X
Dr. Valeria Văleanu. Sursa foto: Facebook / Valeria Văleanu

Războiul declarațiilor, pe spatele bolnavilor de cancer de la Județean. ”Am demisionat. Pentru ce să mai rămân?”

Demisia anunțată de medicul Valeria Văleanu de la conducerea Secției de Oncologie a Spitalului clinic județean Sibiu vine ca urmare a lipsei de medici. În replică, cei din conducerea Spitalului spun că medici există. ”Cu bolnavii oncologici nu te poți juca”, avertizează Văleanu, aflată în concediu medical, potrivit conducerii Spitalului.

Valeria Văleanu și-a anunțat demisia din funcția de medic șef al Secției de Oncologie în seara zilei de vineri, reprezentanții Spitalului primind această demisie în format electronic. ”Din aceeași dată, medicul a informat secția că se află în concediu medical. Prin urmare, demisia încă nu poate produce efecte, înainte de încheierea concediului medical”, arată reprezentanții Spitalului, într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Dr. Valeria Văleanu susține că gestul ei vine ca urmare a deteriorării condițiilor de lucru prin reducerea numărului de cadre medicale din secția pe care o conducea: de la 1 aprilie 2020, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, unul din medicii care avea peste 65 de ani a decis să se pensioneze. ”Pensionarea a fost intempestivă, deoarece noi am scos în repetate rânduri postul dumneaei la concurs și nimeni nu s-a prezentat. Acum, de la 1 aprilie, pentru a se proteja în contextul actual, a ieșit la pensie. Eu nu pot să oblig oamenii să rămână. Medicii care sunt acum în cadrul Secției de Oncologie sunt supraaglomerați. Secția are deficit de medici. Prin plecarea acestui medic, se adaugă o problemă acută pe lângă problemele cronice. De asemenea, în Policlinică, mai este un medic aflat în prag de pensionare, care are 65 de ani împliniți și care oricând poate să plece”, arată Valeria Văleanu, pentru Turnul Sfatului.

”Nu sunt medici”. ”Ba sunt medici”

Ea arată că deficitul de medici a încercat a fi, parțial, acoperit încă de anul trecut, când au fost făcute demersuri pentru suplimentarea numărului de posturi. Iar în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Județean Sibiu a aprobat crearea unui nou post în cadrul Secției de Oncologie a Spitalului sibian. Post care, încă, nu a fost scos la concurs. ”Există un post aprobat încă din decembrie 2019 de către CJ Sibiu, dar care prin actul birocratic nu a ajuns încă să fie scos la concurs. În actuala conjunctură, cu starea de urgență, cu faptul că trebuie să se lucreze pe ture, nu se poate asigura volumul de muncă având în vedere că în această secție se lucrează non-stop la foc continuu, indiferent ce s-a întâmplat în lumea aceasta în acest moment. Acolo se fac perfuzii în continuu, se internează în continuu, se eliberează concedii medicale, se dau adeverințe, pensionări și așa mai departe”, a completat Valeria Văleanu.

De partea cealaltă, din punctul de vedere al conducerii Spitalului județean Sibiu, situația personalului din cadrul Secției de oncologie este constantă, cel puțin. ”În ceea ce privește acuzațiile privind deficitul de personal, precizăm că în aceeași perioadă a anului trecut în cadrul secției își desfășurau activitatea șapte medici, dintre care unul s-a pensionat. Anterior pensionării acestuia, a fost angajat un medic specialist, astfel încât în secție își desfășoară activitatea, în prezent, tot șapte medici la care se adaugă, începând tot anul acesta și rezidenții în specialitatea oncologie”, răspunde conducerea Spitalului.

Ordonanțe și ordine

În contextul pensionării înregistrată de la 1 aprilie 2020, dr. Valeria Văleanu spune că a cerut conducerii Spitalului angajarea, fără concurs, pe o perioadă determinată a unui tânăr cadru medical. ”Și am căutat soluții. Și am găsit această tânără de 28 de ani, venită din Cluj-Napoca, care își oferă acum, în vreme de Covid-19, serviciile, pe o perioadă determinată de șase luni. Nu mai are rost să povestesc ce s-a mai întâmplat. Numai un inconștient poate să încalce o Ordonanță militară, cea cu nr. 1, la care am făcut apel pentru a fi angajată o persoană, pe perioadă determinată de șase luni. Ca să ieșim din impasul acesta, ca urmare a pensionării doamnei doctor Popescu de la 1 aprilie. Dacă dumneavoastră credeți că eu trebuie să fiu bălăcărită pentru că vreau binele bolnavilor, eu nu mai alte comentarii de făcut”.

Conducerea Spitalului nu a fost de acord cu angajarea fără concurs. ”Menționăm că s-a avut în vedere Ordinului 533 din 29 martie al Ministrului Sănătății, care limitează internările și programările în Ambulatoriu și, în condițiile reducerii activității, nu s-a considerat necesară angajarea unui medic fără concurs, fiind aleasă varianta scoaterii postului la concurs, conform procedurilor standard”.

”Sute de pacienți”

”În situația actuală, în perioada concediului medical al medicul șef de la Oncologie, conducerea spitalului a delegat atribuțiile de medic șef al secției unui cadru medical care este și cadru didactic universitar și care îndeplinește toate condițiile pentru ocuparea acestei funcții”, mai arată reprezentanții conducerii Spitalului județean.

De cealaltă parte, dr. Valeria Văleanu descrie situația de la Oncologie ca una care afectează sute de pacienți. ”Plecarea unui medic în pensie înseamnă rămânerea a sute de pacienți, și nu exagerez, fără medic. Pentru că medicul, atunci când pleacă în pensie, nu duce pacienții cu el. Aceștia sunt pacienți cronici care au nevoie de rețete, de continuarea tratamentelor specifice, au nevoie de continuarea investigațiilor specifice și așa mai departe. Este foarte grav să fiu tratată așa dintr-un orgoliu al unei persoane care spune că este «stăpânul inelelor» în materie de angajări în Spitalul județean Sibiu. Am demisionat. Pentru ce să mai rămân? Dacă de 28 de ani eu am fost numai în lupte și echilibristică? Eu am nevoie de sprijin real, inclusiv psihic, având în vedere cum se lucrează în secția aceea. Cu bolnavii oncologici nu te poți juca”.

Sursa foto: Facebook / Valeria Văleanu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dinu Florea

  Demisia si apoi concediu medical, dar ”Cu bolnavii oncologici nu te poți juca”. Cred ca tocmai asta faceti dvs. d-na doctor.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nemilosu

  Vrajeala…
  Va e frica de virus. Poate acum aveti timp sa regretati tot “binele” ce l-ati facut in Sibiu de cand ati venit in orasul nostru.
  V-ati purtat execrabil cu bietii pacienti de la Sibiu de-a lungul anilor. Prin 2012-2013 am avut pe cineva in familie care a “beneficiat” de amabilitatea dvs. Limbaj de sefa de lagar de concentrare, atata ura fata de multii pacienti care-si petreceau acolo ultimele luni de viata, pe holuri.
  Dupa ce dispare virusul nu va razgandit, da? Cautati-va un duhovnic bun, aveti multe de spovedit.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Inspectorul Javert

  Din păcate în România ,medicii au mentalitate de ospătari !Dacă nu le dai bacşiş îți scuipă în ciorbă!
  Îmi cer iertare celor puțini medici care nu sunt mercantili sau ipocriți !

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MILITARU GHEORGHE

  Eu vorbesc in calitate de pacient si nu de comentator tip Domozina. Sunt foarte multi pacienti pe aceasta sectie si majoritatea nu din vina lor.,daca nu chiar toti.Unii cu tratamente,altii cu controale pentru aceasta boala parsiva numita cancer este imprevizibila. Eu cred sincer ca este o criza acuta de personal calificat la aceasta sectie precum sunt convins ca este si o usoara dezorganizare acolo. Mi-as dori si va doresc tuturor sa nu ajungeti acolo nici macar in calitate de insotitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact