Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

”Thai-thai” restaurantelor asiatice din Sibiu. Spus dintr-un chioșc de pe str.  Gheorghe Dima

”Thai-thai” restaurantelor asiatice din Sibiu. Spus dintr-un chioșc de pe str.  Gheorghe Dima

De câteva săptămâni aveam în plan să ajung la Thai Thai, restaurant deschis taman pe strada Gheorghe Dima. L-am aflat semnalizat de colegi și l-am urmărit pe Facebook și nu înțelegeam defel de ce un restaurant cu un specific atât de rar la Sibiu nu e un subiect de discuție mai amplă prin lumea celor fără de teamă de picanterii și degrabă doritori de tone de arome strânse într-un ”nimuric” de farfurie.

Enigmele se strângeau precum masele de nori negri într-o după-amiază încinsă de vară pe măsură ce descopeream urmele on-line are restaurantului. Căci Thai Thai, restaurantul cu profil thailandez, e recomandat de un ”mangiare” italienesc, iar adresa de contact era ceva cu un neaoș ”pravalia.ro”.

Iar cum pe pagina de Facebook apărea că fac livrări pe unde îți sălășluiește trupul, dar e și deschis gurmanzilor între 11:30 și 14:30 și între 18:00 și 21:00, de luni până vineri, săptămâna trecută am decis că e cazul să înlătur toate enigmele. Nu pricepeam nici cam pe unde ar putea fi deschis restaurantul acesta, din moment ce zona intersecției dintre Gheorghe Dima și Calea Cisnădiei îmi era cunoscută, am trecut de multe ori pe acolo chiar și în ultimele zile, dar nu mi-a sărit în ochi nicio vitrină de restaurant thailandez. Prin urmare, în seara cu pricina, grăbit căci mai era doar o oră până la închidere, am parcat mai pe la mijlocul străzii Gheorghe Dima, unde am găsit loc liber, socotind că în apropierea intersecției nu voi mai găsi astfel de facilități. Doar că apropiindu-mă de Gh. Dima nr. 42, nedumerirea îmi era tot mai mare: unde putea fi restaurantul acela, din moment ce până în capătul străzii mai era o curte, iar acolo e o spălătorie auto de unde tocmai plecau angajații. ”Să vezi că au amenajat restaurantul cu intrare prin curte, mai speli mașina, mai sorbi un tom yum”, am socotit, însă raționamentul mi-a fost rapid înlăturat când ultimul angajat al spălătoriei a tras poarta după el, ca și când nimic nu mai e public dincolo de gard.

Așa aveam să descopăr că Thai Thai funcționează - de fapt - în chioșcul în care făcea lasagna și clătite, până acum ceva vreme, italianul care a creat Mangiare (de unde și explicațiile recenziilor pozitive cu acest subiect de pe pagina de Facebook a Thai Thai). Și că, de fapt, la chioșcul acela aveam să fiu, într-o seară de joi, primul client care bate la geam în cursul acelei săptămâni, căci restul comandă de acasă sau de la birou.

Chioșcul, ca orice chioșc de la marginea drumului în care se gătește mâncare: cu o jumătate de geam acoperită cu roletele trase pe interior, cu o mână de plite electrice, cu tigăile atârnate pe perete, practic, mai nimic care să te facă să îți dai seama ce poate ieși pe geamurile respectivului stabiliment (asta dacă ignorai reclama cu ”Mangiare lasagna” de deasupra, rămasă de la vechiul proprietar). Noroc cu o mică tablă așezată în geam, în fruntea căreia e scris numele ”Thai Thai” și sub care erau enumerate cele patru feluri de mâncare disponibile atunci: Stir Fry, Red Curry, Pad Thai, Sweet Chilli. Care putea fi asamblate fie cu orez, fie cu tăiței și la care, potrivit aceluiași meniu, îi mai puteai cere bucătarului ceva combinații de varză, ardei, morcov și ceapă.

Mangiare e acum Thai Thai Mangiare e acum Thai Thai

Prima întrebare, dincolo de chioșcul de la marginea drumului (prin Thailanda, nu de puține ori, cele mai frumoase surprize culinare din astfel de bucătării ies): cum deschizi un restaurant thailandez fără să îi treci în meniu supa cu care bucătăria asiaticilor a devenit și mai cunoscută în întreaga lume? Răspunsul a fost calm: pentru că a face vreuna din variantele de Tom Yum (supa în discuție) ai nevoie de ingrediente proaspete, care sunt imposibil sau foarte greu de găsit în România (îmi mai vine în minte doar galangalul, dar au mai fost înșiruite și altele). Iar ei, la Thai Thai, nu fac astfel de compromisuri. Și că ceva supă vor introduce în meniu de săptămâna viitoare. Abia atunci mi-am dat seama că în bucătăria-chioșc a celor de la Thai Thai erau, de fapt, Petra Hianu și Paul Moinea. Adică acei doi tineri care au creat la Sibiu I.D.E.A.L., una din cele mai importante conferințe gastronomice din țara noastră, una cu promisiuni de bucătari cu stele Michelin, cu somelieri, cu manageri de restaurante și experiență în domeniu, cu farfurii de pus în ramă. Adică fac – dar pe banii lor – ceea ce ar fi trebuit să facă autoritățile prin proiectul regiunii gastronomice europene.

Din oferta văzută prin geam le-am cerut o porție de red curry și una de stir fry. Ambele pe bază de paste. Habar nu aveam ce o să primesc, căci deși mi-au prezentat ce fac acolo cei doi tineri, până am ajuns acasă am uitat mare parte (mi s-a părut interesant cum, înainte de a turna porțiile în caserolele de carton, fiecare preparat a fost discret gustat). Ideea e că, ajuns acasă, după ce am desfăcut cele două cutii de carton cu tot felul de mesaje faine scrise cu markerul, mi-am dat seama că am comandat la restaurantul cu cea mai bună mâncare thailandeză din Sibiu (deși, adevărat e, au fost și sunt extrem de rare inițiativele de acest gen).

Red Curry, așa cum îl vezi după ce deschizi cutia adusă de la Thai Thai Red Curry, așa cum îl vezi după ce deschizi cutia adusă de la Thai Thai

De la coriandru, la ceapă, la ardei, la tăiței, alune sau franjuri de carne de pui, totul se lega într-un dans continuu pe limba mea, fără să recunosc, totuși, vreuna din metodele de preparare. Stir fry-ul - un pic cam dulceag pentru gustul meu, dar red curry-ul (total diferit față de cel pe care îl știam eu) a fost una dintre cele mai bune mâncăruri de care m-am bucurat în ultimul timp prin restaurantele din acest oraș.

Porții mai mult decât decente când vine vorba de cantitate și gust cinstit, de mâncare bună. Am cerut mai mult chilli în porția de red curry, însă nu mi-a luat foc gura: dansul papilelor mele era în continuare echilibrat.

58 de lei am plătit la geamul chioșcului de pe Gheoghe Dima: 25 de lei pentru tăițeii pentru red curry, 24 de lei pentru cei pentru stir fry, un leu pentru chilli, patru lei pentru bucățile de pui din cele două preparate și câte alți doi lei pentru alunele și ceapa verde folosite în fiecare preparat.

Pizza by Bangkok

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asaniciodata

Acum 4 ani

OOO! Lăsați!! ..
Raspunde

biciclist

Acum 4 ani

Nu știam despre ce e vorba acolo, dar eu când am trecut pe lângă chioșc acum două seri, mi-a atras atenția într-un mod foarte neplăcut... Chioșcul era luminat și se vedea foarte ușor cam tot ce era în interior. De pe stradă am văzut că înăuntru erau 4 persoane ce stăteau de vorbă - așa întru-un fel de cerc. Iar persoana din dreptul geamului de servire, un tip mai plinuț îmbrăcat într-un fel de training de culoare închisă/neagră, stătea cu spatele la geam, așezat cu FUNDUL pe masa de servire! Asta mi-a și atras atenția asupra chioșcului... chestia era foarte vizibilă din stradă. Iar nimeni din chioșc nu avea se pare nici o problemă cu asta, își vedeau relaxați de discuție. Poftă bună?... No way!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

McD

Acum 4 ani

.... ai grija sa nu gasesti si altceva in pachetele asa zise asiatice...o bere Corona...gratis!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nom Nom

Acum 4 ani

Da, as vrea sa comand un liliac, 2 pui de lup in sange si 2 pisici, bine facute. Va multumesc !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Isidor

Acum 4 ani

tocmai ce-ati dat o stire cu primul suspect de coronavirus din urbe. Apoi laudati mancarea asiatica... sau e inconstienta, sau va place sa provocati
Raspunde

Mmmm....

Acum 4 ani

Concurenta si prietenii,sunteți bine?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus