X
lino magliano

Lino Magliano, italianul care vrea să fie primar la noi. ”România e cea mai bogată țară din Europa”

Înainte să ajungă în România, nu știa mare lucru despre țară. Mai în glumă, mai în serios, pune că știa că România e Italia, ”pentru că în jurul meu se vorbea mai mult românește”. A ajuns aici în urmă cu cinci ani pentru un contract de muncă de doar patru luni. Nu a mai plecat decât în concedii. S-a căsătorit, și-a făcut o familie, afaceri, iar recent a intrat și în politică. Urmează să candideze la alegerile locale. Vrea să fie primarul comunei Porumbacu de Jos, susținut de USR.

”Nu am coronavirus, n-am mai fost de două luni în Italia”

Întrebat ce face un italian în Sibiu, Lino răspunde repede și cu umor: ”Sunt italian, dar stați liniștiți, nu am coronavirus, n-am mai fost de două luni în Italia”. E specialist în excavări și spune că a ajuns în Sibiu pentru un contract de patru luni. I-a plăcut și a rămas. ”Eu am foarte multă experiență în construcția de hidrocentrale. Micro-hidrocentrale. Am făcut cinci, șase în Italia și tot așa, o asociație de italieni, plus un băiat din Bacău au făcut o firmă în România și s-au apucat de făcut hidrocentrale. De acolo, m-au întrebat: ”Lino sunt patru luni de lucru în România, te duci?” Eu nici nu știam unde e România, eu trăind în Italia, unde eram înconjurat de români, credeam că România e aici. Am zis că merg, fiind vorba de august, septembrie, octombrie, noiembrie, e bine, mă duc. Am ajuns din Timișoara și din Timișoara am venit aici. Am făcut primele două hidrocentrale, și în loc de patru luni s-a făcut un an, pe urmă încă un an și încă un an și încă un an. Am ajuns la cinci ani”, povestește italianul.

13015326_110367572700658_4186052595355697672_n

Un USR-ist face micro-hidrocentrale

Întrebat cum se împacă micro-hidrocentralele cu mediul înconjurător și politica USR, Lino a explicat că dacă sunt făcut așa cum spune legea, micro-hidrocentralele nu dăunează naturii. ”De asta m-am supărat foarte mult, pentru noi, pe unde am lucrat nu s-a distrus nimic. O micro-hidrocentrală nu distruge nimic. Problema este de cum sunt făcute și cum sunt amenajate. Când lucram aici, 2010, 2011, 2012, a ieșit mare scandal cu ăia care au făcut hidrocentrale prin Argeș, mi se pare. Au făcut patru, cinci hidrocentrale în linie, pe același fir de apă. Iese apa, iar ai luat-o, nu mai ai loc de stație de canalizare, șaht, forare… Nu ai voie de așa ceva, există lege europeană, nu știu cum de s-a întâmplat așa ceva în țara asta. Legea europeană spune clar că trebuie îngropate, nu se vede nimic, și nu se taie niciun pom. Asta am făcut eu aici. Alții, au tăiat tot, au mutat pământ dintr-o parte în alta, stricau tot ce era de stricat. Asta a fost marea greșeală. Noi am făcut în total patru micro-hidrocentrale, fără probleme”, spune Lino Magliano.

”Idolul meu român adevărat e Moise Guran. E cel mai cinstit și corect. L-am urmărit de când am venit aici Acum a intrat și el în USR, ne va ajuta în campanie”, Lino Magliano.

Candidatură cu aviz de la soție

Lino povestește că i-a fost greu să se hotărască dacă e cazul să candideze. ”Greu m-am decis. Pentru că eu am o firmă de săpături de excavări. Nu eu sunt șeful, șef e soția. Eu sunt șofer, mecanic, administrator, femeia de curățenie. Nu merge bine, merge foarte bine. Eu am candidat în USR pentru a fi consilier, nu primar. În august era un băiat candidat, s-a făcut un sondaj, pe urmă eu am plecat în concediu. În septembrie, m-a sunat un băiat de la USR, din Sibiu și mi-a zis – Lino, hai să vorbim un pic. Am zis – bine, ne vedem când mă întorc din concediu. Și așa a fost. Am vorbit cu băiatul, mi-a spus că au făcut un mic sondaj, că băiatul care era vorbit să candideze nu are șanse, singura șansă eram eu. Eu am zis că nu pot decide singur, trebuie să vorbesc cu nevasta, în plus ca să fiu primar, trebuie să renunț la firmă. Și asta a fost greu de decis. A contat să fac ceva pentru sat, pentru comunitate, pentru toată lumea, asta unu, sau să fiu în treaba mea și ei să fure banii în treaba lor. Eu m-am săturat de cum se fură banii. Cum se aruncă banii, inclusiv banii mei. Și m-am săturat. Am zis să facem ceva și pentru noi și așa am candidat”, explică momentul viitorul candidat.

Spune că nu are nimic nici cu PSD, nici cu PNL, însă ar vrea ca ”oamenii buni să stea în față, nu în spate”. ”Nu am nimic cu PSD, nu am nimic cu PNL. Din păcate, PSD are oameni buni, știu că are și oameni buni, dar stau în spate. PNL, la fel. PNL are oameni foarte buni, dar stau în spate, nu au loc în față. Ei merg tot timpul aceeași. Eu tot vorbesc cu lumea de aici și tot le zic – degeaba vă plângeți de 30 de ani, că vă tot fură ba unii, ba alții. Vă fură pentru că dacă nu votați cu unii, votați cu ceilalți  Unul și unul. Oamenii tot așa au fost în scaun unul și altul în celălalt scaun”.

Coronavirus – unealtă economică

Italianul este de loc din Cuneo, o regiune aflată la granița Italiei cu Franța, puțin mai jos de Torino. Spune că prietenii din Italia nu sunt afectați de problemele legate de coronavirus. ”Sunt trei cazuri în Torino, iar de la Cuneo sunt 200 de kilometri. Se întâmplă, oamenii merg. În primul rând vorbim de coronavirus ca de o simplă răceală, nu-i nimic mai mult. Din răceala asta, în România a murit mai multă lume. Ce e trist e că în anul 2020, un an ultra-tehnologic, noi suntem atât de slabi, încât cu o simplă răceală, sau cu un pic mai mult de o răceală, ne omorâm unul cu altul, ne distrugem economiile. Eu cred că a fost mai mult o politică pentru distrugere economică. Nu pentru altceva”, spune italianul. Dealtfel, e nemulțumit de cum arată azi Italia. ”În Italia, din păcate, e guvern prost căruia nu-i pasă de populație, de nimic. Avem și noi guverne care se tot schimbă de 15 ani. După perioada Berlusconi,  când a mers Italia foarte bine, a mers dezvoltare și tot, au venit ăștia de stânga și distrug tot. Vedem cum arată Italia acum, podurile cad dreapta, stânga, nu se schimbă nimic. Cum era îndreptată România, așa e Italia acum. Dar nu vorbim de politică”, se oprește Lino.

”Am umblat mai mult în România, decât în Italia. Acum în zona Teleorman am umblat mai puțin, dar în nord, în Maramureș, Bucovina, am făcut turul mănăstirilor. E superb. Superb. România e cea mai bogată țară din Europa”, Lino Magliano.

Primar PSD

Alegerile de acum patru ani au fost câștigate de actualul primar, Ioan Strava (PSD) la mare distanță față de contracandidați. Strava a obținut 938 de voturi (69,27%). Liberalul Dorel – Ioan Martincu a obținut 290 de voturi (21,41%), în timp ce Gheorghe Gritu, susținut de ALDE a fost votat de 126 de locuitori (9,30%). Din totalul de 2.627 de cetățeni cu drept de vot au ajuns la urne în 2016 doar 1.415 (53,86%).

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

20 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Urban12

  Fain nivel, si vrem sa fim primar….intr-o tara care nu stiai unde este pe harta pana sa vii. Tot in Europa, nu vreo insula prin Pacific.
  Mama mia….
  Ramai la hidrocentrale (sper ca nu le construiti ca si autostrazile).

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mircea abrudan

  Eu lucrez in strainatate dar sunt satul de minciunile italienilor care sunt aici! Adevaratii italieni nu trebuie sa emigreze sunt primiti si acceptati de ai lor ! Fiti foarte reticenti cu cei care se ,,indragostesc,, de Romania nu va lasati prostiti de acesti oportunisti!
  Romanul este ospitalier si ii primeste pe toti strainii cu inima deschisa chiar daca acestia ii iau padurile ,aurul petrolul, granele sau chiar tara.In mintea lor, a fi roman cumsecade este egal cu fraier bun de muls, de exploatat sau de furat!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   cetateanul neturmentat

   Romanii ofera mai multa incredere si afectiune unui strain decat unuia de-al lor. de-aia am ajuncs ce-am ajuns… Ca sa nu mai vorbesc de 4 mandate si 2 mndate…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Yup

  Am ajuns de râsu’ curcilor. Un italian excavatorist , primar, ha ha ha. Păi domnule ” viitor primar”, cum se face că firma dumneavoastră, a prosperat datorită primarului PSD, care v-a încredintat lucrările din comuna? Păi dacă Primăria a lucrat prost, într-un fel sau altul, se datorează si nepriceperii dumneavoastra. Primarul PSD Strava, pe lângă faptul că încurajat dezvoltarea Zonei Turistice Porumbacu de Sus, despre care s-a auzit si până în Italia, a avut de întreținut alte 5 sate componente ale Comunei. A făcut cât i-a permis Bugetul având în vedere întinderea Comunei, si cu siguranta ca au fost si scăpări. Dar nu uitati, pe lângă acestea, domnului Primar i se datorează si faptul ca sediul APIA este la Porumbacu de Jos si nu la Avrig la fel si sediul Poliției Rurale. Canalizare, apă si multe altele. Realizările dumneavoastra care sunt d-ule Lino? Nu sunt șovin dar chiar nu mai găsim români să ne conducă? Hai sictir

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   S

   Decat un pesedist mai bine un străin. Oricând. Meh, și tot cetățean european e (de aia poate candida, cum pot și romanii în Italia) asa ca nu e atât de străin.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    cetateanul neturmentat

    Exact ce spuneam mai inainte. Decat sa apreciem un roman, mai bine aducem straini. Cine vorbea de patriotism?!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Republica Teleormăneană România

   Deci problema ta e că e italian sau că pesedelu e mai grozav?
   Parcă asta cu „om al muncii” (excavatorist) era de bine sau ce e rușine să fi excavatorist azi?
   E rușine să muncești? Dacă eșt membru sau simpatizant pesede, nu răspunde, e evident!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  King Corona

  Are dreptate italianu… tara e bogata, dar proprietarii ei sunt prea prosti sa stie s-o valorifice si le e si lene. Se duc la capsuni, fac chestii de nimic, iar aia care s-au ajuns in varful ierarhiei, fura si cam atat. Minte putina… degeaba ai tara bogata.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lupu71

  Un om cu o inima mare,un profesionist desavirsit si un gospodar cum nu sint multi conationali!
  La etichetat si comentat suntem campioni,dar la implicat si lasat ceva dupa noi repetenti….

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact