Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cea mai mare companie deținută de sibieni: din 2.000 de angajați, aproximativ 1.300 au intrat în șomaj tehnic

Cea mai mare companie deținută de sibieni: din 2.000 de angajați, aproximativ 1.300 au intrat în șomaj tehnic

Aproximativ 65% din angajații Compa, cea mai mare companie sibiană cu capital local, au intrat în șomaj tehnic de la mijlocul acestei săptămâni. Vor urma și alții, dar conducerea Compa se arată optimistă, pe baza semnalelor primite de la marii lor beneficiari.

”Ca urmare a opririi fabricației de către toți marii producători auto, atât de camioane, cât și de autoturisme, noi am hotărât să reducem activitatea. Unii dintre angajați au intrat în șomaj tehnic de la 1 aprilie, alții urmează din 6 aprilie”, arată Ioan Deac, directorul general al Compa SA, cea mai mare companie din județ cu capital local. Din cei aproximativ 2.000 de angajați, au intrat în șomaj tehnic circa 1.300. Din restul de 700 care mai sunt chemați la locurile lor de muncă, urmează să se stabilească și câți vor întrerupe lucrul de săptămâna viitoare. Perioada de șomaj tehnic a fost stabilită până pe 30 aprilie 2020.

Până la finele lunii martie, compania a realizat un stoc de materiale, în cazul în care vor apărea cereri intempestive. ”Până la finele lunii martie am creat un stoc de aproximativ o săptămână, pentru a putea satisface micile nevoie ale anumitor clienți. În anumite zone, unde producem pentru alte domenii decât cel auto, mai lucrăm până prin 15 aprilie. Din această zonă, non-auto, în unele cazuri avem cereri care ne-ar determina să continuăm activitatea până la sfârșitul lunii, dar nu mai este sigur nimic în acest context atât de dinamic. Azi este una, mâine alta”, arată Ioan Deac.

”Noi suntem gata să re-începem să lucrăm, echipele noastre pot reveni la lucru de cum primim comenzi. Clienții noștri sunt clienți mari, precum Bosch sau Delphi, dar care – la rândul lor – lucrează pentru marii producători auto. Iar dacă VW, Peugeot, Daimler sau BMW – ca exemple – nu lucrează, ceea ce se întâmplă acum, nu ai pentru cine să lucrezi”, Ioan Deac

Optimism

Marii producători din industria auto de pe piața internațională au început să vorbească despre re-deschiderea producției, ceea ce îl determină pe Ioan Deac să estimeze că lucrurile vor fi mult mai clare în a doua parte a acestei luni. ”Noi am stabilit măsura șomajului tehnic pe toată luna aprilie, cu toate că starea de urgență a fost instituită, deocamdată până pe 15 aprilie. Din semnalele pe care le avem, unii producători auto se pregăteau să repornească activitatea în 6 aprilie, apoi au amânat pe data de 13 aprilie, după care s-a amânat pe 20 aprilie, după cum e cazul anunțului făcut de grupul VW. Deci, practic, nu cred că activitatea va începe mai repede de perioada de după Paști. Deși, de la anumiți furnizori francezi sunt emise semnale de reîncepere a producție, am primit deja mici noi comenzi”, arată Ioan Deac.

compa

Cu toate că este o perioadă cu multe necunoscute, directorul general al celei mai mari companii sibiene deținută de oameni de afaceri sibieni îndeamnă la optimism. ”Să fim optimiști și să ne pregătim să ieșim din această situație dificilă cu toate problemele care au apărut și care, într-adevăr, nu sunt ușoare. Dar, prin situații dificile am mai trecut, vom trece și peste aceasta cu bine. Poate că este o agitație un pic mai mare decât trebuie, dar asta este”, a mai spus Ioan Deac.

Anunțul restrângerii activității a fost publicat și prin intermediul Bursei de Valori București, unde Compa SA este listată. ”Măsurile sunt luate având în vedere contextul economic dificil creat de pandemia Covid 19, starea de urgenţă declarată pe teritoriul României, notificările transmise de furnizori şi clienţi cu privire la suspendarea activităţii acestora, ceea ce determină o scădere drastică a comenzilor şi a volumului de muncă”, se arată în anunțul postat pe Bursă.

Angajații trimiși în șomaj tehnic vor beneficia, în condițiile stabilite prin Ordonanța 30/2020 de o indemnizație de 75% din salariu pe luna martie, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu brut pe economie. Iar cum statul a decis să colecteze contribuțiile la sănătate și pensii și din acest șomaj tehnic, rezultă că suma maximă care va fi plătită angajaților poate fi de 2.381 de lei.

Compa livrează produse în 23 de țări, cei mai importanți clienți fiind în Franța, Germania, Statele Unite, Cehia, Belgia, Olanda, Italia, China și India. Producătoare de componente și subansamble pentru sisteme de injecție, ștergătoare de parbriz, turbosuflante, casete și coloane de direcție, arcuri, transmisii cardanice etc, produsele Compa ajung să echipeze autoturisme produse de BMW, Mercedes, Peugeot, Renault, Audi, Ford, Fiat, Citroën, Toyota, VW, GM, Porsche și Kia, de exemplu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus