Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Trei luni și jumătate până la locale. Lista candidaților la Primăria Sibiu

Trei luni și jumătate până la locale. Lista candidaților la Primăria Sibiu

FDGR anunță oficial candidatul pentru Primăria Sibiu după Consiliul de Conducere al formațiunii, ce se va desfășura la Sibiu, în 6 martie. Liberalii susțin că vor prezenta toți candidații de la locale în jurul datei de 15 martie. USR PLUS și-au selectat candidații și mai așteaptă doar momentul pentru a anunța oficial candidaturile celor doi lideri județeni: unul la primărie, celălalt la Consiliul Județean. Social-democrații susțin că au în lucru un sondaj de opinie. Misiunea: să selecteze cea mai bună variantă din cele patru nume propuse. Singurul candidat prezentat oficial este fostul director al OPC Sibiu și fost deputat PSD, Ioan Axente. El vrea să devină primarul Sibiului, susținut de Partidul Neamul Românesc.

alegeri prezidentiale turul 2 vot (11)

Deși neoficial majoritatea partidelor știu cu cine vor intra în alegeri, cu toții așteaptă apropierea datei intrării în campanie pentru a nu-și vulnerabiliza candidații.

Alegeri printre sărbători

Prim-ministrul interimar, Ludovic Orban, a anunțat că alegerile locale vor avea loc cel mai probabil pe data de 14 iunie, în condițiile în care executivul va reuși să strecoare votul printre sărbători. „31 mai şi 7 iunie sunt sărbători creştine. Sunt Rusaliile şi ar fi o impietate faţă de creştini să stabilim data alegerilor pe 31 mai şi pe 7 iunie. Ca atare, cel mai probabil, alegerile vor fi aproximativ în jurul datei de 14, maximum 21, plecând şi de la jurămintele depuse de autorităţile locale, care de regulă au fost depuse cam după 20 iunie, în 2016”, a explicat premierul la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România, desfășurată în urmă cu trei săptămâni.

În situația în care data alegerilor ar fi fixată pentru 14 iunie, campania electorală ar urma să înceapă în 12 mai. Până la această dată sunt mai puțin de două luni și jumătate.

FDGR merge cu Astrid Fodor

FDGR o va anunța oficial pe Astrid Fodor drept candidat la Primăria Sibiu după Consiliul de Conducere al formațiunii, care se va desfășura în 6 martie, la Sibiu, susțin surse din cadrul Forumului. Forumul va merge încă o dată cu Fodor la funcția de primar după ce liderul organizației, Paul Porr, s-a lămurit că ea este singura variantă cu care Forumul poate continua șirul de primari început de Klaus Iohannis în anul 2000. Conform unui sondaj de opinie realizat la comanda PSD, în preajma alegerilor pentru Parlamentul European, Fodor avea o notorietate de aproape 100% și o favorabilitate ce depășea 70%. Chiar dacă asta nu înseamnă și intenție de vot, e greu de crezut că un alt candidat poate învinge o astfel de cotă politică, mai ales dacă alegerile se desfășoară într-un singur tur. Pentru a împăca cele două curente de opinie din cadrul FDGR, cel de înnoire și cel tradiționalist, este foarte probabil ca oferta organizației pentru Consiliul Local Sibiu să fie puternic împrospătată.

Fodor CL buget (9)

O altă decizie importantă luată de Forum este că nu se vor face alianțe electorale nici de această dată. ”Nu este deloc viabil din punctul nostru de vedere. Forumul nu este un partid politic, nu face alianțe pre-electorale sau electorale, niciodată nu am făcut, acesta este specificul nostru. Vom participa la alegeri și așteptăm ca alegătorii să-și spună cuvântul”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Paul Porr.

Liberalii aleg varianta ”semi-combat”: Adrian Bibu

Unui fost campion european la Taekwon-do îi este greu să-i impui o conduită de non-combat într-o competiție. Plecând de la această premisă, mulți susținători ai liberalilor s-au agățat de varianta Adrian Bibu – candidat la Primăria Sibiu, pentru a vedea în sfârșit o competiție electorală adevărată între cele două formațiuni care contează cu adevărat în municipiul Sibiu. Deși cel mai probabil Adrian Bibu va fi confirmat ca și candidat al PNL la Primăria Sibiu, campania electorală nu va fi la nivelul așteptat de liberali. Este de așteptat ca liberalii să ofere soluții pentru viitorul municipiului, iar părțile negative ale administrației să fie ignorate sau prezentate cu mănuși. Mănuși de catifea. Un fel de etalare a calităților tehnice a sportivului, însă fără a intra în ring.

Adrian Bibu sala transilvania (7)

Bibu a fost singurul candidat înscris în competiția internă de alegere a reprezentantului organizației în cursa electorală pentru Primăria Sibiului. ”Am început să îmi formez o echipă de oameni cu care îmi doresc să pun pe hârtie problemele, soluțiile și oportunitățile pe care le vedem noi. Echipa aceasta este formată atât din colegi din PNL, cât și din oameni valoroși din afară, din domenii variate, antreprenori, arhitecți, medici, ong-iști, sportivi, care își doresc tot ce e mai bun pentru Sibiu. Așadar este o muncă în desfășurare, și este prea devreme pentru mine să prezint o strategie completă acum. Mă concentrez de asemenea pe campania pentru prezidențiale, activitatea de consilier local și munca la Sala Transilvania unde am o listă lungă de investiții pe care îmi doresc să le finalizez până la sfârșitul anului”, spunea directorul Sălii Transilvania, anul trecut, atunci când a anunțat ferm decizia de a candida la Primăria Sibiu.

Între timp, Bibu s-a ținut de cuvânt, a avut inițiative în Consiliul Local, și-a făcut o platformă on-line în care își promovează ideile și una out-door de creștere a notorietății, a cooptat mulți sibieni în echipa sa și pare cel mai determinat candidat pe care l-au avut liberalii în ultimii 20 de ani. Este de observat dacă elanul său va fi domolit de colegi în campanie sau dacă determinarea sa nu a deranjat periculos de tare relațiile bune dintre FGDR și PNL.

Anunțul liderului PNL, Ludovic Orban, prin care trimitea liderii de organizații la luptă, în campania pentru alegerile locale, a adus în discuție în Sibiu posibila candidatură a președintei organizației, Raluca Turcan. „Prima decizie este ca președinții organizațiilor județene, acolo unde nu există, conform sondajelor de opinie, candidați care să rezulte că au șansa de a câștiga, să-și asume răspunderea candidaturii fie la primăria municipiului reședință de județ, fie la președinția consiliului județean”, a anunțat la începutul lunii februarie, Ludovic Orban. Totuși, la Sibiu, o posibilă candidatură a Ralucăi Turcan la Primăria Sibiu este exclusă susțin surse din cadrul organizației.

PSD anunță candidatul în această săptămână. Cătălin Stanciu, cele mai mari șanse

Oficial, PSD Sibiu, prin vocea președintelui Bogdan Trif, anunță că listele complete de candidați pentru alegerile locale vor fi anunțat în prima parte a acestei luni. „Mai avem câteva organizații unde lucrurile nu sunt chiar clare, însă în marea majoritate avem candidații”, anunță Trif. Cazul fericit unde candidatul se cunoaște este Mediaș: ”Mihai Macaveiu va candida pentru Primăria Mediaș. În urmă cu patru ani a pierdut alegerile la 300 de voturi, acum va câștiga”, a anunțat președintele PSD Sibiu.

catalin stanciu CJ consiliu judetean (1)

Unul din cazurile nefericite, unde candidatul nu este încă stabilit este municipiul Sibiu. ”Avem în lucru un sondaj de opinie, așteptăm rezultatele. Avem patru nume propuse în acest sondaj, vom vedea care este persoana care este cea mai bine clasată. Sunt și persoane tinere și colegi cu experiență”, a precizat Trif. Surse din cadrul organizației susțin că două din numele verificate de social-democrați sunt Cătălin Stanciu, liderul organizației municipale și Sebastian Forir, vicepreşedintele organizației, iar primul are cele mai mare șanse să fie desemnat candidat. ”Avem sondajul în lucru, cel mai probabil în această săptămână vom primi rezultatele. Eu nu am cunoștință de niciun rezultat, deocamdată”, a precizat Stanciu pentru Turnul Sfatului. Bogdan Trif ar putea candida pe listele partidului la Consiliul Județean. Candidatura sa este pusă însă sub semnul îndoielii de posibilitatea ca localele să se desfășoare în aproximativ aceeași perioadă cu alegerile parlamentare, astfel încât, în această situație, el ar prefera o candidatură la Camera Deputaților sau Senat, nu la Consiliul Județean Sibiu.

Alianța USR PLUS. USR (Echert) la consiliul județean, PLUS (Apostoiu) la primărie

Alexandru Dudilă a învățat în USR ce au înțeles cu mult timp înainte cei din PSD și PNL: candidații nu sunt cei care se pregătesc, ci cei care se nimeresc. Dudilă, medic specialist chirurg dento-alveolar și consilier în cadrul cabinetului europarlamentarului Nicu Ștefănuță, a trecut prin toate etapele de selecție a candidaturii realizate în cadrul organizației. A candidat în cadrul organizației, și-a făcut campanie internă și a fost nominalizat, în final. Doar că socoteala partidului nu s-a potrivit cu cea a alianței.

Raul Andrei Apostoiu plus

Candidatul PLUS la această funcție, liderul organizației, Raul Andrei Apostoiu, este cel care va candida, cel mai probabil din partea Alianței USR PLUS la Primăria Sibiu. Apostoiu are 55 de ani, este de profesie inginer și are o experiență antreprenorială de peste 20 de ani, administrând o companie din domeniul IT.  Liderul USR, Adrian Echert ar urma să candideze la președinția Consiliului Județean, echivalând raportul de reprezentanți în cadrul Alianței la alegerile locale, astfel încât Alexandru Dudilă va intra doar pe lista de la Consiliul Local Sibiu.

Singurul candidat anunțat oficial: Ioan Axente

Fostul deputat social-democrat, Ioan Axente, a fost anunțat oficial de către Partidul Neamul Românesc, drept candidat la Primăria Sibiu. ”Ioan Axente, fost deputat de Sibiu, este candidatul pe care Partidul Neamul Românesc îl aruncă în lupta pentru primăria orașului Sibiu, controlat de ani buni de zile de Forumul Democrat al  Germanilor din România, din care provine președintele Iohannis”, a anunțat partidul.

axente

Neamul Românesc este condus de Ninel Peia, secondat de trei generali: Nicolae Rotaru, Mircia Chelaru și Constantin Onișor promovează o politică naționalist-exoterică, prin articolele prezentate pe pagina de Facebook a organizație nelipsind articole despre organizația ”6.6.6.” care ”dirijează cele mai mari 6 bănci mondiale; cele mai mari 6 consorţii energetice de pe planetă, între care, cel al petrolului; cele 6 mari consorţii agroalimentare, plus controlul principalelor rute alimentare ale lumii” Scopul proiectului mondialist ar fi ”genocidul vitalităţii, în favoarea rentabilităţii oculte”. Un alt articol vorbește despre Orașul secret de sub munții României. ”Cine se teme de orașul secret de sub munții României?”, este titlul textului.

PMP Sibiu, o nouă conducere

Fostul prefect de Sibiu, Ion Ariton, este din 25 februarie noul președinte interimar al PMP Sibiu. Spune că în perspectiva alegerilor locale va fi foarte greu la Sibiu. ”Trebuie să vorbesc cu colegii din organizație, să vedem de unde plecăm. Cert este că vor fi alegeri dificile în Sibiu. PNL este foarte puternic, iar USR stă foarte bine din punct de vedere electoral”, a declarat Ariton.

ariton (1)

Ion Ariton a fost senator de Sibiu din partea PD-L în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri în guvernul Emil Boc.  În perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului. Ariton a fost de asemenea președinte al PD Sibiu mai mulți ani, dar și lider al ALDE Sibiu pentru aproximativ un an.

La alegerile locale din 2016, pentru Consiliul Județean Sibiu, PMP a obținut 4.93%, iar candidatul partidului pentru funcția de primar Ioan Gligor, a obținut 2,72%. Obiectivul electoral al PMP în alegerile parlamentare este de 10%, a anunțat liderul partidului, Eugen Tomac.

ALDE 

Președintele ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu susține că listele pentru alegerile locale sunt în mare partea întocmite, însă mai sunt localități unde există mai multe variante. Un astfel de exemplu este și Municipiul Sibiu. ”Vom avea liste complete în toate localitățile din județ și pentru Consiliul Județean. Începând de săptămâna viitoare (n.r. de luni) vom face publice aceste nume. La Municipiul Sibiu avem mai multe variante, urmează să decidem în aceste zile”, a declarat Tocaciu, liderul ALDE Sibiu.

Subprefectul Horațiu Marin spune că retrocedările de terenuri se apropie de final în judetul Sibiu

Unul din posibilele nume pe care ALDE le-ar putea propune pentru Primăria Sibiu este fostul subprefect, Horațiu Marin. El a declarat și în trecut, încă atunci când ocupa funcția de înalt funcționar public că cochetează cu ideea de a candida la alegerile locale. Și-ar fi dorit o candidatură în calitate de independent. Între timp, s-a înscris în ALDE Sibiu. ”Mă tentează ideea de a candida, dar deocamdată nu am luat o decizie. Va conta foarte mult ce sprijin voi avea în vederea acestui demers. Văd ca priorități pentru municipiul Sibiu infrastructura și proiectele despre care s-a vorbit mult în ultimul timp și nu s-a realizat nimic până acum: parc de agrement, spital, centru de afaceri, teatru și stadion”, spunea la sfârșitul lunii august, Horațiu Marin.

 

Rezultatele alegerilor locale, din Municipiul Sibiu, în 2016

Astrid Cora Fodor (FDGR) – 27.948 de voturi – 57,12%

Ovidiu Ioan Sitterli (PSD) – 9.202 voturi – 18,80%

Răzvan Codruț Pop (PNL) – 5.339 voturi – 10,91%

Ana Alexandrina Matei (Independent) – 1.565 voturi – 3,19%

Ioan Gligor (PMP) – 1.348 voturi – 2,75%

Ioan Ștefan Zară (independent) – 982 voturi – 2%

Marius Popescu (Partidul Alianța Democraților și Liberalilor) – 719 voturi – 1,46%

Eugenia Florescu (România Unită) – 629 voturi – 1,28%

Daniel Galan (UNPR) – 463 voturi – 0,94%

Ovidiu Zeicu (Partidul Puterii Umaniste) – 399 voturi – 0,81%

Lucian Pițu (Partidul Social Românesc) – 328 voturi – 0,67%

 

Voturile din Municipiul Sibiu, pentru Consiliul Județean, în 2016:

FDGR - 46.54%

PSD - 21.56%

PNL - 17.64%

PMP - 3.50%

PER -  2.63%

ALDE - 2.34%

PSR - 1.24%

PRU - 1.07%

PPU - 0.92%

UNPR - 0.87%

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

daniel

Acum 4 ani

haideți să le mai dam un cec în alb. de cati ani e frau astrid primar? cum ii cheamă pe viceprimarii Sibiului? ce a făcut echipa lor ? pai tocmai ne-a anunțat că începe lucrul la niste străzi de pământ. Atentie începe lucrul. nu ilsi termina. - A zis ca acestea sunt ultimele străzi de pământ din Sibiu? -Nu a zis. -A zis ca pana la finalul mandatului vrea ca tot Sibiul sa fie pietruit, asfaltat , pavat, dar nici o groapă pe cel puțin străzile principale? - Nu a zis nici asta. La consiliul județean aceași poveste Prefect? prefecți foști si viitori? praf si pulbere Consilieri locali si județeni? Pe ce criterii sunt trecuți de partid pe liste ? -Nici nu ati vrea sa stiti. Stiti care sunt proprietățile unei ape bune : INODORA , INCOLORA etc cam asa sunt si cei amintiti mai sus d.p.v. al al rezultatelor ,proiectelor la care lucrează. Să ne rugăm sa mai vina peste urbea noastră un eveniment major ( in genul capitala culturala, summit) ca doar asa se mai misca lucrurile.
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

L-am cautat acum pe Google pe Adrian Bibu. Speram sa ma duca spre platforma lui online. Asa de bine e optimizat site-ul incat nici macar nu apare in cele 50 de rezultate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian Dancila

Acum 4 ani

Este necesara o schimbare clara si puternica de viziune si strategie in ce priveste Sibiul. Votez Adrian Bibu. Voi?
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Votul e secret!
Raspunde

Mister

Acum 4 ani

Se pare ca USR-Plus este singurul partid din Sibiu care nu au facut balat de data asta. Sper sa scapam de toti incompetenti din primarie cu toate ca e ffff greu. Din punctul meu de vedere PNL nu poate veni cu un asemena candidat unde la alegri a avut peste 75%. Rusine
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Sa speram ca pica Fodor cu succes. Zic sa speram pentru ca sibienii sunt mai conservatori decat fabrica Scandia. Le e frica sa schimbe ceva; mai merge inca, nu a daramat inca Sibiul.
Raspunde

Se agata toti de ciolan

Acum 4 ani

Fodor, Axente, Ariton... vai de capul nostru cu indivizii astia
Raspunde

ionut

Acum 4 ani

foarte bune nume. Are doamne Fodor inca 4 ani in Piata Mare. Si Terra Building inca neste meleoane-n conturi... vai steaua noastra.
Raspunde

Ada Florea

Acum 3 ani

Am tot incercat sa caut pe internet lista tuturor candidatilor la alegerile locale si nu am gasit. De mai mult de 1 ora am cautat sa vad numele candidatilor, ocupatia, proiectele propuse de ei si nu am gasit mai nimic. Cum pot sa iau o decizie cu cine sa votez? Pe ce se duc banii primiti de la stat pentru promovarea candidaturii lor?? As vrea sa votez un partid nou, fara membrii "migratori" si patati, dar daca nu stiu ce propuneri au pentru ce sa-i votez? Cu siguranță voi vota dar am sa fiu atenta pe cine votez.
Raspunde

Jonyjon .

Acum 3 ani

Eu am gasit lista in 2 minute: https://ziare.com/alegeri/alegeri-locale-2020/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus