Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Analize imobiliare: Chiria medie pentru un apartament cu două camere în Sibiu a ajuns la 280 de euro

Analize imobiliare: Chiria medie pentru un apartament cu două camere în Sibiu a ajuns la 280 de euro

Un raport statistic valabil pentru trimestrul patru al anului 2019 și realizat de portalul imobiliare.ro arată că prețul mediul al chiriei în Sibiu, pentru un apartament de două camere și o suprafață utilă între 50 și 60 mp, a ajuns la 280 de euro pe lună.

Din punct de vedere al chiriilor, Sibiul se află în top zece orașe pe plan național, puțin în fața Craiovei, Focșaniului și Piteștiului, unde chiria medie pentru o locuință de două camere era de 260 de euro pe luna, la finalul 2019.

În orașe precum Ploiești, Constanța sau Tg. Mureș chiria trece de 300 de euro pe lună, iar în orașele mari, precum Iași, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca sau București deja ajunge în jurul valorii de 400 de euro pe lună.

”În ultimul pătrar din 2019, piața închirierilor de apartamente a fost una destul de dinamică pentru final de an: prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat variații în mai multe centre regionale, ca și în alte reședințe de județ. În București, spre exemplu, chiria medie solicitată pentru un apartament cu două camere se situează acum la 420 de euro pe lună, în creștere de la 410 euro pe lună în al treilea trimestru al anului. Același tip de locuință (confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați) poate fi închiriată, în Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe lună, la fel ca în cele trei luni anterioare”, arată specialiștii imobiliare.ro, care au realizat studiul citat.

Ca orașe aflate în relativa apropiere a Sibiului, chiria medie în Rm. Vâlcea este de 200 de euro pe lună, în Deva de 230 de euro pe lună și în Alba Iulia 250 de euro pe lună.

În ceea ce privește apartamentele de vânzare, deși piața este într-o continuă creștere și la Sibiu, orașul nostru nu se poate compara cu orașe precum Cluj-Napoca unde prețul pe metrul pătrat ajunge și la 2020 de euro în zona centrală sau 1700 de euro pe metrul pătrat, în zonele considerate atractive. În Brașov, prețul mediu al unui metru pătrat este de 1150 de euro, în Timișoara 1240 de euro și în Iași 1020 de euro.

”Comparativ cu aceeași perioadă din 2018, toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre. Cel mai mare avans poate fi observat, astfel, în Cluj-Napoca, unde cererea s-a majorat cu 49%; orașul de pe Someș este urmat de Iași (+40%), apoi de Brașov (+32%), de Timișoara (+31%), de Constanța (+20%) și, respectiv, de București (+18%)”, mai arată analiștii imobiliare.ro.

Specialiștii în domeniu se așteaptă la noi creșteri ale prețurilor în sectorul imobiliar în 2020, în principal din cauza scumpirii forței de muncă și a materialelor de construcții. Experții în domeniu estimează pentru 2020 o creștere cuprinsă între 10 și 20 la sută.

"În anul 2019 am văzut o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de baza precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un preț crescut cu peste 30%. Majorări similare se anunță de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalații. Finisajele au înregistrat majorări de prețuri de aproximativ 20% iar instalațiile și celelalte tipuri de materiale au avut un cost crescut cu 15-20%", avertiza recent Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania - Urbanis (ADIRU).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

TheRapist

Acum 4 ani

Clujul este un oraș supraevaluat , din toate punctele de vedere,costul pe mp de construcție raportat la veniturile populației este dezastruos!! Salariile in București / Ilfov sunt mai mari decât in Cluj, iar prețul pe mp e mai mic. Oportunitățile in absolut orice domeniu sunt mult mai multe la București decât in Cluj, așadar oricâte articole plătite pro Cluj ar apărea, tot Bucureștiul va rămâne destinația de business, cariera , dezvoltare nr 1 a României ! La fel ca și Bucureștiul , Clujul e un oraș plin de oameni veniți din toate mediile , amestecați și de o calitate îndoielnică , in care ca și om normal, nu ti-ai dori sa trăiești , cu diferenta ca clujenii au in plus acea mândrie nejustificata și convingerea ca ei sunt buricul pământului , deși din punct de vedere intelectual nu e deloc așa ... In rest, fiecare trăiește unde poate și unde-i place!
Raspunde

scepticul

Acum 4 ani

Sibiul e supraevaluat! ce chirii sunt astea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus