Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Spații de cazare improvizate pentru sibienii violenți în familie

Spații de cazare improvizate pentru sibienii violenți în familie

O analiză făcută de Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu privind problemele întâmpinate pe linia prevenirii și combaterii violenței în familie arată că multe dintre comunele din județul Sibiu nu au încă constituită o echipă mobilă de intervenție rapidă în astfel de cazuri sau din echipă lipsește asistentul social sau persoana abilitată să consilieze. De asemenea, o problemă majoră scoasă în evidență de această analiză este și lipsa unui spațiu de cazare a agresorului. În anul 2019, în județul Sibiu au fost emise 175 de ordine de protecție, numărul fiind cu 55 mai mare decât cel al ordinelor de protecție emise în anul 2018.

La nivelul județului Sibiu au fost emise în anul 2019 un total de 268 de ordine de protecție, dintre care 175 au fost ordine de protecție și 93 au fost ordine de protecție provizorii. Cifrele au fost publicate într-o analiză a Inspectoratului Județean de Poliție. Aceștia spun că ordinele emise reprezintă „un număr destul de mare de cazuri în care agresorii au fost evacuați din propria locuință, iar pentru aceștia nu există încă centre amenajate pentru cazare”.

De asemenea, se precizează că la nivelul municipiilor Sibiu și Mediaș există adăposturi de noapte unde agresorii pot fi cazați, însă acestea prezintă o serie de neajunsuri. Agresorii pot fi cazați doar pe timpul nopții și nu sunt primite persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice, deoarece aceste adăposturi sunt destinate persoanelor fără locuință și nu agresorilor violenței domestice. Polițiștii mai spun că din cauza lipsei unor centre de cazare a agresorilor cu ocazia emiterii punerii în aplicare a ordinelor de protecție provizorii sau ordinelor de protecție a fost necesară, în unele situații, internarea victimelor în adăposturi pentru victimele violenței domestice.

Totodată, în analiza făcută, reprezentanții IPJ Sibiu evidențiază faptul că, în județul Sibiu există unități administrativ teritoriale care nu au lucrători de asistență socială care să asigure echipei mobile prevăzute de lege, sau există un singur lucrător care nu poate asigura un serviciu de permanență.

„Lipsa adăposturilor pentru agresori, alături de alți factori, conduce la încălcarea interdicțiilor prevăzute prin ordinele de protecție sau ordinele de protecție provizorii. Menționăm că în anul 2019, conform situației statistice, la nivelul județului Sibiu au fost sesizate 55 de încălcări a ordinelor de protecție sau ordinelor de protecție provizorii.
Ca și soluții pentru aceste situații considerăm că se impune determinarea autorităților locale responsabile, să asigure spații destinate cazării agresorilor”, se arată în analiza polițiștilor.

Agresorii duși în adăposturi de noapte sau spații improvizate

Potrivit polițiștilor, la nivelul municipiului Sibiu există servicii specializate în domeniul violenței domestice pentru victimele violenței domestice. Acestea sunt Centrul de Informare și Consiliere gestionat de A.L.E.G., Centrul de primire în regim de urgență al Asociației Femeilor, Centrul de primire în regim de urgență de gestionat de DGASPC, Direcția de Asistență Socială Sibiu, Biroul pentru Protecția Copilului. De asemenea, la nivelul municipiului Mediaș există un serviciu specializat în domeniul violenței domestice, acesta fiind Asociația Casa de Femei Creștină Germană „Estera”, iar la nivelul orașului Tălmaciu există centrul „Sfânta Ana”, funcționând ca centru rezidențial și de asistență pentru victimele violenței în familie.

În ceea ce privește agresorii, aceștia ajung în adăposturile de noapte sau în spații improvizate, însă doar pentru scurt timp. „La nivelul municipiului Sibiu există un adăpost de noapte, pe strada Piața Iancu de Hunedoara, unde agresorii pot fi cazați doar pe timpul nopții. La nivelul municipiului Mediaș există un centru care oferă cazare agresorilor. Este vorba despre adăpostul de noapte de pe strada Luncii, nr.1, administrat de primăria Mediaș, însă nu cazează persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice și cazarea se face doar pe timpul nopții. La nivelul primăriei comunei Ludoș este amenajată o încăpere destinată cazării agresorilor violenței domestice. La nivelul comunei Ațel există un centru social unde se asigură cazarea agresorilor, respectiv Căminul pentru persoane vârstnice, Ațel nr. 171. La nivelul comunei Blăjel există un centru social unde se asigură cazarea agresorilor, respectiv Anexa Căminului Cultural din Blăjel, la nr. 71. La nivelul comunei Brateiu există un centru social unde se asigură cazarea agresorilor, respectiv incinta Cabinetului Medical Brateiu, nr 31. La nivelul comunelor arondate secției 6 Poliție Rurală Orlat, respectiv Orlat, Gura Râului, Jina, Poiana Sibiului există spații pentru cazarea gresorilor excepție făcând Tilișca”, se arată în analiză. Totodată, se menționează faptul că nu există echipa mobilă formată din lucrător de asistență socială la nivelul comunelor Cârța, Cârțișoara și Racovița.

Ordinul Nr.2525/2018 privind aprobarea Procedurii pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică a fost emis de Ministerul Mincii și Justiției Sociale în 7 decembrie 2018. Acesta a fost punblicat în Monitorul Oficial în 6 februarie 2019. În cadrul Ordinului sunt precizate dispozițiile legale de formare a echipei mobile de intervenție rapidă în cazurile de violență domestică, dar și modalitățile de cazare a agresorului ce trebuie îndepărtat de victimă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus