X
spital (2)

Spitalul județean, despre testele Covid-19 și echipamente: ”pentru necesarul de materiale nu sunt cantități disponibile pe piață”

Dezvăluirile sub anonimat despre faptul că la Sibiu nu se fac teste pentru depistarea celor infectați cu Covid-19 nu pot fi contrazise de reprezentanții Spitalului Județean: arată că nu au voie să dea detalii despre numărul de teste efectuate. Cât privește alte probleme legate de pregătiri, materiale și echipamente, oficialii celui mai mare spital din județ recunosc faptul că sunt sincope în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente și materiale de protecție.

În Sibiu nu a fost confirmat nici un caz de coronavirus, pentru că nu s-au făcut testări, este principalul mesaj pe care un medic sibian l-a transmis, sub protecția anonimatului, prin intermediul unui articol publicat în Libertatea. Medicul mai spune că o parte dintre colegii lui își cumpără cu banii lor măști, pentru că cele de la spital nu ajung, iar echipamentele superioare lipsesc. Totodată vorbește și despre faptul că unii medici refuză să trateze un pacient de frică.

În replică, reprezentanții spitalului din Sibiu au trimis setul de măsuri luate de Consiliul Județean Sibiu, împreună cu managerul SCJU Sibiu, precizând că numărul de testări efectuate și rezultatele acestora sunt comunicate de Grupul de Comunicare Strategică. Mai jos puteți citi, în întregime, poziția spitalului.

„Referitor la numărul de testări efectuate și rezultatele acestora, comunicarea publică este asigurată la nivel național de către Grupul de Comunicare Strategică. Precizăm că toți pacienții cu suspiciune de infectare cu COVID-19 conform definiției de caz, și care ajung la SCJU Sibiu, sunt internați și izolați în codiții de siguranță în cadrul Secției Boli Infecțioase a spitalului. Acestora li se recoltează probe, trimise spre prelucrare.

În ceea ce privește gestionarea contextului epidemiologic generat de apariția noului tip de coronavirus, Consiliul Județean Sibiu împreună cu managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au pus în funcțiune o serie de măsuri pentru a putea gestiona la capacitate maximă criza cauzată de COVID-19. Măsurile privesc achiziția de echipamente pentru testare, pentru extinderea ATI, achiziție de materiale de protecție, dar și organizarea personalului, a unor circuite speciale, toate menite să mențină sănătatea pacienților și a personalului medical.

Printre măsurile dispuse se numără:

 • reorganizarea personalului în două ture, cu rotație la o săptămână, fiind creată și o tură de rezervă pentru situațiile extreme, dacă cele două ture ar fi contaminate, pentru a acoperi activitatea din secțiile critice: Boli infecțioase, UPU și ATI
 • modificarea circuitelor: se creează circuite speciale destinate exclusiv potențialilor pacienți cu COVID -19, astfel încât să nu se intersecteze nici personalul și nici pacienții.
 • reducerea activității spitalului cu 60%: s-a redus activitatea pe secțiile care nu necesită intervenții de urgență.
 • Se asigură consultații pacienților din: Oncologie, Diabet, Hematologie și Ortopedie -cazurile de traumă.
 • S-au făcut angajări noi la secțiile Boli infecțioase și UPU
 • La intrarea și la ieșirea din tură, fiecare secție termometrizează personalul. Pacienții sunt și ei termometrizați și li se aplică chestionarul epidemiologic pe proprie răspundere
 • Au fost amplasate 2 containere pentru triere epidemiologică înainte de intrarea în UPU, întrucât în cortul pentru triaj din curtea spitalului era prea frig
 • Linia de testare biologică PCR, achiziționată cu fonduri donate de Fundația CON-A, a fost montată. Personalul a fost pregătit la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr.Matei Balș și poate asigura linia 24 ore din 24. Așteptam livrarea a 1.000 de testere, incluse în achiziția aparatului, iar Spitalul Județean a lansat comanda pentru încă 1.000 de testere
 • s-au comandat medicamente, materiale sanitare, din care doar pentru linia biologică în valoare de 40.000 lei, echipamente de protecție (măști, combinezoane). Spitalul Județean Sibiu dispune de fonduri suficiente pentru aceste achiziții, și în urma alocării a 2 milioane de lei de către Consiliul Județean Sibiu, doar că pentru necesarul de materiale nu sunt cantități disponibile pe piață și în acest context conducerea spitalului și a CJ Sibiu mulțumește comunității pentru fiecare donație în produse: spirt, ochelari de protecție, costume de protecție, dezinfectanți, etc.

Facem eforturi să asigurăm acele echipamente necesare în prima linie (Urgență, Boli Infecțioase, ATI). Nu putem acoperi întregul necesar din sistem, întrucât nu sunt pe piață produsele. Am discutat cu producătorii locali să își schimbe domeniul de activitate și să producă o parte din aceste echipamente”

Secția ATI va fi extinsă cu încă 12 paturi, astfel încât vor fi 32 de paturi alocate pentru cazurile grave de coronavirus, care necesită ventilație. Spitalul Județean a lansat licitația pentru această extindere, estimată la 3,6 milioane lei iar după finalizarea achiziției, Spitalul Județean Sibiu va putea intra în rândul spitalelor care tratează COVID – 19, la nevoie.

 • În cazul în care va crește numărul acestor pacienți, spitalul e pregătit să extindă zona COVID gestionată de Secția Boli Infecțioase
 • În cadrul Secției Fizioterapie se va asigura cazarea și hrana pentru personalul medical care alege să nu meargă acasă în timpul liber pentru a nu-și expune familiile.”

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mihai

  Pai cum sa testeze chiar orice muritor si sa epuizeze testele. Astea se păstrează, poate au nevoie PNL-istii de vreo testare rapida… Numai turcan are impresia ca ei sunt egali în fata virusului.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  iubirea de semeni

  raspunsul spitalului este un blablabla comunistoid, Concluzia ? donatiile facute cu buna credinta au fost inutile din pacate

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Noname

  Este singurul judet din tara in care desi se stie nu se divulga numarul celor infestati de COVID-19, chiar si fara rezultat COVID-19, simtomele sunt specifice…….! Se mizeaza pentru a ascunde aceste informatii pentru a castiga alegeriile viitoare de catre PNL!
  Nu conteaza viata oamenilor, mintim cat putem ca sa putem castiga alegerile viitoare!!!!!!
  (Prefectura – PNL, conducerea Consiliului Judetean – PNL, toata conducerea Spitalului Judetean este full PNL)
  Minciuni, micnciuni, si iarasi minciuni, sa vedeti ce va urma….!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pacient

  Totul este o mascarada, campanie electorala. La inceput s-au folosit echipamente aiurea, costume, defiland prin fata camerelor de filmat sa vedem cat suntem de pregatiti, acum se vede deloc. Nu s-au cumparat teste preventiv. Acum se testeaza bucuresteni, in loc sa se trimita testele in suceava sau alte parti unde nu s-au facut teste, sau la noi. Vom ajunge la urgenta daca stii sa folosesti echipamentul medical traiesti, toti doctori vor fii infectati, nu au echipament

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ovidiu

  Aduceți testere de la Cluj.
  Nu mai așteptați livrarea celor 1000 de testere comandate.
  In Romania trebuie să crească capacitatea de testare.
  Acum se fac 1300 de teste pe zi, de aceea aveam asa puține persoane confirmate cu coronavirus in tara.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Maica tereza

  Cazati medicii si asistentele intr un hotel civilizat, nu la fizioterapie. E pe termen lung, lasati_i sa isi revina psihic si fizic intr_un loc care ii permite acest lucru, nu in camere de spital.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  xxx

  acum se vede rezultatele nu numai in Sibiu si in toata tara ,de vina sunt cei care sau lasat manipulati si cumparati la alegeri Pt. un litru de ulei Kg.de zahar faina si asa mai departe.daca semeni pleava tot pleava recoltezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact