Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Autoritățile restrâng ”sursele oficiale de informații”. Doar Bucureștiul mai spune ce se întâmplă la Sibiu

Autoritățile restrâng ”sursele oficiale de informații”. Doar Bucureștiul mai spune ce se întâmplă la Sibiu

După ce ”vocea unică” a informațiilor despre epidemia noului coronavirus a fost mutată de la Inspectoratul pentru situații de urgență la Instituția Prefectului, de sâmbătă nici această instituție nu mai are voie să furnizeze informații despre evoluția pandemiei în județul Sibiu.

Decizia a fost luată de către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care, printr-o adresă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu, a notificat toți prefecții să limiteze informațiile pe care le furnizează la nivel local. ”Prin prezenta vă aducem la cunoștință faptul că, începând cu data de 21 martie 2020 nu veți mai comunica niciun fel de informații referitoare la: numărul de teste COVID-19 efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate, starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu Covid-19”, se arată în adresa respectivă.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, Instituția Prefectului a emis un comunicat de presă în care reiterează lista informațiilor pe care nu le vor mai comunica. ”Orice comunicare cu privire la aspectele menționate anterior se va face DOAR de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică”, se arată în respectivul comunicat. Potrivit căruia, de la Instituția Prefectului Sibiu mai pot fi furnizate date despre măsurile luate împotriva răspândirii virusului, locuri de carantină, numărul de persoane izolate sau numărul de persoane aflate în carantină.

Rațiunea unei astfel de decizii nu a fost, însă, comunicată. ”Suntem în situația dată. Sunt decizii luate și care trebuie executate ca atare”, a comentat, scurt, prefectul Sibiului, Mircea Crețu.

”La nivel local, vom transmite în continuare DOAR informări legate de: - măsuri pentru împiedicarea răspândirii și pentru combaterea COVID-19 - amenajarea de noi locuri de carantină, fără precizarea locației - primirea de material și echipamente de protecție - despre măsurile de ordine publică - numărul de persoane izolate - numărul de persoane aflate în carantină”, Comunicat Instituția Prefectului Sibiu

Exemplu de informații

Prin urmare, buletinul informativ al Instituției Prefectului emis în cursul zilei de sâmbătă informează doar faptul că la nivelul județului sunt 1.715 persoane în izolare și alte 110 în carantină (față de 1.335 de persoane în izolare și 94 de persoane în carantină anunțate în cursul zilei de vineri). Totodată, buletinul emis de Prefectură mai amintește de misiunile de ordine și pază ale Jandarmeriei și, respectiv Poliției sibiene, numărul de amenzi amendate pentru că nu respectă izolarea la domiciliu (15 persoane plus un fast-food), cuantumul acestor amenzi (47.900 de lei). Informațiile locale mai cuprind sfaturile general valabile emise de autorități în această perioadă.

Ce informații putea transmite Instituția Prefectului vineri și ce informații a mai putut transmite sâmbătă Ce informații putea transmite Instituția Prefectului vineri și ce informații a mai putut transmite sâmbătă

Informațiile defalcate pe județ, eliminate și la nivel național

Din seara zilei de joi, și Institutul de Sănătate Publică a restrâns informațiile furnizate publicului și, implicit, presei. Harta cu numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus pe fiecare județ, precum și cu numărul celor izolați sau în carantină, a celor decedați sau vindecați a fost restricționată doar la informații valabile la nivel național. Decizia a fost luată tot de către Grupul de comunicare strategică.

În acest context, au apărut inițiative independente care centralizează datele oficiale și le rearanjează, defalcat, pe fiecare județ. O astfel de inițiativă este cea a Agenției geo-spatial.org, a cărei hartă actualizată o puteți consulta aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Marcu

Acum 4 ani

Trasca noua CENZURA! Sunt sigur ca procedurile s-au pastrat la sertar din vremea comunistilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Ce cenzura? Îți interzic ție sa zici ceva?
Raspunde

Local2

Acum 4 ani

Cel mai probabil e nevoie ca bukales sa prezinte ''situatie disperata, dezastruoasa si multe victime'' Tot ce vine de la aia din sud e dezastru, ca toti managerii veniti, platiti gras ca sa stea si sa distruga (Ambient, Carpatica, Bursa, Polisano, Electromontaj etc).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian

Acum 4 ani

Mai localnicule din Marginime(ca roman sibian n-aveai loc in cetatea de saxoni) l-ai uitat pe Maricuta cu scumpa lui Scumpu. Si pe petrolisti in sirul de indivizi enumerati de matale si care iubesc declaratiile de profit,venit si implicit legea in plenitudinea ei.. Amu esti bucuros ca ai net si ca te-ai teleportat in plina criza creata de ilustrii tai galbeni-portocalii.... Deci fa-ma sa inteleg,de la conducerea aflata vremelnic la putere in capitala tarii Romania,Bucuresti,din sud,adica Johanel si guvernul lui normal,adica Lu-covid orbpahar, vine dezastrul???? Vaaai! Asta e defetism!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 4 ani

Foarte bine.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Măsură tipic militară filositoare in caz de conflict militar ; de neînțeles on actuala conjunctură ; contraproductivă prin stimularea justificată a scenaritei naționale .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Danny

Acum 4 ani

Starea de urgență sau de asediu duce automat la restrângerea drepturilor democratice, deci se poate introduce cenzurarea stirilor și comunicarea lor doar dintr-un singur loc. asta pentru evitarea panicii. Ce e greu de înțeles în asta. Toată lumea se conformează. Nu ține de coumism sau de dictarură!!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Totuși , de ce are voie sa comunice Guvernul și îi este interzis reprezentantului Guvernului in județ despre cd se intampmă in județ ? Ce-i chiar atât de greu de înțeles ? In timp de război se justifica prin contracararea eventualelor știri false etc. .
Raspunde

Stelina

Acum 4 ani

Este in afara legii să nu anunți populația de starea situației in asemenea cazuri, deoarece nestiind cite contaminari sunt și cîți morți, lumea iese linistită afară crezind că nu sunt în pericol. Ce vor să facă cu noi, de ce ascund totul,.nu își dau seama că prin prostia lor crasă și frica de a-și pierde scaunele călduțe, or să omoare mii de Sibieni. Cea ce fac ei ascunzînd totul, se numește CRIMĂ IMPOTRIVA UMANITĂȚI.
Raspunde

ZDI

Acum 4 ani

Redăm comunicatul oficial: În numele presei locale din România, jurnaliști și redacții grupate în comunitatea PressHub, protestăm ferm față de ultimele demersuri de la nivel guvernamental, menite să ascundă adevărata dimensiune a răspândirii coronavirusului de tip nou COVID-19 în România. Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare. Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică. De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este absolut necesara. Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului, care provoacă neîncredere și în ultima instanță, reacții de panică în rândul populației. Dorim să ajutăm, suntem determinați să fim în primul rând al efortului conjugat pentru a gestiona criza și de aceea cerem să fim respectati și să nu fim mințiți.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Ați dovedit de multe ori ca nu sunteți în stare de informare corecta Nu se poate risca cu voi în vremurile astea. Ce treaba are libertatea de exprimare?! Sunteți liberi sa va exprimați, iar ei sunt liberi sa nu va dea informațiile astea. Nu ajuta la nimic sa se știe unde sunt multe cazuri. Ca sa se panichezi lumea și sa fuga unde sunt puține, cum s-a întâmplat în Italia? Sunteți niște iresponsabili.
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Aceasta este c e n z u r a , primul semn al unei d i c t a t u r i in devenire...
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

in situatia actuala este foarte bine ce decizii se iau. nu mai stati sa numarati carantinele, izolate, vindecate, infectate, morti !!! TOATE VOR CRESTE !!! stati in casa ocupativa de copiii, scapati de frica, panica. FRICA va face si mai multe victime !!! ganditi pozitiv. este normal sa fim panicati nu am mai trait astfel de momente, haideti sa invatam sa ne comportam normal, prin casa, glume zambete, bucurie. TOTUL VA FII BINE !!!!
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

strigati sa inghete preturile !!! patroni sa nu concedieze oameni !!! toate profiturile le-au facut pe spinarea oamenilor, acum sa-i ajute sa treaca peste perioada. asta strigati !!! nu cifre despre pandemie !!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Nu mai comentați atât aiurea cu libertatea de exprimare. De fapt e dreptul lor sa nu se exprime cum vreți voi, chiar dacă vreți sa aveți sau sa dați altora tot felul de motive de panica.
Raspunde

Decebal

Acum 4 ani

...nu i a bine !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus