X
Cimpean CJ (6)

De ce nu se dau date pe județe legate de situația infectării cu Covid-19: ”Să nu transmitem ură”

Guvernul a eliminat tabelele cu situația pe județe legat de numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, iar informațiile cu privire la aceste cifre au fost restricționate pentru presă. Conform unui ordin transmis tuturor prefecturilor, mass-media nu mai primește informații despre cazurile de coronavirus decât de la Grupul de Comunicare Strategică. Însă și aici datele sunt incomplete.

”Avem atitudini care nu sunt sănătoase”

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunțat în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV că motivul ține de unitate și încredere. ”E absolut normal ca pe timp de criză să se stabilească niște reguli. Se urmărește să se facă o evidență națională, dar fără să se stabilească atâția sunt în Sibiu, atâția în Hunedoara, pentru a nu se stigmatiza orașe și județe. Și așa este. Nu putem vorbi de ăia infectați. Trebuie să ne uităm și la latura asta umană și să nu transmitem ură și supărare, că ăștia ne-au infectat pe toți. După această criză trebuie să rămânem uniți ca și români, ca și popor. Uitați că s-a ajuns ca românii să-i urască pe cei care vin din Italia. Avem atitudini care nu sunt sănătoase”, a explicat Daniela Cîmpean.

Ea spune că modelul din alte țări europene nu ar trebui întotdeauna urmat. ”Nu înseamnă dacă într-o țară avem un model, automat trebuie să facem și noi. S-a văzut că măsuri pe care Italia le-a luat pe această criză nu au fost bune și s-a ajuns ca numărul să fie cel care este. În astfel de situații cred că trebuie să avem încredere că cei care gestionează crizele fac tot ce pot ca măsurile lor au un efect cât mai bun”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Riscul de a genera confuzie pentru comunități…

Grupul de Comunicare Strategică, organizat la nivel național, a motivat că „există riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt”, arată Hotnews. „Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași)”, se arată într-un răspuns al Grupului de Comunicare Strategică (GCS) pentru jurnaliști. „De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

12 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  patru

  dragi tovarasi si prieteni, imi pare ca v-au ramas ceasurile in urma cu vreo 30 de ani. Avand in vedere ca voi habar n-aveti ce (sa) faceti, poate ca dreptul publicului la informatii nu e chiar atat de rau. sau dreptul asta era doar un zvon?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  io de la tara

  dreptul meu la informare referitor la zona in care ma aflu cum e respectat?
  nr. de cazuri/existenta cazurilor din proximitatea zonei in care locuiesc reprezinta informatie de interes maxim zilele astea.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  Corect! După aia se fuge dintr-un județ în altul și cred ca nu avem nevoie după aia sa mobilizam resursele și pt cont olarea unui număr mare de persoane care se mișcă dintr-un loc în altul (cum ii asteptau pe peron în sudul Italiei pe cei veniți din nord). Asa nimeni nu fuge fin motivul asta și virusul e mai ușor de controlat.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   UnDacLiber

   Interesant comentariu si buna observatie! Nu m-ar mira ca, la cata irationalitate manifesta omul la disperare, sa fie chiar asa!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   io de la tara

   familia unei persoane cu comorbiditati la care apare o urgenta are dreptul sa stie daca spitalul la care va fi dus colcaie de coronavirus si sa refuze sa il trimita la moarte sigura?
   eu la asta ma gandesc cand cer transparenta: tata: 71ani, diabet, persoana cu istoric cardio-vascular grav. daca doamne fereste apare o urgenta zilele astea de unde stiu cat de grava e situatia la spitalul unde urmeaza sa fie dus?…
   sa nu mai vorbim de faptul ca i se termina medicamentele de diabet si nu gasim nicaieri…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marcel

  Bine ca este bine sa aflam de unde sunt persoanele decedata, dar câte cazuri exista în judet nu trebuie sa aflam. Ne trezim ca aflam ca nu stiu ce instituție publica este bomba epidemiologica. Cred ca este mai bine sa fim informați. Se pare ca acești oameni nu învață nimic din greșelile trecutului.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mihai Mihai

  Sibienii oricum stigmatizează alte orașe și județe, ce mai contează un motiv în plus? Ar fi ironic totuși un focar în Sibiu, s-ar auzi apoi și în alte părți “să stea la ei acasă cu coronavirusul cu tot”.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   UnDacLiber

   Dar, te-ai intrebat de ce sunt stigmatizate alte “orase si judete” de catre sibieni?
   Probabil ca nu, dar te ajut eu cu o ANALogie: Arabii musulmani au plecat de prin catunele lor si au venit in Europa pentru ca la ei in tara “e hotie, e smenareala, oamenii nu sunt civilizati, e burka, sunt cersetori multi”. Si stii ce au adus cu ei (majoritatea) in tarile unde s-au instalat?! Au adus asa: hotie, smenareala, lipsa de civilizare, burka, lene si cersetorie. Si atunci zicem si noi, zicem si blamam: “francezii si nemtzii stigmatizeaza alte tari”.
   Iti fac o analogie si cu stigmatizarea Romaniei de catre italieni, francezi, spanioli, germani?! Ca cine o adus virusul in tara, si l-o tinut secret?! Toate leprele care au fugit de saracie in europa, unde s-au comportat tot ca niste saraci, si nu au fost in stare sa isi plateasca asigurari de sanatate. Dar, acum, e buna si saracia din/de tara, si stau ca milogii in carantina prin hoteluri.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Soferul din viitor

  ” coronavirus decât de la Grupul de Comunicare Strategică.”

  Numai daca, nu “decat daca”
  Nu fi “decatist”, te rog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact