Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

TSTV Daniela Cîmpean. Cât de pregătiți suntem pentru coronavirus?

TSTV Daniela Cîmpean. Cât de pregătiți suntem pentru coronavirus?

Linia de testare pentru SARS-CoV2 achiziționată cu banii donați de Fundația Con-A este montată, personalul este pregătit, însă nu au ajuns încă testerele. Cele două aparate de testare rapidă achiziționate cu bani de la Fundația Comunitară și din fondurile Spitalului Județean vor fi livrate în Sibiu până la sfârșitul săptămânii. Dotarea cu materiale de protecție a personalului din spitale, ambulanță și instituții publice se face în limita în care se pot achiziționa de pe o piață deja plină de cereri și săracă în oferte.

Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean spune că la ședința de Consiliu Județean de joi se vor mai aloca încă 2 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Județean în contextul crizei provocate de noul coronavirus. ”Întotdeauna avem nevoie de mai mult decât există, în astfel de situații. Vrem să asigurăm materiale de protecție pentru cei care se află în prima linie. Joi, în ședința de consiliu, vom aloca încă două milioane de lei pentru a achiziționa tot ce e necesar”, a anunțat Cîmpean. În lipsa ofertelor de pe piață, conducerea CJ Sibiu a cerut societăților din Sibiu să-și schimbe liniile de producție, pentru a ajuta sistemul de sănătate. ”Nu există pe piață materialele de care avem nevoie. Am discutat cu agenți economici locali să-și schimbe obiectul de activitate, sunt astfel de pași realizați, la momentul în care vom avea rezultate, voi comunica”, a spus Cîmpean.

Președinta CJ Sibiu spune că Sibiul va insista pentru testare rapidă. ”La nivel european există o lipsă de aparatură, de echipamente, ne batem efectiv pe aparate, pe echipamente de protecție. Ceea ce pot să vă spun este că pentru Spitalul Județean cumpărăm tot ce apare pe piață, facem imediat comenzi. Așa am făcut și cu cele două aparate și avem asigurări contractuale că până la sfârșitul săptămânii vor fi livrate aparatele și testerele. Unul va funcționa la UPU, iar altul la Boli Infecțioase. Rezultatul e disponibil în 30 de minute, iar precizia este de 90%. Mai bine să fim alarmați că sunt mai mulți contaminați decât să stăm liniștiți că nu există persoane contaminate”, a mai spus Cîmpean. Fiecare aparat vine cu câte 2000 de testere. ”Ce e foarte important e că s-a reușit să se găsească aparate care depistează prezența virusului. Poate fi testat pacientul de la momentul la care a fost infestat”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Sibienii trebuie însă să știe că nu se vor face aceste testări la cerere. ”Trebuie să-i depistăm pe cei care au fost contaminați pentru a-i opri să răspândească boala. Nu vreau să nu se înțeleagă că cine vrea, poate să vină să se testeze”, a precizat președinta CJ Sibiu.

Linie de testare fără teste

Aparatura achiționată din banii donați de Fundația Con-A este montată, însă nu poate funcționa încă. ”Am achiziționat o linie de testare biologică, cea care dă rezultatul cel mai fidel. Această linie este montată în Spitalul Județean. A fost din fericire achiziționată la timp, grație unei donații făcută de Fundația Con-A căreia vreau să-i mai mulțumesc o dată. Având banii, am putut bloca comanda imediat, după noi au dorit și alții, însă nu au mai fost aparate. Avem această linie montată, avem personal instruit să asigure funcționarea acestei linii, colegi din spital au fost pregătiți la Institutul Balș și au învățat cum să o folosească. Ceea ce ne lipsește pentru a porni de mâine această testare sunt acele testere, care de asemenea sunt la mare căutare. Deși firma și-a luat obligația ca odată cu linia să aducă și aceste testere, din nefericire nu și-a onorat această obligație, însă ne-au promis în urma demersurilor că le vom avea până la sfârșitul săptămânii”, a mai spus Cîmpean.

https://youtu.be/XQygGH1_EIE

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Von Richtofen

Acum 3 ani

Cateva completari pentru domnul Bratu? De cand a devenit doamna Daniela Campeanu specialist epidemiolog? Doamna Daniela Campeanu isi poate realiza atributiiile de presedinta de Consiliu Judetean aflata in starea de autoizolare? DE ce operatorii SOMA nu au primit masti pentru protectie?
Raspunde

Darius

Acum 3 ani

Este o dezamagire totala distinsa doamna. In afara de delegari si discursuri ieftine si populiste nimic pentru Judetul Sibiu. Sper sa dispara din politica aceasta fiinta iresponsabila si total ineficienta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus