Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Te rog să rămâi sănătoasă, doamna vânzătoare! Și tu, domnule gunoier!

Astăzi s-a anunțat un ”prim record” al numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Știrile despre decese continuă să apară, deci este o chestiune de zile, cel mai probabil, până când în întreaga țară ieșirea din casă va fi interzisă (cu excepția situațiilor deja anunțate).

Recordurile vor înceta să mai devină recorduri, iar rugăciunile și speranța se vor îndrepta către medici, asistente, cei din laboratoarele de testare și restul personalului medical. Poate și aici vom cânta la balcoane, cel mai probabil și la noi se vor răspândi campaniile de îmbărbătare on-line, asemeni revoltelor și avalanșelor de păreri și sfaturi și alerte.

”În prima linie” a luptei ce va urma în perioada următoare vor rămâne nu numai cei din sistemul sanitar, cei din structurile de intervenție ale statului, care de câteva zile răspândesc insistent sloganul ”noi suntem la muncă pentru voi, voi stați acasă”. Tot ”acolo”, într-un alt fel de primă linie, va rămâne să funcționeze un întreg ansamblu de servicii necesare pentru acoperirea nevoilor de bază ale comunității.

Servicii întreținute nu de specialiști în epidemiologie sau de cercetători în studii recente sau de pricepuți în a filtra noianul de informații despre SARS-Cov-2. Ci de oameni simpli, a căror menire ni se relevă mai ales zilele acestea ca fiind esențială: de la cei care ne hrănesc, la cei care ne încălzesc și până la cei care ne cară efectiv gunoaiele. Oameni care – în aceste două săptămâni de când a început ”și la noi nebunia” – au mers la serviciu în fiecare zi. Mulți au mers la un serviciu în care au avut zile deloc ușoare. Cum ar fi vânzătoarele din magazine și din farmacii, care au lucrat în aceste zile cu puhoaie de oameni mai mult sau mai puțin conștienți asupra modului în care se pot proteja pe sine și pe cei din jur.

Dincolo de tot sprijinul care poate fi acordat celor din sistemul medical, este esențial să tratăm cu aceeași seriozitate și apreciere și pe ceilalți care (după cum probabil tot mai mulți își vor da seama în perioada următoare) asigură funcționarea comunității, cu noi, restul, stând acasă. Prin urmare, citiți cu atenție ceea ce scrie pe micile afișe de la intrarea în magazinul din cartier. Dacă trebuie să fie doar un client pe rând în magazin, unul să fie. Respectați-o pe doamna vânzătoare, de sperați ca și mâine să mai găsiți alimentara aflată la doi pași deschisă. Nu aruncați măștile și mănușile la deșeuri reciclabile, dacă vreți ca și mâine să fie golite recipientele. Nu dați mâna cu cel care vă aduce, la ușă, comanda trimisă din telefon. Și încercați să plătiți cu cardul.

Astăzi au anunțat că numărul celor infectați cu noul coronavirus a crescut în doar 24 de ore cu o treime. Și că, dacă acum două zile nu aveam niciun decedat în țară din cauza pandemiei, acum sunt deja cinci. Teama a început să crească și tot exponențial crește și numărul celor care vor începe să își asigure izolarea, dacă nu au făcut-o deja. Cei de la brutărie, cei care vor scoate ridichile și salata deja crescute, cei de la canalizare sau cei din marile depozite logistice, cei care lucrează în restaurante cu livrare la domiciliu, cei de la salubrizare, farmacistele, dar și cei care lucrează la rețelele de internet, vânzătoarele și casierițele fac parte, însă, din categoriile cărora acum li se cere să nu se izoleze. Cel puțin, nu toți. Culmea, cei mai mulți dintre cei de mai sus fac parte din zona celor mai puțin răsplătiți economic. Valoarea muncii lor nu a fost, probabil, niciodată luată în calcul mai mult decât acum. Că lucrurile se vor schimba în privința asta ”după pandemie”, rămâne de văzut. Până atunci, să le fim recunoscători. Și, asemeni tuturor celorlalți din ”linia întâi”, să îi protejăm și încurajăm.

Vă rog să rămâneți sănătoasă, doamna vânzătoare! Și tu, domnule gunoier! Și voi, restul, a căror valoare o vom descoperi în săptămânile care urmează!

PS Nu am cum să bâlbâi prea multe pe subiecte despre ceea ce trebuie făcut pentru reducerea impactului pandemiei. Nu îmi dau seama cum cred unii că putem ”recupera” în câteva zile experiența de ani a unor țări precum Coreea de Sud sau Taiwan în materie de combatere a epidemiilor. Astfel de țări – oricum cu un nivel de ”orice” mult peste cel al României - au de ani buni pregătite protocoale și scenarii de intervenție exersate deja în astfel de situații. La fel, nu îmi dau seama de ce sperăm în ample măsuri active precum în țările dezvoltate ale construcției europene, țări în care sistemul sanitar n-a avut probabil nicicând în ultima jumătate de veac eșecuri de genul ”Colectivului” de la noi. Departe de mine ideea de ”a nu face nimic” și de a lăsa lucrurile în voia sorții ori a unor autorități tot mai puțin transparente, dar trebuie să fim realiști în așteptări atât de la autorități, cât și de la comunitățile în care trăim.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

statul defect

Acum 3 ani

"am" incredere in autoritati...asa cum am avut toti dupa "Apuseni,Colectiv,Caracal,Portul Midia"... asa ca stati in casa....suntem singuri PS - in curand va trebuii sa ne asiguram singuri si protectia....cand valuri de someri vor rămâne cu buzunarele goale
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

ca sa nu fim full panic mode, mai specificati si ca din cei bolnavi doar 6-7 sunt in stare grava iar cei decedati aveau toti, fara exceptie, pre-situatii medicale foarte serioase (cancer, diabet, dializa, obezitate)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus