la acelasi partid, cu aceleasi metehne. Voteaza acelasi partid la parlamentare, pe aceiasi parlamentari. Ca apoi sa se planga ca nu se face nimic, nu s-a schimbat nimic. Vorba unui filozof in viata: "Ba! Esti prost?!"
Raspunde

///

Acum 4 ani

Pentru ca nu sunt legi! elevul poate sa faca ce vrea. daca nu-si face tema nu poti sa-i dai nota proasta, m, trebuie sa ramai cu el peste program ca sa invete si el care are ritm lent de invatare, in taducere libera lene!
Raspunde

saraca statistica

Acum 4 ani

33 la oras si 19 la sat, dar cati elevi avem la oras si cati la sat? Dati procente pt a vedea unde e mai multa violenta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adulti rai, copii fara vina

Acum 4 ani

Mai grav imi pare bullyingul profedor -copil. Sunt profesori care nu inteleg ca nu poti sa-ti bati joc de unul, sau chiar de toata clasa doar ptr ca ti se permite. Cand un copil este umilit cu amsenta ptr ca a intarziat dar alti copii "vedete" locale sportive dar care nu vor la liceu sportiv, lipseste cu lunile si nu are absente cum se numeste? Cand un copil este taxat la nota la sange dar altul primeste punct in plus din burta cum se numeste? Cand un profesor insulta generatii doar ptr ca asa intelege sa-si exerseze umorul cum e? Acesta este cel mai trist si grav bullying, de la adult puternic la elev vulnerabil, nu ca si-au scuipat guma in par.
Raspunde

???

Acum 4 ani

Fii serios1 De unde stii? habar n-ai cum stiu sa speculeze unii copii! probabil ca nu ai copii. U n profesor destept daca vrea sa-si bata joc de un elev sau de o clasa intreaga o face in mod inteligent, nu ca sa observe toti nechematii!
Raspunde

mama leone

Acum 4 ani

La Bazna e plin de rromi. Ce va mira?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus