Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Infectați cu noul coronavirus la Sibiu? ”În mod evident, sunt cazuri. Dar nu sunt confirmate prin teste”

Infectați cu noul coronavirus la Sibiu? ”În mod evident, sunt cazuri. Dar nu sunt confirmate prin teste”

Deocamdată nu există nicio confirmare oficială, transmisă ca urmare a finalizării unor teste, referitor la faptul că există sibieni infectați cu coronavirus. Acest lucru are drept cauză supra-aglomerarea laboratorului căruia îi este arondat Sibiul (cel de la Cluj), unde există probe trimise și de zece zile, fără ca rezultatele să fi fost comunicate.

S-a răspândit prin Sibiu informația că ar exista deja două cazuri confirmate de sibieni care au coronavirus. Și că aceste persoane ar fi internate la Spitalul Județean Sibiu. Informațiile circulă ”pe surse” deoarece, oficial, nicio autoritate locală nu poate face vreo declarație pe acest subiect (în urmă cu o săptămână, Ministerul Afacerilor Interne a interzis autorităților locale din România să mai furnizeze informații despre numărul de teste Covid-19 efectuate, număr de persoane depistate cu noul coronavirus și starea lor de sănătate, astfel de informații urmând să fie furnizate de un ”grup de comunicare strategică” care, însă, nu are date de contact și, oricum, nu transmite astfel de informații defalcat).

Informațiile despre cele două cazuri de Covid-19 de la Sibiu au fost lansate și în contextul în care, în cursul zilei de vineri, recorder.ro a publicat un material în care atât prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, cât și directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu, declarau că în județ nu există vreo persoană pentru care să fie confirmată infecția. ”Așa era acum două zile (în cursul zilei de joi – n.r.). Acum, la cazurile la care e posibil să fie pozitive, confirmarea sau infirmarea o face Grupul de Comunicare Strategică”, arată, acum, prefectul Mircea Crețu, pentru Turnul Sfatului.

La fel, nici directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu, nu mai confirmă sau infirmă. ”Numai domnul prefect, și el doar cu aprobare, poate să comunice astfel de informații. Ce pot să vă spun este că facem tot ceea ce ne stă în putință. În momentul în care s-a făcut acea comunicare, informațiile erau reale. Dar totul este, în acest moment, în dinamică”, afirmă Gabriel Budescu, pentru Turnul Sfatului.

”Îi tratăm ca și cum ar avea Covid-19”

Informațiile ”pe surse” că la Spitalul județean Sibiu ar exista doi pacienți internați cu noul coronavirus au apărut în mai multe publicații locale. ”Nu știm de unde au apărut aceste informații. Noi transmite probele spre testare prin intermediul Direcției de Sănătate Publică. Tot DSP-ul este cel care primește rezultatele și care, mai apoi, ni le comunică. Vineri, nu se știa nimic despre vreo confirmare, la fel nu am aflat încă nimic nici în cursul zilei de azi”, au declarat persoane din conducerea Spitalului județean Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Cu toate acestea, medicii din cadrul Spitalului județean sibian sunt convinși de faptul că există, deja, persoane care sunt infectate cu noul coronavirus. Spre exemplu, unul din potențialele cazuri este cel transferat de la Spitalul de Pneumoftizilogie la Spitalul județean în cursul zilei de joi, persoană care acum este în stare ”mai stabilă”. ”În mod evident, în Sibiu sunt cazuri de infecții cu SARS-CoV-2, dar din cauza imposibilității de a diagnostica molecular nu avem o confirmare de laborator. Avem probe trimise la Cluj și de zece zile, pentru care nu avem încă nicio confirmare”, mai arată oficialii cu care a discutat Turnul Sfatului.

Tocmai din cauza acestui context, medicii Spitalului județean sibian au decis ca toate persoanele cu boli pulmonare, toți pacienții cu istoric de călătorie și cu stare febrilă să fie tratați ca și cum ar fi infectate cu noul coronavirus. ”Și pentru protecția personalului propriu, toate cazurile suspecte sunt tratate ca și când ar fi infectate de Covid-19: sunt complet izolate, personalul este echipat corespunzător și așteptăm cu nerăbdare să pornim linia de testare”, mai arată persoanele cu care a discutat Turnul Sfatului.

Surse de la Cluj: nu sunt rezultate cofirmate pentru Sibiu

Turnul Sfatului a discutat și cu persoane din administrația clujeană, informate pe tema rezultatelor testelor efectuate în centrul din Cluj-Napoca. ”În dimineața zilei de sâmbătă nu se știa de niciun caz de la Sibiu care să fie confirmat”, este informația transmisă publicației Turnul Sfatului. Informație transmisă cu aceleași rezerve: capacitatea laboratorului este total depășită în fața numărului mare de probe trimise din tot centrul țării. Tot potrivit informațiilor Turnul Sfatului, există situații în care probele prelevate au fost trimise și la alte centre din țară (astfel de laboratoare mai sunt și la București, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova). Dar, la fel, și aceste centre sunt aglomerate cu solicitări care depășesc cu mult capacitatea de prelucrare.

În așteptarea liniei de testare de la Sibiu

Linia de biologie moleculară pentru determinarea prezenței SARS-CoV-2, achitată de Fundația Con-A în urmă cu aproape o săptămână și jumătate, a fost instalată la Spitalul Județean Sibiu. După cum arătau și oficialii instituției, există deja și personal instruit să lucreze cu această linie. În așteptare mai sunt testele (reactivii) care sunt folosite pentru a determina prezența SARS-CoV-2 în probele prelevate, teste care au fost deja comandate și care ar urma să ajungă la Sibiu în zilele următoare. ”Cel mai important este să punem la punct - și cred că săptămâna viitoare va funcționa, vom primi testele - acel PCR. Astfel încât orice persoană să își poată face testul, inclusiv personalul medical, căci acesta trebuie protejat și liniștit. În timp real mă refer, adică la ora nouă ai proba, iar la ora două ai rezultatul, astfel încât oamenii să fie liniștiți și să își vadă de treabă. Am fost, am văzut, totul este pus la punct”, declară Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu. Instituția pe care o conduce a emis toate avizele necesare punerii în funcțiune a noii linii de testare în cursul zilei de vineri, 27 martie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Dana

Acum 4 ani

Bataie de joc la adresa pacientilor si a cadrelor medicale!!!! Nu pot sa cred ce se intampla! Si nu raspunde nimeni pentru asta!
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

La nivelul orasului Sibiu, daca ar fi sa testam ca prin minune toata populația, părerea mea este ca am avea câteva sute de persoane cu rezultat pozitiv. Iar la nivel de România, minim 20-30mii. As zice ca nici nu mai contează ce rezultat au cele 2 persoane in cauza. Stati acasă si feriți-vă de varstnici si de cei cu afecțiunile care pot fi critice, si va fi bine.
Raspunde

@Sibian SB

Acum 4 ani

Sa ne ferim de varstnici?Cine ti-a spus treaba asta?Te pomenesti ca trebuie izolati undeva(poate in cimitir!) batranii astia!Orice individ cu putina inteligenta(nu-i cazul tau) a inteles ca nu asta-i problema lor dar nu ma ostenesc sa-ti explic,Oricum n-ai intelege!
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

cateva sute e exagerat. In Germania in orasele mari, cu densitate mare, gen Berlin sau Hamburg, rata de infectare e mult sub 1 la mie, nu cred sa fie o suta in tot Sibiul.
Raspunde

Toma

Acum 4 ani

Daca vor veni reactivii ce mai asteptati?Sigur va interveni si altceva!Mi-a amintit de un banc(cel cu Tache si cu tusul!)!Daca era vorba de vreun politician,erau cu mult mai operativi.Vedeti,insa,ca in unele locuri COVID-19 a atacat decisiv fara sa astepte rezultatele laboratorului!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Se însoară pana afla rezultatul :) Cred ca de aia avem deja un număr mare de însănătoșiti : testele vin târziu si afla în același timp și ca au fost bolnavi și ca s-au făcut bine între timp :))
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

dacă rezultatul testului vine după 10 zile, e doar pentru statistica
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Nu amice, ai înțeles gresit, sa ne ferim de varstnici in sensul ca trebuie sa ii ferim pe ei de noi cei care nu putem sta in casa blocati. Ei trebuie sa ramana izolati cat de mult, fara a intra deci in contact cu cei care putem purta virusul fara sa avem simptome. Sau dorim sa ajungem la situația Italiei? Acolo media de varsta la decese e 80 ani asa ca da, obligatoriu sa ne ferim de vârstnici si ei de noi. E clar acum sper, poate si eu am formulat neclar.
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

@Erlkonig, am făcut niște calcule simple, au venit f mulți romani din vest, e dovedit deja ca f mulți din ei aveau virusul, si până sa le fie făcut testul (pozitiv) au fost trimiși acasa, unii cu autobuze, altii cu tren, metrou taxi, masini persoanele cu 3-4 persoane in masina. Avem aeroport, avem pozitie centrala in tara, aici sau pe aici au trecut destui cu virus si fara simptome. Daca intre 1 feb si 1 martie doar cativa au avut, ei au dat deja la multe persoane, as zice ca sunt sanse mari sa fie cateva sute asa cum mentionam. Sa dea Domnu sa greșesc si sa vedem doar vindecati si niciun deces, ramane de acum sa faca mai multe teste si răspunsul il vom primi.
Raspunde

Io nu

Acum 4 ani

Daca se ascund datele ,nu înseamnă că suntem bine ,sper că cei care nu vor sa se afle situația reală vor răspunde penal pentru aceasta ( vorba aia "roata se învârte") .Comunismul a căzut legal acum 30 de ani....
Raspunde

Sibian SB

Acum 4 ani

Deja s-a confirmat ca avem teste pozitive in sp. judetean, asistenti medicali care au. Faptul ca se mușamalizeaza, nu se fac deloc teste acolo, se întoarce împotriva lor, spitalul va ajunge focar, ca alte 4-5 din țară. Asistentul menționat in alt ziar local, a avut febra inca de acum o sapt si a fost obligat sa vina la lucru. Despre ce vorbim deci, sectia aia e compromisa, poate si altele. Eu zic ca numai in sp județean faca s-ar face teste la toti (personal si pacienți), trecem lejer de 100. Linia lui Bulboaca nu e funcțională nici acum. Cascadorii rasului cu autoritățile noastre, omu le-a donat-o si ei... Teste inca nu au. Jale mare in tarisoara noastra, aici se vede cel mai bine ce mafie si incompetenta avem in țară de 30 ani încoace.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Manole

Acum 4 ani

Superba competenta liberalo-iohanista in toata aceasta criza. Superb!!!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Agiuță

Acum 4 ani

Romania lucrului bine facut! E bine facut abia atunci cind vor fi luati cu izoleta si GoWerner Ciolannis si Megafericitul Danila Talibanateanul. De ce dracul s-au bagat atitia bani in rahatul ala de Catedrala Jefuirii Neamului? De ce sasul asta timpit a facut haos cu dorinta lui de alegeri anticipate, in lco sa ne pregatim de criza??
Raspunde

operatiunea overlord

Acum 3 ani

Sau a lucrului bine-ascuns..pana cand o sa ne trezim cu zeci de cazuri.. Aferim!
Raspunde

Ovi

Acum 4 ani

Toți isi doresc soluții magice!Că sistemul medical era în moarte clinică se știe dintotdeauna. La momentul de față trebuie ținut cont că toate țările au sincope in aprovizionarea cu echipament medical, toți își doresc măști,reactivi...etc... vinovați sunt oameni nu doar indivizi în particular....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus