Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Pierdut adevăr, se declară nul

Recunosc că inițial am fost complet de acord cu interzicerea drepturilor de liberă exprimare pe tema coronavirusului. Dacă știi ceva despre poporul ăsta, apăi știi că a ridicat bârfa la rang de artă. Suntem fani ai teoriilor conspiraționiste, nu degeaba trec pe sub munții noștri faimoasele tuneluri energetice ale dacilor. Lasă informația să zburde printre părerologii atestați și din 100 de oameni vei avea 90 de interpretări diferite. Am rămas perplex când am văzut o postare în care Cătălin Moroșanu le explica oamenilor lui ceva enormități legate de spitalul din Suceava, cu medici infectați în cabinetele particulare, o fantasmagorie pe care numai un om care a luat minim zece mii de pumni în cap putea să o scornească. Și avea vreo 2000 de share-uri (3.900 acum). După mine, ăsta e genul de informație care nu trebuie să zburde liberă pe internet, pentru că implicațiile pot deveni majore. O fi contra drepturilor omului dar e mai degrabă în favoarea drepturilor omului. Că mâine te trezești cu vreun fan Moroșanu care ia la bătaie vreun medic în fața spitalului, că a citit el pe net că le-a adus boala în oraș.

 

Deși bun, motivul n-a fost însă doar acesta, cel decent, ci el a urmărit controlul total asupra informației în spațiul public. Cei de sus știu cel mai bine cât de varză e sistemul. În lipsa acestor interdicții, scandalul de la DSP Sibiu ar fi izbucnit cu câteva zile bune în urmă, zile în care situația a scăpat ușor de sub control, în special cu cazurile din Turnișor. Autoritățile centrale și-au cumpărat timp ca să poată remedia o eroare a sistemului, precum cea de la Sibiu, doar că probleme nu sunt doar la Sibiu, sunt peste tot, iar sistemul administrativ din sănătate începe să cedeze.

 

DSP-urile sunt un cimitir al pilelor. O instituție în care s-a frecat menta la greu ani de zile, cu o utilitate absolut îndoielnică într-un sistem și-așa supra birocratizat. La DSP au ajuns piloșii de la baza lanțului trofic, cei care n-au avut față de un OPC sau de Agenția pentru Protecția Mediului. Cine s-ar fi gândit vreodată că vor avea de luptat cu o pandemie? Oameni care au ajuns acolo pe unicul criteriu al pilelor și relațiilor asigură furnizarea datelor pentru sistemul central care își creează statisticile zilnice. Iar informațiile acelea ajung la oameni care fie nu cercetează mai departe, fie nu înțeleg întreaga complexitate a fenomenului ca să realizeze ca sunt cu siguranță eronate. Ci ajung la oameni care ieșeau liniștiți la promenadă „că la Sibiu n-avem cazuri”. E un rezultat care poate fi calificat drept criminal. Cei mai mulți dintre ei sunt pensionari, care tratează cu indiferență epidemia asta și, pe undeva, de înțeles. Că unii au trecut prin tifos, prin al doilea război mondial, prin poliomelită și prin te miri câte alte odioșenii, nu-i sperie pe ei un virus, deși tare ar trebui. La asta duce incompetența abisală de care dă constant dovadă DSP-ul din Sibiu. Și, din câte observ, nici în restul țării situația nu e mult mai roză.

 

Sub amenințarea dosarului penal, au dispărut și sursele. Toată lumea se teme să mai spună vreun cuvânt. Grupul de Comunicare Strategică e Dumnezeu și Sfânta Treime. Au eliminat și linia scurtă tocmai pentru a putea masca diferențele dintre teren și raportări, dovadă a  faptului că nici cei de pe treptele superioare nu sunt cu mult mai înzestrați decât oamenii din teritoriu. Pentru că într-o comunicare de criză, minciuna este cea mai gravă eroare de comunicare. Sibiul a trecut cam în 10 zile de la atitudinea „chill, relax, la noi în mica Vienă e liniște, că n-avem cazuri” la „cu ce amestec Domestosul ca să dezinfectez eficient punga de la Lidl”, doar pentru că informațiile de la bază erau eronate.

De astăzi, datele ies din blocajul informațional. Au încercat două săptămâni o tâmpenie și au realizat că aduce mai multe deservicii. De obicei minciuna aduce numai deservicii. Ca să se poată pregăti corespunzător, oamenii trebuie să știe cu ce se confruntă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

amin

Acum 3 ani

Hristos reprezintă „Calea, Adevărul şi Viaţa”. El este Calea pe care pășind nu vom rătăci niciodată. El este Adevărul ce ne face liberi, limpezindu-ne orice colț al rațiunii care, de multe ori, caută infinitul în lucruri finite, cu pasiune infinită. Hristos „Calea, Adevărul și Viața” împreună călător prin viața noastră, vom străbate drumul de la întuneric către lumină, de la moarte la viață, de la pământ la cer, iar faptele noastre de iubire, milostenie, iertare și întrajutorare vor fi izvoade ale unei viețuiri autentic creștinești. Bogdanel lasa adevarul pe seama preotilor si scrie despre incapacitatea de sinteza a cetatenilor sau incapacitatea lor de a deosebi o sursa corecta de informare fata de una falsa. Corect ar fii sa scrii despre corectitudine, certitudine sau incertitudine, sunt sigur ai votat PNL si acum regreti, mai aveti o sansa sa remediati problema acum ca adevarul v-a luminat prin intermediul virusului. Adevarul este dur dar te elibereaza. Sanatate!
Raspunde

rosu

Acum 3 ani

Astea spune-o celor de la Stambul, care-s si mai pacatosi ca noi.
Raspunde

amin

Acum 3 ani

Si uite cum iese la iveala sinteza, multi citesc putini pricep. Turma pastorului cel bun e mica.
Raspunde

Elena B.

Acum 3 ani

Felicitari, un articol foarte bine scris! Dar sa stiti ca exista si cenzura pe Facebook, din partea oamenilor de rand. Cand, culegand si compiland informatii din diverse surse oficiale, inclusiv sfanta tacere a Primariei, la al carei newsletter sunt organizata, plus oarecum"atacul de panica" al unei doctorite de la Spitalul Militar, care a incercat sa traga un semnal de alarma din timp, am incercat sa postez cate ceva, am fost "pusa la punct", de catre o persoana altfel foarte decenta, ca vreau sa creez panica inutila, sau am fost luata peste picior.... Se intampla saptamana trecuta. Here we are now...fara medicamente suficiente la Spitalul Judetean, pentru ca nu mai sunt pe stoc (informatie din pdf-ul oficicial care poate fi accesat tot de pe Turnul Sfatului)
Raspunde

les mizerables

Acum 3 ani

as adauga atitudinea psd-ista a pnl-ului care a eliminat consultarile cu sindicatele si mediul de afaceri...facem ce vrem...pt ca putem sa fim atenti.....democratia a devenit si mai subtire decat era,iar pt unii ( pnl,psd,aceeasi mizerie ),aceasta perioada este ideala pt a-si rezolva toate problemele sa ne imaginam o dictatura astazi cu tehnologia disponibila
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus