Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Ați sortat corect deșeurile? Tarifele de colectare și transport a deșeurilor se modifică, la fel ca și tot planul județean

Ați sortat corect deșeurile? Tarifele de colectare și transport a deșeurilor se modifică, la fel ca și tot planul județean

Cele două tarife de colectare și transport a deșeurilor urmează să devină trei. Iar unele vor crește. Sunt propunerile pe care autoritățile din județ le vor discuta în aceste zile și care, deocamdată, nu se știe dacă vor influența în vreun fel taxele de salubrizare pe care le plătesc sibienii. În paralel, autoritățile lucrează la un nou plan de gestiune a deșeurilor la nivelul întregului județ, un plan care are în vedere atât construirea unei stații de tratare a deșeurilor, precum și a unei viitoare noi gropi de gunoi.

Tarifele de colectare și transport pe care primăriile le plătesc către Soma Sibiu SRL (societatea angajată din 2016 la nivelul zonei 1 a județului) urmează a fi modificate. Modificarea ține de faptul că tariful pentru transportul deșeurilor reziduale și biodegradabile (care în prezent este de 341,94 lei fără TVA/tonă) urmează să fie desființat și înlocuit cu alte două tarife: tariful pentru colectarea și transportul deșeurilor reziduale (adică a celor care vor fi depuse în groapa de gunoi) și tariful pentru colectarea și transportul deșeurilor biodegradabile. Primul este propus să aibă valoarea de 457 de lei/tonă, fără TVA, pe când tariful pentru colectarea și transportul biodegradabilelor suma propusă este de doar 294,63 de lei/tonă, fără TVA. Diferența între cele două tarife ține de faptul că deșeurile biodegradabile nu trebuie depozitate la groapa de gunoi și, prin urmare, nu mai este necesară achitarea taxelor pentru depozitarea acestora și taxa aferentă economiei circulare (adică a acelor 80 de lei care trebuie plătiți în conturile Administrației Fondului de Mediu pentru fiecare tonă de deșeuri care este depusă în gropile de gunoi și nu este reciclată sau valorificată în alt fel).

Odată cu această modificare de tarife, în aceste zile, în analiza primăriilor a fost transmisă și propunerea de modificare a tarifului pentru colectarea și transportul deșeurilor reciclabile (hârtie, sticlă, carton, plastic și metal) de la tariful actual de 1.176,36 de lei/tonă, fără TVA, la 1.253,46 de lei pe tonă, fără TVA. Creșterile de tarife sunt justificate prin creșterile salariului minim, de exemplu, care influențează condițiile echilibrului contractual dintre autorități și operator.

Modificarea acestor tarife (pe care le plătesc primăriile pe baza facturilor emise de Soma) nu se știe, deocamdată, dacă va influența și taxa de salubrizare pe care o plătesc sibienii. ”Se va realiza o analiză asupra impactului pe care această creștere de tarife o va avea asupra fiecărei localități. Mai apoi se va decide în consecință, dacă e cazul”, afirmă Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu, asociația care reunește toate primăriile din județ implicate în sistemul integrat de management al deșeurilor. Analiza necesară este una mai complexă, având în vedere că taxele de salubrizare au fost deja indexate de la începutul acestui an luând în calcul creșterea sumelor datorate la Administrația Fondului de Mediu pentru fiecare tonă dusă la groapa de gunoi (de la 30 de lei/tonă anul trecut la 80 de lei/tonă din acest an). În plus, analiza urmează să ia în calcul și rezultatele implementării principiului ”Plătește pentru cât arunci”, în urma căruia – prin dotarea cu cip-uri de identificare a tuturor pubelelor pentru deșeurile reziduale – au fost descoperite mii de persoane fizice și juridice care, până acum, nu își achitau taxele de salubrizare.

Tot mai mult gunoi

În cursul anului trecut, autoritățile județene au elaborat un nou Plan județean de gestiune a deșeurilor (PJGD) aflat în momentul de față în diferite etape de avizare. ”Analizând datele privind colectarea deșeurilor reziduale (menajere și similare) la nivelul județului în anul 2019, în primele 9 luni (81.182 tone), se observă o creștere față de cantitățile raportate în anul 2018. Estimat la 12 luni, cantitatea colectată în 2019 ar ajunge la cca 108.250 tone față de 107.799 tone în 2018”, sunt printre datele prezentate în noul PJDG.

Plan care mai atrage atenția asupra unei realități: la nivelul anului 2018, doar 10% din deșeurile colectate au fost reciclate (fie că vorbim de deșeuri reciclabile, fie că vorbim de deșeuri biodegradabile). Aceste date vor avea un impact direct asupra buzunarului fiecărui sibian, având în vedere că România și-a asumat o serie de reușite în gestiunea deșeurilor. Printre care, spre exemplu, valorificarea a 50% din deșeurile reciclabile începând chiar din acest an.

Ce propun autoritățile să se facă?

În acest context, autoritățile propun adoptarea unor măsuri ample, atât prin construirea unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor, cât și prin construirea unui nou depozit de deșeuri, care ar urma să devină funcțional după 2030. Și în care depozit ar urma să ajungă doar 10% din cantitățile de deșeurile colectate, având în vedere că această țintă este prevăzută de legislație a fi aplicată din 2035. ”Având în vederea necesitatea atingerii unor ținte mai restrictive privind reciclarea deșeurilor, valorificarea energetică a acestora, precum și reducerea la maxim 10% a cantităților de deșeuri depozitate la nivelul anului 2035, necesarul de capacitate pentru depozitare va fi în scădere, dar nu va ajunge la zero, prin urmare, se recomandă realizarea unui depozit de deșeuri cu capacitate minimă pentru depozitarea reziduurilor din instalațiile de tratare a deșeurilor și punerea în operare după închiderea Depozitului Ecologic Cristian”. În viitoarea groapă de gunoi, cantitățile care urmează a fi depozitate se estimează a fi cu mult mai mici decât cele depozitate acum la Crstian. Mai precis, se estimează că acolo vor fi depozitate circa 8.510 tone de deșeuri pe an (față de aproape 110.000 de tone în prezent). Un loc pentru amplasarea unui astfel de nou depozit nu a fost, încă, identificat, se mai arată în Planul județean de gestiune a deșeurilor.

În ceea ce privește noua stație de tratare a deșeurilor, aceasta ar urma să devină operațională din 2024. ”Pentru a se conforma la cerințele de mediu impuse de Uniunea Europeană, autoritățile județene au elaborat, prin Planul județean de gestiune a deșeurilor, mai multe alternative, dintre care a fost aleasă cea care implică punerea în funcțiune, din 2024, a unei instalații de tratare mecano- biologică cu digestie anaerobă, cu capacitate de cca 57.000 t/an pentru tratarea mecanică, cca 50.200 t/an capacitate de digestie anaerobă si cca 31.200 t/an capacitate de compostare pentru digestat, pentru asigurarea capacității necesare de tratare, creșterea procentului de materiale reciclabile obținute, obținerea de material fertilizant, reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, obținerea de RDF (material pentru valorificare energetică) și obținerea de biogaz pentru o instalatie de cogenerare”, se arată în Planul elaborat privind viitorul deșeurilor sibiene.

Realizarea acestei stații (și, pe cale de consecință, implementarea noului plan de gestiune a deșeurilor la nivel județean), însă, este posibilă doar dacă autoritățile vor reuși să acceseze finanțări nerambursabile europene, având în vedere că valoarea estimată a investițiilor este de peste 49 de milioane de euro. Locul propus pentru această stație de tratare a deșeurilor este la limita administrativă dintre Șelimbăr și Tălmaciu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

statul defect

Acum 4 ani

pe D.Stanca zac containerele de cartoane si alte chestii reciclabile,desi containerele pt colectare selectiva sunt langa....asta inseamna ca este nevoie ca Asociația de Locatari sa plateasca amenzi drastice pe care sa le bage in taxele fiecaruia....poate asa se civilizeaza oamenii
Raspunde

dan

Acum 4 ani

Gresit, trebuie un sistem prin care se identifica cel care nu sorteaza si doar acel marlan sa fie amendat drastic. Altfel, amenda e mica atunci cand o imparti la x blocuri si nici macar nu ai certitudinea ca cel care a aruncat ca prostul e alocat la acele containere.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Inca nu se stie realitatea din teren a gunoiului aruncat. Mai ales la sate, am vazut de multe ori langa tomberonul negru cutii de carton care ajungeau amestecate cu restul gunoiului. De ce cand se aduna gunoiul din tomberonul negru nu vin masini sa adune separat? Asa se poate colecta mai mult selectiv, atentionezi pe om de 3 ori apoi dai amenda, asta merge la case, la sate. La blocuri vezi ce platforma de gunoi selecteaza corect, care nu atentionezi asociatia apoi amendezi asociatia. Ar fii bine sa apara pliante informative in posta la 6 luni, sa constientizezi populatia, alltfel nu vom selecta nimic.
Raspunde

El Dorado

Acum 4 ani

Intai informezi cetatenii o luuuunga perioada prin diverse metode nu doar prin niste pliante pe care nu le citeste nimeni si apoi sper ca sa ai rezultate ceva mai bune. Si schimbi containerele oribile cu ceva mai practic pentra ca cele actuale sint deoasita. Apoi frecventa ridicarilor in a umite zone lasa de dorit. Si amplasezi mai multe containere, vezi cartierul Alma din Turnisor unde roate containerele sint in acelasi loc cs pe vremea cetatilor medievale. Dar nimic din toate astea nu se fac.
Raspunde

LaFlemme

Acum 4 ani

De cateva ori m-am luat de unii care aruncau pet-uri la containerul maro/negru in loc sa arunce la cel galben. Dar ce pot sa fac mai mult? Sa-i iau la bataie? Atata timp cat asociatiile de locatari nu comunica cu cetatenii, primaria nu obliga asociatiile sa faca aceasta comunicare, iar cetatenii care sunt prinsi (de catre cine?!?!) sa plateasca amenzi, nu se va face nimic. Eu am doua containere luate de la Ikea (Coş sortare deşeuri+capac, SORTERA). In unul bag plastic/metal/sticla, iar in celalalt bag hartie. Apoi afara scot Sticla --> la VERDE, plastic --> GALBEN si hartia ---> ALBASTRU. De e vant, ploaie su ninge, stau si le bag acolo, prin gaurica :). Dar tare as vrea sa aflu (poate Turnul Sfatului poate afla), de fapt ce se recicleaza din tot plasticul care ajunge la statia de reciclare?
Raspunde

io de la tara

Acum 4 ani

in Selimbar nu avem pubela de hartie/carton la case. la locul de colectare selectiva duc degeaba hartie/carton pt ca tot timpul in tomberonul respectiv gasesc gunoi rezidual sau plastic sau altceva si ajunge ridicat tot ca rezidual :(
Raspunde

ady

Acum 4 ani

pe strada TRACTORULUI containerele sunt pline si nu le ridica nimeni de saptamani intregi
Raspunde

Un Iobag

Acum 4 ani

Tomberoanele nu sunt destul de clare, pentru multa lume. Ar fi trebuit sa scrie mai mare pe ele HARTIE, PLASTIC, STICLA, BIODEGRADABIL, etc. Pe multe dintre containere nu mai exista acele poze, deci vin batrani sau oameni care nu sunt din Sibiu si nu stiu sistemul si ... haos, arunca unde gasesc. Nu s-o gandit nimeni la asta, nu ? Sa faca lucrurile clar si inteligent organizat din capul locului... au trantit acolo niste tomberoane in culori si asta e... hai cu cresterea taxelor. Cresteti taxele la voi, in primul rand, ca ati facut un sistem prost si defect din capul locului. Aceasta SOMA ar trebui luata la intrebari... pentru ca s-o aplicat exact metoda de țepuiala "regat"... adica venim cu cel mai mic pret la licitatie, apoi treptat treptat dam vina pe oameni si crestem pretul, ajungand sa fim in acelasi timp cei mai scumpi, pe langa faptul ca sunt cei mai prosti. Acum aveti tupeu sa vorbiti si despre amenzi si penalitati ?... INCREDIBIL ! Ati inteles cum merge treaba, primaria ?... primaria de 2 lei, plina cu oameni slabi intelectual, ca sa nu zic retardati. Sunteti jucati pe degete, ori complici cu aceasta Soma ? Ori amandoua ... pentru țăpirea sibienilor ? Autobuze proaste din Turcia ati luat, firma de gunoi, țepari din Bacau ne-ati bagat pe gat.... oare ce mai urmeaza ? Asta e intrebarea. Cresteti-va preturile la voi, taiati-va din salarii si din fite, daca sunteti incompetenti si/sau ticalosi corupti, nu dati vina pe oameni, dupa ce ati implementat un sistem prost !!!
Raspunde

wick

Acum 4 ani

ale deseurilor ...analfabetilor
Raspunde

nicu

Acum 4 ani

Pe strada Vlahuta in fiecare saptamana scot toberonul plin de hartie(albastru), de cel putin o luna nu il colecteaza nimeni. Faq ce fac si il arunc pe str. Turismului, in fata la Directia Fiscala Locala, ei colecteaza banii, ei sa se descurce si cu gunoiul.
Raspunde

cetatean european

Acum 4 ani

Pe B-dul M.viteazu - in spate la BCR, Transagape etc - pubelele pentru plastic si hartie sunt insuficiente.Sune necesare pubele mari, cu capac. Cutiile de carton , ambalaje mari de hartie si carton nu incap prin orificiile pubelelor existente. Nici recipientele mari din plastic, nu pot fi introduse prin acele orificii. Pubelele gri- duc in eroare locuitorii. Este usor sa maresti tarifele, sa dai amenzi - fara a obliga SOMA sa asigure pubele suficiente,mai ales in zona de blocuri, sa ridice gunoiul mai des, sa inscriptioneze pubelele cu vopsea, sa le vopseasca in negru pe cele gri. De igienizarea platformelor menajere cine raspunde?Sunt un adevarat focar de infectie mai ales in zilele calduroase. Sunt zile in care nu poti intra pe platforma menajera pentru a arunca gunoiul in pubela corespunzatoare.Soma de cate ori verifica modul in care angajatii ridica gunoiul, de cele mai multe ori la gramada?.Stie doar pe cine sa dea vina : locuitorii. Pentru pretul platit, SOMA ar trebui responsabilizata si obligata sa ofere si servicii de calitate. Magazinele si unitatile de alimentatie publica din zona de blocuri, ce tarif platesc?
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Platformele de la blocuri trebuie prevazute cu garduri inalte sau mai bine cu acoperis pentru a opri aruncarea gunoiului peste gard in ce pubela e mai aproape si cu acces pe baza de cheie sau token. Doar in felul asta putem stopa aruncarea gunoaielor de catre cetateni arondati altundeva. In Italia cetatenii au un token/cheie cu care pot folosi pubelele. De foarte multe ori am surprins cetateni de la zonele de case care veneau sa arunce orice in oricare pubela de la noi de la blocuri. Nu mi se pare corect sa platesc penalitati pentru nesimtirea acestor cetateni cu obraz gros.
Raspunde

la ADI eco, CJ Sibiu si primaria Sibiu sunt cam multe gunoaie

Acum 4 ani

1. La final de 2018 si in 2019 taxa de salubritate a crescut cu 50% ca valoare nominala cat si a faptului ca s-au redus la jumatate riducarile de rezidual. 2. Toate autoritatile locale ne-au mintit cu nerusinare asupra faptului ca in toti acesti ani colectam selectiv, cand in realitate acum aflam cavde fapt gunoiul biodegradabil era aruncat in aceeadi groapa cu cel rezudual. 3. Toti acesti ani, am platit de fapt si toate miile de tone de deseu biodegradabil, desi ni s-a spus ca ridicarea plasticului, cartonului si biodegradabilelor este gratuita. Cum mai poate avea cineva incredere in acesti oameni cand aflam ca am facut colectarea cam degeaba si am si platit-o cu varv si indesat??
Raspunde

adi

Acum 4 ani

De ce trebuie sa se implice Primaria/Directia Fiscala in colectarea taxelor de salubritate?! Din complicitate?? Sau din ce interese obscure? Daca am plati direct la prestatorul de servicii, am avea ocazia sa-i transmitem si nemultumirile/obiectiile privind modul cum intelege sa presteze serviciul. Asa, degeaba ne plangem la Primarie, ca se ridica din umeri si ni se spune ca sa reclamam la Soma. Pe Soma ii doare undeva, ca banii se incaseaza oricum!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus