Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Mâncare românească la superlativ, la Zestrea

Mâncare românească la superlativ, la Zestrea

Cel mai probabil nu ați remarcat încă restaurantul Zestrea, deși e chiar în buricul târgului, în Piața Mare. Până acum ceva ani, acolo era o tutungerie, nici n-ai fi zis că are un spațiu generos pentru un restaurant. Însă, cu un efort considerabil ce a durat mai bine de un an, avem un nou restaurant în zona centrală și, îndrăznesc să spun, unul dintre cele mai bune din oraș. 

Nu e cel mai „gătit” restaurant, cu siguranță. N-au cheltuit mii de euro pe designeri care să le deseneze pereții dar au reușit să creeze un spațiu foarte primitor. De cum intri în sala principală, primul lucru care îți atrage atenția e mirosul de lemn ars și căldura de șemineu care umple întreaga cameră, te bagă direct în atmosferă. Nu sunt foarte multe locuri, cred că nu încap mai mult de 30 de persoane în restaurant iar intimitatea asta îți lasă o impresie tare plăcută.

WhatsApp Image 202sdsd0-03-01 at 20.20.32

Primul lucru pe care îl afli de la chelnerii foarte amabili este că nimic din ce vei avea în farfurie nu vine din magazin. Să fie foarte clar de la bun început care e specificul și să nu te întrebi inutil de ce meniul nu are 50 de preparate. E un meniu restrâns dar care se bazează exclusiv pe produse „de casă”, cum se zice la noi. Înainte de conceperea meniului, oamenii din spatele restaurantului au luat la pas Piața Tradițională de la Sala Transilvania și, pe gustate, și-au ales produsele pe care urmează să le pună în farfuriile clienților. De la carne la varză, de la mere la smântână, de la brânzeturi la untura în care se prăjesc cartofii, totul provine de la producătorii locali sibieni. Iar rezultatul este absolut surprinzător și de aplaudat. Ca o paranteză, când au început discuțiile legate de Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, în mintea mea naivă, asta îmi imaginam. Că platforma programului european va servi drept intermediar între producători și restaurante, că în loc să mâncăm la ladă din Metro o să mâncăm direct din grădinile oamenilor, că producătorii nu vor mai fi nevoiți să îndure frigul piețelor și că își vor putea desface produsele direct în bucătăriile restaurantelor din oraș. Naiv, recunosc. Mă bucur, însă, că sunt oameni care nu s-au lăsat, care au scotocit întreg județul până și-au găsit furnizori, și care preferă să plăteasca 3-4 lei în plus pe kilogram pentru un produs știu cum a fost crescut și care îți garantează că pui în farfuria clientului ceva sănătos. WhatsApp Image 2020ss-03-01 at 20.20.30

Până acum, dacă mă întreba cineva unde poate mânca ceva tradițional românesc, Crama Sibiul Vechi era singurul loc pe care îl recomandam. După umila mea părere, Zestrea le-a luat fața din start, o să fiți absolut surprinși de cât de bună e mâncarea. Am început cu un platou de brânzeturi de pe Valea Hârtibaciului și din Mărginime, însoțite de trei gemuri, unul de ceapă, unul de ardei iute și unul de dovleac. Excepționale. Fiind patru la masă, ne-am permis să încercăm mai multe. Așa că am comandat un file de păstrăv cu sos de șampanie și legume la cuptor, câțiva mici cu cartofi prăjiți în untură, cârnați cu varză călită și o tocăniță de vițel cu piure de cartofi cu țelină. Tocănița și cârnații au luptat strâns pentru locul I, bătălie încheiată indecis pentru că n-am putut să ne hotărâm care e mai bună. Carnea de vițel a fost gătită excelent, bucățele suculente care ți se topeau în gură, într-un sos delicios. Cârnații pe varză călită nu au egal în ce am gustat eu prin restaurantele sibiene, poate pentru că sunt făcuți chiar de bucătar, în bucătăria restaurantului, și afumați ca la carte, într-o afumătoare de lângă Sibiu.

WhatsApp Image 202q0-03-01 at 20.20.29 WhatsApp Image 202dsds0-03-01 at 20.20.31 WhatsApp Image 2020-03-01 at 20.20.29

Aș zice că sunt ca la mama acasă, dar mama nu făcea cârnați așa de buni. Deși de la o varză călită nu poți avea mari pretenții, cred că aici mi-am dat cel mai bine seama cât de importantă e sursa produsului pe care îl pui în farfurie. Crocantă, zemoasă, combinată cu bucățele de ardei, mi-a fost chiar ciudă că eram sătul și n-am apucat să o termin. Cartofii prăjiți în untură nici n-am apucat să îi gust, au dispărut de cum au ajuns pe masă și trebuie să cred pe cuvânt că au fost excelenți. Am ciupit o furculiță din păstrăv și am rămas chiar uimit de gust. Deși simțeam că explodez, am mai desfăcut o gaură la curea și am mâncat și un papanaș, numai ca să îl clasez în topul personal, papanașii fiind preferații mei, i-am încercat peste tot pe unde i-am găsit. Iar ăștia sunt cei mai buni pe care i-am mâncat în Sibiu. Fierți, tăvăliți în scorțișoară, cu o smântână și un gem delicioase lângă și coji de portocală confiate și tăiate în bucățele mărunte, mărunte. Știu că sună a exagerare dar pe mine m-a dat pe spate restaurantul Zestrea. Sincer, nu ai ce reproșa mâncării. A, și să vedeți ce pâine bună servesc, am cerut o porție cu untură și ceapă roșie doar pentru gustul pâinii. Jos pălăria. Patru oameni, cu sucuri și ape am plătit 180 de lei, merită fiecare leuț mâncarea. O să revin sigur. Vreau să încerc zacusca și fasolea bătută, virșli de capră și pastrama de oaie cu mujdei. 

WhatsApp Imsdsage 2020-03-01 at 20.20.32

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Deși pare publicitate este corect ! Neincrezatorii pot încerca ! Succes !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Stroe vasilica

Acum 4 ani

Am vizitat cu bucurie si mandrie zona castelul peles,o noapte si 2 zile,apoi sinaia,predeal,castelul cantacuzinilor,sighisoara,medias,sibiu.....tocmai era festivalul muzicii crestine...m am mandrit cu recitalul corului de copii de la iresti,vidra,,,,insotiti de preotul rauta,al parohiei iresti....zona ardeal,urmeaza sa vizitam si banatul..avem deja sponsor....este altceva...putem sa facem scara la cer...tot la coada cozii suntem....barbarii de odinioara....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Stroe vasilica

Acum 4 ani

Am vizitat cu bucurie si mandrie zona castelul peles,o noapte si 2 zile,apoi sinaia,predeal,castelul cantacuzinilor,sighisoara,medias,sibiu.....tocmai era festivalul muzicii crestine...m am mandrit cu recitalul corului de copii de la iresti,vidra,,,,insotiti de preotul rauta,al parohiei iresti....zona ardeal,urmeaza sa vizitam si banatul..avem deja sponsor....este altceva...putem sa facem scara la cer...tot la coada cozii suntem....barbarii de odinioara....O MOSTRA SUPERBA...MA BUCUR CA AM TRAIT SA VIZITEZ ACEA PARTE A ROMANIEI!!!!A RAMAS BANATUL ROMANESC...DESPRE MOLDOVA PESTE PRUT...NU MI DORESC...
Raspunde

Vasilicu ombilicu

Acum 4 ani

stie undeva unde e pastilele lu binica ?
Raspunde

Urban12

Acum 4 ani

Aici e burg, nu targ!
Raspunde

Claudiu

Acum 4 ani

Da trebuie incercat!!! Ma bucur că sunt oameni care încearcă să facă altceva, că de fast food și junk food e plin Sibiul. Felicitări!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus