Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Ministrul Sănătății, la Sibiu: în câteva zile, fiecare test făcut pentru Covid-19 va avea rezultatul în aceeași zi

Ministrul Sănătății, la Sibiu: în câteva zile, fiecare test făcut pentru Covid-19 va avea rezultatul în aceeași zi

Însoțit de vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a întâlnit în după-amiaza zilei de miercuri cu autoritățile locale ”pentru a verifica în teren” modul în care la Sibiu au fost implementate măsurile de reducere a impactului SARS-CoV-2.

Vicepremierul Raluca Turcan a dat asigurări asupra faptului că între executivul din care face parte și autoritățile sibiene există o colaborare bună. Totodată, ea a lăudat guvernul pentru modul în care a reacționat la problemele din județ. ”Am dorit ca în această întâlnire să asigurăm instituțiile locale de parteneriatul ferm cu executivul și acest parteneriat să se regăsească în măsuri utile, prompte bune, pentru comunitate. Guvernul a reacționat extrem de prompt la toate necesitățile comunicate de administrațiile locale. Fie că vorbim de ușurarea procedurilor pentru teste, asigurarea echipamentelor și așa mai departe”, a declarat Raluca Turcan. Totodată, ea a adus aprecieri și la adresa autorităților sibiene, care – spune vicepremierul – au anticipat și luat măsuri înainte ca acestea să devină obligatorii prin norme adoptate la nivel național. ”Și de aceea aici, la Sibiu, situația este mai bună”, a declarat Raluca Turcan. Ea a cerut sibienilor să respecte măsurile de distanțare socială și în perioada sărbătorilor pascale.

În ceea ce-l privește pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, acesta a remarcat faptul că Sibiul a fost mai pregătit ca alte județe în ceea ce privește stocurile de echipamente și materiale medicale. ”Deplasările în teritoriu sunt cea mai bună metodă de a verifica realitatea. Fiecare deplasare urmărește evaluarea unităților spitalicești, necesarul de materiale, protecția medicilor. La Sibiu am găsit atât o colaborare bună între autoritățile sanitare și administrațiile locale, cât și o capacitate de testare în creștere, astfel încât în câteva zile să ajungem la stadiul în care un test făcut să aibă rezultatul comunicat în aceeași zi. Datorită managementului local am găsit aici un stoc de echipamente cum nu am găsit în multe locuri”, a mai declarat Nelu Tătaru. În prezent, în Sibiu funcționează două linii de testare pentru noul coronavirus: una la Spitalul județean (cea donată de Fundația Con-A) și una la Spitalul de Pediatrie, capacitatea combinată a acestora fiind între 90 și 120 de teste pe zi (detalii aici). Pentru instalarea unei a treia linii de testare au fost alocați bani prin Ministerul Sănătății (90% din necesar) în cursul săptămânii trecute. Problema este că deși fondurile există, autoritățile locale nu reușesc să găsească astfel de echipamente disponibile pe piață.

El a promis că, în zilele următoare, noi stocuri de materiale și echipamente medicale vor fi livrate la nivel național, inclusiv la Sibiu, unde stocurile au fost aproximate de el ca fiind la un nivel ”mediu”, care se va îmbunătăți în perioada următoare.

Referitor la cazurile de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, ministrul Sănătății a arătat că astfel de situații fac parte din ”riscurile meseriei”. El a apreciat că raportat la alte județe, numărul de cazuri de la Sibiu este mic, ”chiar inexistent dacă ne raportăm cu Suceava”. Până acum, în județul Sibiu sunt confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus două trei cadre medicale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Liana

Acum 3 ani

Stocurile sunt mulțumitoare pentru că diferite ONG-uri si firme au donat sume colosale. Comunitatea a fost cea care a acționat
Raspunde

Mihaela

Acum 3 ani

Tot nu avem echipamente suficiente in spital!Spalam mastile si halate de protectie nu avem.Cele pt vizitatori se rup imediat,nu ofera protectie!
Raspunde

Tudor

Acum 3 ani

Fals! La sibiu nu au fost testati oamenii.. Deci concluziile sunt false si realitatea ascunsa!
Raspunde

Sanda

Acum 3 ani

De ras plâns. Este penibil in unele locuri din spital iar ministrul zice ca ce minunat e la sibiu. S-a donat o mulțime de bani si multe altele. Nici cand e cu virusul asta nu pot fi cinstiți!
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

Astia cu politica lor ne omoara de vi! Vin in Sibiu de zici ca vin in campanie! Probabil sunt oamenii lor din partid care conduc spitalul alta explicatie nu am.
Raspunde

Roman

Acum 3 ani

Si tutusi din 66 infectati 45 sunt cadre medicale. E ceva neinregula! Bine ca nu e mai rau!
Raspunde

Vasilicu ombilicu

Acum 3 ani

In cateva zile sa vor face...............blablauri comuniste. Probabil prin august
Raspunde

Ioji

Acum 3 ani

Este o rusine ceea ce se intimpla....a fost prin sectiile spitalelor sa vorbeasca cu cadrele medicale? Stie ca sunt asistenti si medici care isi cumpara masti pentru ca nu sunt suficiente...stie ca mastile chirurgice sunt utile pentru a nu transmite, dar nu si pentru a nu primi virusii. A fost in laboratoarele de analize ca sa vada ce echipament au cadrele de acolo? Nu e posibil ca cei din laborator, asistentii si medici sa nu aiba la dispozitie protectie de unica folosinta...si nu echipamente refolosibile. Nu se doreste sa se ajunga ca in Italia...cu focare de pozitivi tocmai printre cei din spitale pentru ca echipamentele de protectie erau improvizate si insuficiente. In plus, nu intereseaza ca exista stocuri pt ca sefii spitalelor sa le arate unui ministru si sa fie laudati, iar pe sectii sau in laboratoare sa se dea in numar limitat sau deloc.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

A fost însoțit și și de noul său consilier ( fostul său ministru ) rămas pe baricade ?
Raspunde

Un Cetatean

Acum 3 ani

In Sibiu tot ce s-a cumparat si ce s-a miscat este datorita ONG-urilor, datorita Fundatiei Comunitare care a initiat strangerea de fonduri rapid, datorita lor s-au pus in miscare si autoritatile si doar datorita comunitatii sibiene si firmelor de aici s-au strans foarte multi bani pentru a se cumpara cele necesare. Autoritatile au asteptat sa fie impinse de la spate. Insa ma indoiesc ca stam asa de bine fata de alta orase.
Raspunde

Moczandc

Acum 3 ani

Doamna Țurcan,nu este credibilă,păsăricile care îi ies pe guriță au culoarea majorității din Țăndărei...Domnul Nelu Tătaru are dreptate să ne compare cu Suceava,doar din punctul acesta de vedere, stăm bine... dacă au dotare nu se datorează guvernului,iar statisticile le manipulează puterea , oricare ar fi ea....în timpul stării de urgență,nu se pune problema funcționării înțelegerii între autorități și spital...unde mai pui că sunt subordonate primăriilor....,așa că la românii care stau cu ochii numai la ce se comentează pe sticlă,bla,bla,bla-ul este mână pentru aplaudacii partidului....!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus