X
fridays for future (13)

Protest colorat în Piața Mare: „Încercăm să oprim schimbarea climatică”

Câteva zeci de liceeni de la mai multe școli din Sibiu s-au întâlnit astăzi în centrul orașului, pentru a sărbători Dragobetele așa cum știu cel mai bine – arătându-și iubirea pentru natură. Tinerii au scris cu cretă colorată mai multe mesaje adresate celor care pot face o schimbare.

Creta și zâmbetele au început să apară de pe la trei fără un sfert, deși ora oficială de întâlnire era 15. Mesajele au început să se întrepătrundă cu desenele, majoritatea având ca subiect principal planeta. Printre ele, însă, am întâlnit și alte câteva idei la fel de simpatice – pești care înoată în ulei, fluturi și chiar o inimă. În mai puțin de o jumătate de oră, în centrul orașului regăseam deja numeroase mesaje în toate culorile curcubeului.  

„Noi suntem Fridays for Future, milităm pentru un mediu și un aer curat în România. Am decis să facem de data aceasta o manifestare artistică prin care să tragem un semnal de alarmă asupra poluării și a faptului că se schimbă clima într-un mod ireparabil. Noi în copilărie am avut parte de o climă normală, iarna în perioada aceasta mergeam la săniuș, ne jucam în zăpadă, iar acum, iată, stăm în Piața Mare și putem să scriem cu cretă pe jos, s-a dus totul pe apa sâmbetei. De aceea am decis să ne întoarcem cumva în timp. Desenăm sloganuri legate de natură care să arate lumii ce se întâmplă, pentru că multe persoane încă nu sunt conștiente de asta”, spune Cătălin Buzan, unul din organizatorii micului eveniment.

fridays for future (21)

Cătălin a explicat că au ales ziua de luni în detrimentul tradiționalei zile de vineri, pentru că azi e Dragobetele și au vrut să celebreze asta așa cum le place lor cel mai mult – arătându-și iubirea pentru natură.

Un tânăr a desenat un pește care înoată în ulei. „Vrem să le arătăm parlamentarilor și celor sus puși că noi lucrăm pentru un viitor care s-ar putea să nu existe. Trebuie să se schimbe ceva. La ultimul protest am primit amendă și dacă nu ne alegeam cu grijă „arma” sigur primeam și acum una. Așa că am ales creta care se duce ușor, dar care totuși, pentru moment, lasă o urmă. Eu am ales să desenez un pește care înoată în ulei, având în vedere că oceanul e plin de ulei și mizerii”, a mărturist Alexandru Pașca, elev la Liceul de Arte.

fridays for future (6)

Inițiativa nu a trecut neobservată. Mai mulți trecători au fost curioși să vadă ce desenează tinerii și chiar au încercat să afle despre ce e vorba.

„Am văzut ce făceau tinerii, dar nu știam exact ce se întâmplă. Este foarte bine că încearcă să crească sensibilitatea asupra acestui subiect, atât de important. Planeta are nevoie de cineva care să acționeze pentru ea. Desenele mi se par interesante și pe subiect. O să fiu mult mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, de acum înainte”, a spus Mark, un turist din Marea Britanie.

Foto: Silvana Armat

fridays for future (11) fridays for future (6) fridays for future (7) fridays for future (8) fridays for future (16) fridays for future (15) fridays for future (4) fridays for future (22) fridays for future (2) fridays for future (1) fridays for future (19) fridays for future (23)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact