Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Să învățăm din frica medicilor! Și să ajutăm, nu ”să dăm în cap”!

Sistemul public de asistență medicală începe să ”pârâie” pe la toate încheieturile înainte ca valul de infecții să năpădească saloanele spitalelor. Autoritățile nu doar că nu comunică în mod transparent cu noi, cu cei pe care îi reprezintă. Dar nu comunică eficient nici între ele. Cazul Spitalului de Pediatrie care a început o campanie de strângere de fonduri fără să se consulte cu Primăria în administrarea căreia funcționează și care le-a promis ”oricât de mulți bani e nevoie” este grăitor. Ministrul Sănătății a fost forțat să demisioneze în plină criză, continuând seria deciziilor politice cel puțin iresponsabile și care au inclus și recentul episod al ping-pong-ului Câțu-Orban pentru funcția de premier. Arafat-ul care a trecut neatins peste Colectiv - episod în urma căruia nu s-a produs nicio schimbare relevantă în sistemul de sănătate - e în continuare la butoane, alături de un Streinu-Cercel, care ne spunea cu câteva zile în urmă că spirtul medicinal nu are nicio putere în fața SARS-CoV-2.

Instabilitatea sistemului medical nu este doar o chestiune de sistem, ci una care se replică până la nivel micro, de secții din spitale. Cazul de la Spitalul județean Sibiu, cu asistentul infectat cu coronavirus care a venit la serviciu deși avea stare febrilă, este și rezultatul relațiilor de muncă din acea secție. Căci la ATI, acolo unde a apărut infecția, de ani buni asistenta-șefă și conducerea secției sunt în relații antagonice cu majoritatea asistenților. Situația a făcut subiectul unei anchete interne în urmă cu un an, anchetă care s-a încheiat cu ”mustrări scrise”, astfel încât starea de ”război mocnit” s-a perpetuat. Iar acum, ”a pușcat”, cum am spune în limbaj vulgar.

E plin de probleme. Este o realitate care trebuie asumată, pentru care nu există metode miraculoase de îndreptare sau eliminare a unor disfuncționalități perpetuate și cimentate în decursul a zeci de ani. Aici suntem, de aici pornim.

Mulți dintre cei din sistemul medical sunt speriați sau – ca să folosesc un eufemism – se arată ”îngrijorați” când discuți cu ei la nivel personal și nu instituțional. Se simt, la rândul lor, lipsiți de protecție, de sprijin, de empatie. Mulți se tem sincer de infectare. Și nu neapărat pentru ei, cât pentru cei apropiați lor, cei din familie. Pe care îi ocolesc pentru a-i proteja de o eventuală internare. Iar medicii știu cel mai bine care sunt limitele sistemului în care lucrează.

Pornind de la problemele mai sus descrise, putem în continuare să urlăm și să arătăm cu degetul și să ne revoltăm din cauza multiplelor probleme care au apărut și care vor mai apărea. Sau putem să ajutăm. Fiecare, dar chiar fiecare dintre noi poate ajuta. De la ”banalul” stat acasă începând. De la ”spălatul pe mâini”. Continuând tot cu ”banala” dezinfectare a clanțelor, a casei scării din blocul în care locuim sau chiar cu donațiile la care putem contribui. Sunt multe motive pentru care ne putem judeca în această perioadă unii pe alții. Însă asta va consuma timp prețios și resurse de care este nevoie, în aceste momente, în direcție constructivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

David

Acum 3 ani

Ai scris ca min. Sanatatii, Costache a fost fortat sa demisioneze. Nu exista asa ceva, DEMISIA E UN ACT UNILATERAL, adica e decizia ta. Daca te obliga cineva sa iti dai demisia fie esti un om slab fie esti un om santajat. Asa ca nu il mai ridicati in slavi pe Costache. Sa nu uitam ca a acceptat sa faca parte din ttreiguverne Orban, si unul fantoma Catu. A pupat-o in dos pe Turcan sa il faca ministru. A dat Ordonanta de Urgenta noaptea ca hotii. Nu a fost in stare in 4 luni sa cumpere niste masti, manusi si teste, cand se puteau lua si nu incepuse nebunia, desi fusese avertiza ca o sa ajunga si in Romania pandemia. Discutam activitatea de ministru, care a fost execrabila, pt ca el a fost ministru si in timpul mandatului lui avem inclusiv doctori imbolnaviti de Coronavirus iar stocuri 0. Nu il mai plangeti, a facut dezastru la minister si dupa cum vedeti si in Romania.
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

David, omul ala e un profesionist si a mers cu inima si mintea deschisa sa puna la dispozitia competentele de care dispune. in ceea ce te priveste ma intreb daca doare...
Raspunde

@zzz

Acum 3 ani

Nu stiu daca ai tu logica in ce spui. S-a dus in calitate de profesionist. Ministru nu trebuie rezolve altfel de situatii, pt mintea ta un ministru nu opereaza pe inima in cabinetul de la minister. Un ministru face strategii, asigura fondurile necesare spitalelor etc. Pricepi ? Si un ministru nu demisioneaza cand e cea mai grea situatie medicala in Romania. Demisia e un act de vointa al celui care si-o scrie, restul e poveste. S-a spalat pe maini si a fugit acasa fara sa dea macar p explicatie barbateasca ! Nu a spus nimic. Un astfel de om e un 0 barat chiar daca ar fi cel mai bun chirurg din lume. Cand fugi la greu si abandonezi esti 00000 ca OM!
Raspunde

@zzz

Acum 3 ani

Apropo, am observat ca dl. Costache a fost numit consilierul, actualului ministru al sanatatii. A acceptat ! Si-a dat demisia cand era mai greu pt Romania, dar PNL i-a dat inca o firimitura, pe care a ingitit-o repede. Doar pt o demnitate ieftina in minister, a acceptat. Unii creduli, spuneau ca e victima, acum daca e conisilierul ministrului, cum se poate numi un astfel de om?
Raspunde

Traiasca!!!

Acum 3 ani

Misto Turnul Sfatului. Incercati sa ascundeti mesajele, critice la marele dezertor Costache, va deranjaza ca mai spune cineva adevarul si daca nu il lauda pe marele om pnl-ist Costache care a prabusit sistemul, ascundeti comentariile. Bravoooo aplauze !!!!!! Ura !!!! Ura!!!!! Ura!!!!! Sunt curios daca il publicati comentul asta!!!!
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

las-o jos, ca macane, pesedache
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus