Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Inițiativă împotriva stației de tratare a deșeurilor la Șelimbăr: ”acolo am avut un eveniment unic în istoria României”

Inițiativă împotriva stației de tratare a deșeurilor la Șelimbăr: ”acolo am avut un eveniment unic în istoria României”

”Picnic la Redute” este numele unei prime inițiative menită să oprească sau, cel puțin, să supună mai amplu discuției publice proiectul amplasării unei stații de tratare a deșeurilor la Șelimbăr. Cei care au inițiat acest proiect sunt locuitori ai Tălmaciului, de care amplasamentul propus pentru viitoarea stație este mult mai aproape decât de Șelimbăr.

Constantin Lotrean este printre locuitorii Tălmaciului care a lansat inițiativa unui prim ”Picnic la Redute”. Este și consilier local la Tălmaciu, chiar din partea PNL (în condițiile în care proiectul noii stații de tratare a deșeurilor a fost lansat de președinta liberală a Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean). Iar din postura de consilier local al Tălmaciului, în urmă cu trei ani a inițiat un proiect de hotărâre, prin care zona ”Redutelor” să fie pusă în valoare datorită încărcăturii istorice pe care o are locul. Peste zona ”Redutelor”, de fapt, se suprapune suprafața de 30 de ha pe care autoritățile județene vor să inițieze, din fonduri europene, o imensă investiție în sortarea și tratarea deșeurilor.

”A fost o inițiativă de prin 2016, când a fost lansat și apelul pentru proiectele pentru Centenar. Ideea noastră a fost ca ziua de 27 septembrie să încercăm să o promovăm drept o zi națională a eroilor aviatori. Căci aici, la Tălmaciu, avem un eveniment unic în istoria României: pe acele câmpuri a fost doborât și a murit primul aviator român în luptă, Petre Crețu. A fost doborât în timpul bătăliei din jurul Sibiului, în 27 septembrie 1916. Am inițiat un proiect, care a fost și adoptat și a devenit hotărâre, dar care, din nefericire, nu a fost pusă în aplicare. S-a așteptat și o susținere din partea Prefecturii. Era vorba să creăm un parc tematic, un monument...”, amintește acum Constantin Lotrean.

Petre Crețu. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro Petre Crețu. Sursa foto: istorie-pe-scurt.ro

”Este un moment unic, deoarece sunt 100 de ani de la primul război mondial și putem institui Ziua aviatorului-erou. Să creăm un parc tematic care să cuprindă un monument, o baterie antiaeriană, un avion, un micro-muzeu, cerc de aeromodele cu participarea domnului Rotar. Nu cred că este vorba de bani foarte mulți”, consilierul local Constantin Lotrean, în ședința din Consiliului Local Tălmaciu, conform procesului verbal al ședinței din 25 august 2016
La ”Redute” este cunoscută printre locuitorii pasionați de istorie ai Tălmaciului și pentru că aici ar fi fost descoperite o serie de fortificații. ”Cele 30 de ha de teren propuse pentru viitoarea stație de tratare a deșeurilor sunt în zona în care a fost descoperită o fortificație, nu se știe din ce perioadă. Din ce am înțeles a fost consemnată în 1807, la o ridicare topografică. Sigur este o poveste legată și de 1848, când trupele lui Bem s-ar fi fortificat aici”, mai amintește Constantin Lotrean. În plus, chiar și ceea ce acum este impropriu – după cum susține Lotrean – denumită colonia Tălmaciu II are o istorie cu un record mondial. ”Acolo era cea mai mare fabrică de cherestea din lume la acea vreme, dată în folosință din 1906. În 1927 așa era definită, ca fiind cea mai mare fabrică de cherestea din lume, un fel de Schweighofer al începutului de mileniu, unde au cam fost duse toate pădurile de pe Valea Sadului, Văii Lotrului, Lotrioarei. Localitatea s-a transformat acum într-un sat, neglijat total și de autoritățile comuniste și de cele post decembriste. Își pierde tot mai mult din șansele de dezvoltare sau de a viețui normal, asaltat acum de inerenta autostradă și de un astfel de proiect pentru deșeuri”, apreciază Lotrean. Potrivit lui, la fabrica de cherestea de la Tălmaciu se produceau și elice pentru avioanele de lemn din timpul primului război mondial. ”Având și energie electrică de la Sadu, s-a amenajat și un atelier de reparații de avioane. Atelierul a fost distrus în 1944, la retragerea trupelor germane, deoarece se aflau circa 400 de avioane la sol pe care germanii nu au dorit să le lase în mâna armatei române”, mai enumeră Lotrean.

Constantin Lotrean. Foto: pagina de Facebook a lui Constantin Lotrean Constantin Lotrean. Foto: pagina de Facebook a lui Constantin Lotrean

În 2020: ”nimeni nu ne-a consultat”

Proiectul amplasării unei stații de tratare a deșeurilor - în urma unei investiții mult mai mari, estimată la 49 de milioane de euro – la granița dintre Șelimbăr și Tălmaciu a fost prezentat în spațiul public la începutul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ Sibiu. Reprezentanții instituției au prezentat proiectul drept ”ultimul tren” de a mai accesa fonduri europene pentru o astfel de investiție, care va eficientiza procesul de colectare selectivă a deșeurilor astfel încât la nivelul județului să poată fi respectate toate cerințele în materie de protecție a mediului.

A doua zi după adoptarea proiectului prin care se demara procedeul de transfer al terenului din proprietatea comunei Șelimbăr în cea a Consiliului Județean Sibiu, autoritățile județene au organizat o prezentare a proiectului în fața autorităților din Șelimbăr. Cei din Tălmaciu se simt ignorați. ”Principala problemă a pornit de la faptul că se dorește a se amplasa acea stație de tratare a deșeurilor care este mult mai aproape de Tălmaciu decât de orice altă localitate și nimeni nu ne-a consultat cu nimic. Să te trezești așa că, relativ în curtea ta se face o astfel de investiție fără să fii întrebat... Ar fi trebuit să înțelegem ce se întâmplă, să vedem impactul, să vedem un raport de impact asupra zonei. E doar stație de tratare sau și o groapă de gunoi. Căci suprafața aceasta atât de mare, de 30 de ha, te face să te gândești la alte lucruri decât numai la o stație de tratare, care nu are nevoie de o suprafață atât de mare. Stația de tratare de la Oradea are 6 – 7.000 de mp. Gropile de gunoi de la Baia Mare și Prahova se apropie, în schimb, de 30 de ha. Dacă judeci prin asociere, cam primim răspunsul”, spune Constantin Lotrean.

Terenul vizat de CJ Sibiu este în apropierea sensului giratoriu de la Veștem. Sursa foto: Google Earth Terenul vizat de CJ Sibiu este în apropierea sensului giratoriu de la Veștem. Sursa foto: Google Earth

Faptul că județul are nevoie de o stație de tratare – cu atât mai mult cu cât ar fi realizată din fonduri nerambursabile – nu este un lucru contestat de Constantin Lotrean și ceilalți inițiatori ai proiectului ”Picnic la Redute”. ”Sigur, undeva trebuie să se aleagă un loc, dacă toată lumea o aruncă dintr-o parte în alta probabil nu va fi făcută niciodată. Dar, din punctul nostru de vedere, nu este cel mai favorabil amplasament cel propus acum. În primul rând că este într-un vârf de deal, iar cum toată lumea știe de vânturile care bat la Tălmaciu e evident că toate terenurile din preajmă ar putea fi umplute de plastic și gunoaie. Sunt tot felul de comunități în apropiere. Dar ideea de a înțelege ce se întâmplă a apărut din lipsa de transparență a acestui proiect. Nimeni nu a discutat și nu a supus discuției care va fi accesul și impactul. Mai ales că Tălmaciu va beneficia de toate aspectele negative ale unui astfel de proiect”.

Picnicul ”depinde de comunitate”

Evenimentul ”Picnic la Redute” inițiat de câțiva locuitori ai Tălmaciului este programat sâmbătă, 29 februarie, de la ora 10, în dealul ”la Redute”. ”Vă invităm să facem o drumeție în locurile în care se dorește să se amplaseze o stație de Deșeuri. Povestim despre ideea de a amplasa acest obiectiv aici , vedem fortificațiile atestate încă din 1807, povestim despre evenimentele de aici din 1848, 1916, 1944 și prăjim o slană la țepușe mâncăm o bucată de brânză cu o ceapă spartă în pumn și admirăm priveliștea Tălmaciului și a Munților Făgăraș văzută de sus de pe dealul Balta Neagră”, se arată în descrierea evenimentului.

A cărui continuare va depinde de reacția comunității, apreciază Constantin Lotrean. ”Depinde ce dorește comunitatea căci, până la urmă, persoana individuală contează mai puțin. Dacă va exista o dorință a comunității de a se opune acestui proiect, de a trăi într-un mediu curat... Dacă avem o comunitate care nu reacționează, sigur, nu avem ce face”.

Citește și Unde vrea CJ să investească 49 de mil. de euro într-o stație de tratare a deșeurilor? ”Am văzut-o cu ochii mei și nu miroase”

Sursa foto principală: ”Picnic la Redute”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Dracu

Acum 4 ani

Super tare. Vin si eu.
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Initiativa laudabila, chiar daca se pare ca Romania - aceasta metacolonie sau paracolonie a UE - a ajuns deja groapa de gunoi a Europei...
Raspunde

Trecator

Acum 4 ani

Stimata Redactie, nu stiu unde ati ,,ascuns" articolul caci foarte greu l-am regasit! Bravo d-lui Lotreanu! Comunitatea de la Vestem ce face?? Consilierii locali??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus